Az utóbbi években egyre inkább elszaporodtak az amerikai típusú, kívülről cukros vagy csokis mázzal beborított fánkok a boltok polcain. A hagyományos lekváros és szalagos fánkok pedig leginkább a farsangi időszakban hódítanak a különböző pékségek és éttermek kínálatában. Szerintünk viszont a fánk egy olyan étel, amit akár egy kiadós leves után is bátran fogyaszthatunk második fogásként. Sőt, akár önmagában is megállja a helyét. Erről tanúskodnak a Pampushka fánkjai is.

Pampushka: fülbemászó név, ötletes kivitelezés
Talán neked is ismerősen cseng a pampuska kifejezés, mely hazánkban is elterjedt a fánk megnevezésére. A pampuska eredetileg sós verzióban, krumplival készül, melyet gyakran húsok mellé, köretként is fogyasztanak – ahogy erről már mi is írtunk korábban. A budapesti Pampushka – nevét egy „h” betűvel megtoldva – azonban inkább az édes ízekre helyezi a hangsúlyt.
A Pampushka-sztori tavaly decemberben indult, amikor három jó barát, Nagy Tamás, Alszászi Gabriella és Mészáros Ádám gondoltak egyet, hogy saját vállalkozásba kezdenek. Abban mindannyian biztosak voltak, hogy a vendéglátás lesz a jó irány, de az sokáig kérdéses volt, hogy pontosan milyen ételre helyezzék a fókuszt. A téma már éppen kezdett egy kicsit feledésbe merülni, amikor 2023 végén Tamás az otthon sütött, házi fánkokkal kínálta barátait. Ekkor ütött szöget Ádám fejében a gondolat: miért ne nyithatnának egy fánkozót? Ahogy mondani szokták, a többi már történelem.

Nem csak a fánkok készülnek házilag
2024-ben a fiatal csapat a megfelelő üzlet keresésére indult. Mindenképpen egy kicsit csendesebb utcában lévő helyszínt kerestek, amelynek hatalmas, kirakatszerű ablakai vannak. A tökéletes üzletre a Paulay Ede utcában találtak rá, amelynek felújítását – a festéstől kezdve a csempézésen át a dekorációig – saját kezűleg végezték el.
Kívülről nézve az első dolog, amely sokak figyelmét felkeltheti, az a Pampushka logója, amelyet a csapat egyik grafikus barátja készített el. A nagyon egyszerű és letisztult minta egy madarat ábrázol, amely, ahogy Tamás mondja, a béke szimbóluma. A logóban megjelenik a tojás motívuma is, de a madár kicsit egy tenyérre vagy akár a fánkok formájára is emlékeztethet.

Ami a fánkokat illeti: folyamatosan változik a Pampushka kínálata
A Pampushka 2024. december 6-án nyitott, akkor még viszonylag változó nyitvatartással. Gyakran csak két nap fogadták a vendégeket, hiszen Tamásék az állandó munkájuk mellett kezdtek bele a házi fánkok készítésébe. Egy-két felkapott TikTok-videó azonban hamar meghozta a várt eredményt: olyan sokak figyelmét felkeltették, hogy gyakran jóval zárás előtt kifogytak a készletből.
A Pampushka csapata igazi fiatalos és színes vibe-ot hozott a főváros életébe: a kínálat folyamatosan változik, de vannak olyan kedvencek, amelyek gyakran visszaköszönnek a pultban. A hatalmas kirakat pedig tényleg szuper ötlet volt, hiszen ember legyen a talpán, aki egy pillanatra bekukkantva nem csábul el a csodásan színes fánkok láttán. Szerencsére az édességek nemcsak szépek, hanem igazán finomak is. A pultban egyszerre hatféle verziót tartanak, egy sósat és öt édeset. Tamás a fánkokkal kapcsolatban elárult pár kulisszatitkot is: állagukat a sok vajnak köszönhetik. A készre sült pampuskákat vagy valamilyen krémmel töltik meg, vagy cukorba forgatják őket, vagy akár mindkettő. A csapat folyamatosan töri a fejét új ízeken, melyek gyakran hosszú ötletelés után, a szezonhoz igazodva valósulnak meg.

