Aztán most jött a Pesti Lángos, és megszakította ezt a több mint tízéves lángosmentes belvárosi időszakot. Alig pár hete nyílt meg, Hankusz Sára és családja áll mögötte. Kicsi hely a Dohány utcában, de pont ettől van benne valami közvetlen hangulat.
Nem az érződik, hogy csak a turistáknak szól, hanem egy szerethető vállalkozás. Itt nem arról van szó, hogy mindenre ráborítanak egy fél hűtőnyi feltétet pörkölttel meg raguval. A választék inkább szűk, de tudatos: klasszikus alapok és egy különlegesség. Ez az egyszerűség az igazi erőssége, mert nem fulladsz bele a menübe, hanem rögtön tudod, mit akarsz.

A Balatonon is ennyiért kapod meg
Az árak belvárosi szinten mozognak. A sima lángos 1590 Ft, a sajtos-tejfölös 2590 Ft, és ugyanennyibe kerül a specialitás, a pesti lángos is. Ez utóbbin tejföl, fokhagyma és kovászos uborka trónol.

Elsőre talán szokatlan párosításnak tűnhet, de valójában nagyon is működik: a krémes tejföl mellé a savanyú, fanyar koviubi olyan balanszt hoz, amitől az egész friss és izgalmas lesz. A sajtos-tejfölös pont olyan, amire az ember titokban mindig vágyik: vastagon áll rajta a tejföl, a reszelt sajt szépen ráolvad, és minden harapásban ott a komfortérzés.

Nem ropog, nem fullaszt – ilyen a Pesti Lángos tésztája
A tészta sokat számít, és itt el is dől, mennyire lesz jó a lángos. A Pesti Lángos verziója nem az a vékonyra nyújtott, ropogós fajta, de nem is a fullasztó, olajos. Valahol középen van: puha, kellemesen harapható, könnyen emészthető. Olyan, ami után nem érzed azt, hogy fél napra kiütött egyetlen kaja. Ez is jelzi, hogy nemcsak a nosztalgia miatt létezik a hely, hanem tényleg gondolkodtak rajta, hogyan lehet a lángost jól elkészíteni.

Ha valaki a sós vonal után még desszertet is kíván, itt nem kell csalódnia. Van palacsinta, illetve lángostésztából készült fánk is. Ez utóbbi különösen vicces ötlet: mintha a lángos átöltözne desszertnek, és megmutatná, hogy édesben is tud valamit. Jó kis levezetés, ha az ember nem akarja sósan abbahagyni.

Pesti Lángos nem csak turistáknak
Budapesten rengeteg a lángosozó, de a minőség hullámzó. A Pesti Lángos ebben a tömegben tényleg kitűnik: egyszerű kínálat, jó alapanyagok, tiszta ízek. Ez nemcsak a turisták becsalogatására jó, hanem a helyieknek is reális opció, ha egy megbízható lángosra vágynak. És őszintén, ha külföldi ismerőst kellene elvinni valahova, ahol „magyarosat” ehet, akkor a tejfölös-sajtos vagy a kovászos uborkás lángos itt a Dohány utcában tökéletes választás lenne.

A Pesti Lángos egy új, szerethető szereplő a budapesti lángospiacon. Nekem több mint tíz év kihagyás után ez volt az első belvárosi lángosom, és teljesen meggyőzött, hogy a lángos nem csak piaci vagy vízparti kaja lehet. Simán elhoznék egy külföldi vendéget, akinek meg akarom mutatni, miért kultétel nálunk a lángos.