Street Kitchen Guide

HúszévebiztospontaPándzsábTandoori,Budapestikonikusindiaiétterme

Budapesten sajnos még mindig kevés az ikonikusnak mondható étterem, de a Pándzsáb Tandoori szerintem biztosan ilyen. Húsz évvel ezelőtt nyitott, amikor itthon még csak ismerkedtünk az indiai konyhával. Akkor is mostani helyén működött – igaz, még csak az emeleten – és már akkor is a családias, mégis autentikus hangulat, a kellemes ízek és a jó ár-érték arány miatt járt oda mindenki.

A tulajdonos, Ranjeet Kumar nagyon jól tudja, hogy a tradíciók fontosak, így a hely az elmúlt években bővült ugyan és némi felújításon is átesett, de a Pándzsáb Tandoori hangulatában még mindig ugyanolyan, mint 2004-es nyitásakor. Aki ide belép, egy retró időutazáson, de egy picit Indiában is érezheti magát. Már ha be tud lépni, az étterem ugyanis rendkívül népszerű, egy hétvégi ebédet bizony tervezni kell, foglalás nélkül el se induljatok!

Indiai éttermek Budapesten

Ennél is régebbi indiai étterem egyébként a 2002-ben nyílt Taj Mahal, ami ma is a legnagyobb kedvencem. További versenyzőként pedig a kétezres évek elején még két másik népszerű indiai működött Budapesten: az azóta már bezárt Shalimar, és Óbudán a Maharaja. Így viszonylag ritka csemegének számított az indiai konyha, ami nekem szerelem volt első kóstolásra. Furcsa, hogy ma már ellepték a különféle ázsiai éttermek a várost, indiaiból azonban még most sincs túl sok. Erősen tervezni kell, ha az ember jó minőségű indiait enni. A Pándzsábban nagyon régen jártam, akkor egy kicsit csalódás volt, ezért régóta terveztem, hogy ismét letesztelem.

A Pándzsáb Tandoori étterem a Pannónia utcában
Fotó: Kalas Györgyi

Az étterem neve nem véletlen, a tulajdonos ugyanis Pandzsáb régióból származik, ahonnan sok híres indiai fogás, köztük a mangó lassi is. Egy nyolcgyermekes család tagjaként a főzésben látta a kitörési lehetőséget. Először indiai szállodákban dolgozott, majd Magyarországra költözve 2004-ben nyitotta meg éttermét feleségével. Az étlap a saját anyukájától tanult családi receptekre épült. Specialitása a csirkés ételek, amikből közel húszféle szerepel az étlapon. De nemcsak erről híres az étterme, hanem a speciális tandoori kemencében sült húsokról is. 

Pándzsáb Tandoori: széles étlap, sok finomság

Többen érkeztünk és többfélét rendeltünk, de természetesen ezúttal is mangó lassival indítottunk, ami egy indiai étteremben kötelező elem. Sajnos gyorsan elfogy, pedig eredetileg a csípős ételek mellé kellene kortyolgatni hűsítőképpen. Itt a Pándzsábban egyébként sós lassi is van. Szerencsére sokat tudtunk kóstolni, bár nekem már a választásnál gondot okozott, hogy szinte mindegyik curryben használnak tejszínt, amin őszintén meglepődtem. Szerintem az autentikus curry (már ha van ilyen) nem követeli meg a tejszín használatát, még úgy sem, hogy ettől kétségkívül selymesebb lesz a szósz. 

Megterített asztal a Pándzsáb Tandoori indiai étteremben
Fotó: Kalas Györgyi

Egyetlen fogást tudtak ajánlani, amiben nincs tejszín, a madras curryt, így én azt rendeltem. Mint kiderült, jól is jártam, hiszen messze ez volt a legjobb étel, sőt igazából hibátlannak mondanám. A madras curry általában erősen paradicsomos és fűszeres is, bár a Pándzsáb Tandooriban felszolgált változatot nem mondanám különösebben csípősnek. Viszont nincs benne tejtermék, íze mégis teljes, naan kenyérrel mártogatva kitűnő. 

Vajas csirke és bárány

A kedvenc indiai ételünk a vajas csirke, így természetesen ezt is rendeltünk. A szósz selymes és könnyű, a csirke megfelelően volt pácolva. A fogás füstös íze viszont nem nyerte el a tetszésemet. Túl intenzív volt ezen az alapvetően kellemesen lágy és selymes ételen.

Vajas csirke a Pándzsáb Tandoori étteremben
Vajas csirke (Fotó: Kalas Györgyi)

És sajnos kifejezetten csalódás volt a kesudiós sajt is. Az indiai sajtnak, a paneernak eleve nincs erős íze, az édes kesudiós szósszal általában jól harmonizál. Itt azonban szinte csak a tejszínt éreztem, a kesudió íze és főleg a textúrája egyáltalán nem ütközött ki. A három curry mellé rendeltünk egy bárányos biryanit is, de sajnos ez sem győzött meg minket. A hús kevés volt és itt sem éreztem a fűszerek kirobbanó harmóniáját. Mintha kissé félnének a fűszerektől, ami egy indiai étteremben furcsa.

pándzsáb tandoori biryani
Bárányos biryani, háttérben a kesudiós sajt (Fotó: Kalas Györgyi)

Jó hangulat, visszafogott ízek

Összességében a madras curryn kívül a többi fogás inkább közepes volt, a kissé visszafogott, inkább magyaros ízlésre szabott ízek miatt. Nem játssza ki kellőképpen az ezekben a csodálatos fűszerekben rejlő lehetőséget. 

Madras curry és zöldséges samosa
Madras curry és zöldséges samosa (Fotó: Kalas Györgyi)

A hangulat remek, a kiszolgálás kedves, az ételek gyorsan elkészültek, az adagok kellemesek, bár nagynak éppen nem mondanám. Ettől függetlenül a Pándzsáb Tandoori inkább egy nagyon jó minőségű büfé, mint egy étterem. Az ár-érték arány szerintem remek, egy négytagú család is meg tud ebédelni viszonylag jó áron, ami manapság sajnos ritka. Ha azonban igazán sűrű curryt, kirobbanó ízeket és fűszerparádét szeretnél, akkor a hely némileg csalódás lesz. 

Cím: 1133 Budapest, Pannónia utca 3. 

Pándzsáb Tandoori
Pándzsáb Tandoori
Budapest, Pannónia utca 3, Magyarország

Ha tetszett a Pándzsáb Tandoori tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!