Szemet gyönyörködtető fánkcsodák
Bár szívünk szerint mi mindegyik változatot megkóstoltuk volna, végül az almás pitéssel kezdtünk, ami tökéletesen hozta a közkedvelt desszert ízvilágát. Egy nagyon almás mascarponés töltelékkel volt megtöltve, amelynek krémességét a ropogós crumble-réteggel szuperül ellensúlyozták. A fánkok egyébként hatalmasak, ránézésre ez a verzió kicsit egy édes hamburgerre emlékeztetett.

A tejcsokoládés-mandulapralinés fánk nevéből kifolyólag belül egy csokoládés tölteléket rejt. A tetején pedig egy cukorréteget kapott, amelyet rengeteg mandulával szórtak meg. A tésztája mindegyik fánknak finom és könnyű, a töltelékek pedig bár édesek, nem mennek át a túlzó kategóriába. Amit pedig külön értékeltünk, hogy egyikből sem sajnálták ki a krémet. Nem kellett nagyítóval keresnünk, sőt a legtöbb fánkból első harapásra szinte kifolyt a töltelék.

Természetesen a pisztácia szerelmesei itt is megtalálhatják a kedvencüket, jó sok pisztáciakrémmel töltött, cukrozott fánk formájában. Aki pedig a kissé fanyar ízvilágot szereti, annak tökéletes választás lehet a citrom meringue, mely kívül igazán habos-babosra sikerült. A belső krém elsőre picit töménynek és sűrűnek tűnt, de a hab jól ellensúlyozta az ízeket.

A málnás és a sonkás-tormás verzió lett az abszolút kedvencünk
Nem véletlenül hagytuk a végére a favoritokat. Az édes ízeket tekintve már látványban megvett minket a rózsaszínű málnalekváros változat, ami a málna gyümölcsös ízének köszönhetően igazi frissességet hozott. Az eredeti verziót a Gabi által készített málnalekvárral töltötték meg és cukorba forgatták, de túl fakónak érezték. Így jött az ötlet, hogy az általuk kitalált „málnacukorba”, azaz liofilizált málna és porcukor keverékébe forgassák, amelytől a fánk igazán üde színt kapott. A cukros külsőhöz pedig egy kicsit fanyar krém passzol, így lett szerintünk is tökéletes a végeredmény.

Bár ottjártunkkor a kínálatban csupán egy sós verzió, a sonkás-tormás szerepelt, kóstolás után ez rögtön felugrott a képzeletbeli dobogónk második fokára. Én amúgy is rajongok a húsvétkor igazán népszerű sonkás-tormakrémes finomságokért, ezért kifejezetten zseniális ötletnek tartom ezt az ízt fánk formájában is megmutatni.

A Pampushka elvitelre is hódít
Bár az üzlet nagyon cuki, viszonylag pici: mindössze 4 asztaluk van. Szerencsére elviteles verzióban otthonra is magaddal viheted a finomságokat. Sőt, akár rendelésre is készítik őket, kisebb, harapható verzióban. A fánkokhoz szuperül passzol a specialty kávé, mely a Balázsi Péter nevével fémjelzett Racer Beans kávéiból készül. Az pedig külön piros pont, hogy ha a növényi tejre szavazol, akár zab- és borsótejből is választhatsz, sőt laktózmentes verzió is elérhető.

Bár a lokáció miatt a Pampushka a turisták körében is kifejezetten népszerű lett, a helyi közönség is hamar megszerette őket és gyakran visszajár. A kérdésre, hogy mitől olyan különlegesek, Tamás válasza egyszerű: „nincsenek tarka-barka unikornisos fánkok, a házias ízek és a házi vonal érvényesül. Minden fánk saját kezűleg, kézzel készül, kicsit újragondolva: nincs két egyforma köztük, és ez teszi őket különlegessé.” Minket meggyőztek: nem véletlenül lett a Pampushka az idén megjelent, frissített Street Kitchen Guide ezüstérmese az édes street food kategóriában.

SK-tipp: Azt tudtad, hogy a népi hiedelem szerint a fánk a párkeresés egyik szimbóluma? A lányok farsangkor egy-egy fánkot adtak a fiúknak ajándékba, ezzel is kifejezve szimpátiájukat. Bár külsejéből adódóan a Pampushka leginkább a fiatal lánytársaságok körében hódít, szerintünk randihelyszínnek és fánkcserére is bármikor tökéletesen alkalmas!
Cím: 1061 Budapest, Paulay Ede utca 67.