A főtértől csupán pár lépésre található Not My Monkey Hatvan egyik leglazább street food egysége, ahol minden a lángos és a hamburger körül forog. Az alapító, Menczel János régi motorosnak számít a vendéglátós szakmában: 2014-től kezdve az éjszakába fejest ugró bulizókat lakatta jól street food kajákkal, ám a szépen kibontakozó sikertörténet végére a covid gyorsan pontot tett. A bulihelyek bezártak, a koncerteket lefújták, ő pedig a kezdeti sokk után a szórakozóhelyek üzemeltetése helyett a saját vendéglátóhely irányába fordult.
Ami késik, az nem múlik
Ekkoriban üresedett meg egy 40 év után búcsúzó üveg-porcelán bolt a Kossuth térnél, amire azonnal le is csapott. Csakhogy a korlátozásokat időközben feloldották, az élet lassan visszatért a régi kerékvágásba, János pedig a fesztiválok világába, így az üzlethelyiség ajtaján közel egy éven át lógott kint az „itt valami készül” felirat. Végül aztán 2022 decemberében hivatalosan is megnyitott a Not My Monkey Hatvan belvárosában, a hosszúra nyúlt „beharangozó” pedig meghozta gyümölcsét – az arra járó emberek kíváncsiságát annyira felkeltette az új hely, hogy az első napokban az utcán állt a sor vége.

A páratlan kajapáros
A kezdeti lelkesedést, ahogy az lenni szokott, egy kis visszaesés követte, hosszú távon azonban bebizonyosodott, hogy igenis van igény a városban egy minőségi street food egységre. És hogy miért pont a lángos és hamburger párosa lett a befutó? „Mert ilyen még nem volt” – feleli viccesen a kérdésre a tulajdonos, majd hozzáteszi, nem csak ő szereti ezt a műfajt, a vendégek is hiányolták már a bulikból ismerős burgereket. Merthogy János nem elégszik meg a jóval, ha valamit csinál, azt igyekszik a lehető legjobb minőségben csinálni. Erről Timivel, a fotósunkkal mi is alaposan meggyőződtünk.

Ráérősen készül a jó lángos
Amilyen egyszerű ételnek tűnik a lángos, olyan könnyű elrontani – legalábbis János ebben hisz. Na meg a tökéletesen bedagasztott tésztában, ami nem tartalmaz tejterméket, csak lisztet, vizet, élesztőt, sót és olajat. A „titok” a minőségi alapanyagokon túl abban rejlik, hogy időt kell hagyni a lángostésztának, hogy szépen összeérjen és megkeljen. A Not My Monkey lángosainak tésztája épp ezért a saját receptet követve üzemi körülmények között, a megfelelő hőmérsékleten készül el, és már konyhakész állapotban érkezik az üzletbe, ahol aztán frissen porciózzák és sütik ki.
Kapros juhtúrós tejfölös lángos
A felhozatal sima és töltött lángosokból is igencsak színes, az étlapon egy egész oldalt megtöltenek, úgyhogy bőven van miből válogatni. A klasszik sajtos-tejfölöstől a marhahússal, mozzarellával és hagymával töltött verzióig igen széles a skála, mi egy kapros-juhtúrós változatra (2500 Ft) csaptunk le. A tészta kívül roppan, belül puha, nem tocsog az olajban és nem nehezít el. A tejföllel kikevert kistermelői juhtúró és a friss kapor párosa pedig hozza, amit várunk tőle.

Kézműves hamburgerek a világ minden tájáról
Bár vidéki viszonylatban magasabb árkategóriát képviselnek a burgereik, a Not My Monkey szemernyit sem enged a minőségből. A húspogácsa gömbölyű felsál és faggyú keverékéből áll, ennek köszönhetően lesz igazán szaftos. Mind a bucit, mind a szószokat saját maguk készítik, beleértve a ketchupot is, ami szintén házi.
Hamburgerek terén a saját alkotások mellet a burgervilág nagy klasszikusait vonultatják fel az eredeti sajtburgertől a retró csalamádés hamburgerig, és az étlapon rövid háttértörténeteket is olvashatunk a hambik eredetéről. Részben erre utal a hely neve is: a Not My Monkey nem szeretne más tollával majmával ékeskedni, sem másokat majmolni, a rövid ismertetők egyben forrásmegjelölésként is szolgálnak. De persze Jánosnak és csapatának sem kell a szomszédba menni kreativitásért!
My Monkey burger
A hely nevével fémjelzett hambit a sajtos kiflik szélén található, ropogósra sült sajt ihlette, amit titokban mindenki tört már le a boltban és rágcsált el boldogan a sorok között. A trappistasajt-ropogóshoz bacon, rukkola, tökmagolaj, hagyma és mogyoróvaj csatlakozik. (6900 Ft) Brutál kombó, de nagyon is működik! A mogyivaj egyébként visszatérő elem a My Monkey-nál, lángosra kenve is kipróbálhatjátok – csak aztán írjátok meg nekünk, hogy ízlett!

Juicy Lucy
Az olvadó sajtfolyamról elhíresült Juicy Lucy (5500 Ft) nem a szépen falatozgatásra lett kitalálva, úgyhogy ne finomkodjatok – essetek neki bátran! A remulád mártás és a grillezett hagyma új szintre emeli a folyós sajttengert. Szalvéta helyett mi inkább a csapot ajánljuk tisztálkodáshoz utána. :D

A Not My Monkey Hatvan street food csillaga
Ha a szó jó értelmében vett gyorséttermet kerestek, ahol még a sietős napokon is minőségi street foodot kaphattok, akkor szívből ajánljuk a Not My Monkey-t! Hacsak nem épp csúcsidőben érkeztek, akár 10-15 perc alatt frissen készült, ízletes lángos és kézműves hamburger landolhat előttetek. A „megy a buszom” sem lehet kifogás, hiszen az ablakból pont rálátni a megállóra! :D De megéri rászánni az időt az ebédre vagy vacsorára, mert János és csapata szívét-lelkét beleteszi az ételekbe. Az első falattal pedig ti is részeseivé váltok majd a Not My Monkey-élménynek!

Cím: 3000 Hatvan, Grassalkovich út 12.