Street Kitchen Guide

Kigondolta,hogyakoviubiennyirejólállalángosnak?APestiLángosbanleteszteltük!

Több mint tíz éve nem ettem lángost a belvárosban. Legutóbb még az Arany János utcai metrómegállónál lévő lángososnál toltam be egyet, ami azóta már rég bezárt. Valahogy úgy rögzült bennem, hogy ez egy vízparti vagy piaci kaja, ott esik jól.

Aztán most jött a Pesti Lángos, és megszakította ezt a több mint tízéves lángosmentes belvárosi időszakot. Alig pár hete nyílt meg, Hankusz Sára és családja áll mögötte. Kicsi hely a Dohány utcában, de pont ettől van benne valami közvetlen hangulat.

Nem az érződik, hogy csak a turistáknak szól, hanem egy szerethető vállalkozás. Itt nem arról van szó, hogy mindenre ráborítanak egy fél hűtőnyi feltétet pörkölttel meg raguval. A választék inkább szűk, de tudatos: klasszikus alapok és egy különlegesség. Ez az egyszerűség az igazi erőssége, mert nem fulladsz bele a menübe, hanem rögtön tudod, mit akarsz.

Kétféle lángos és fánk a Pesti Lángos kínálatában
Fotó: Vártás-Zele Timi

A Balatonon is ennyiért kapod meg

Az árak belvárosi szinten mozognak. A sima lángos 1590 Ft, a sajtos-tejfölös 2590 Ft, és ugyanennyibe kerül a specialitás, a pesti lángos is. Ez utóbbin tejföl, fokhagyma és kovászos uborka trónol.

Ártábla és pult a Pesti Lángos nevű helyen
Fotó: Vártás-Zele Timi

Elsőre talán szokatlan párosításnak tűnhet, de valójában nagyon is működik: a krémes tejföl mellé a savanyú, fanyar koviubi olyan balanszt hoz, amitől az egész friss és izgalmas lesz. A sajtos-tejfölös pont olyan, amire az ember titokban mindig vágyik: vastagon áll rajta a tejföl, a reszelt sajt szépen ráolvad, és minden harapásban ott a komfortérzés.

Sajtos-tejfölös a Pesti Lángos étlapjáról
Fotó: Vártás-Zele Timi

Nem ropog, nem fullaszt – ilyen a Pesti Lángos tésztája

A tészta sokat számít, és itt el is dől, mennyire lesz jó a lángos. A Pesti Lángos verziója nem az a vékonyra nyújtott, ropogós fajta, de nem is a fullasztó, olajos. Valahol középen van: puha, kellemesen harapható, könnyen emészthető. Olyan, ami után nem érzed azt, hogy fél napra kiütött egyetlen kaja. Ez is jelzi, hogy nemcsak a nosztalgia miatt létezik a hely, hanem tényleg gondolkodtak rajta, hogyan lehet a lángost jól elkészíteni.

Készül a Pesti Lángos
Fotó: Vártás-Zele Timi

Ha valaki a sós vonal után még desszertet is kíván, itt nem kell csalódnia. Van palacsinta, illetve lángostésztából készült fánk is. Ez utóbbi különösen vicces ötlet: mintha a lángos átöltözne desszertnek, és megmutatná, hogy édesben is tud valamit. Jó kis levezetés, ha az ember nem akarja sósan abbahagyni.

Lekváros fánk a Pesti Lángos kínálatából
Fotó: Vártás-Zele Timi

Pesti Lángos nem csak turistáknak

Budapesten rengeteg a lángosozó, de a minőség hullámzó. A Pesti Lángos ebben a tömegben tényleg kitűnik: egyszerű kínálat, jó alapanyagok, tiszta ízek. Ez nemcsak a turisták becsalogatására jó, hanem a helyieknek is reális opció, ha egy megbízható lángosra vágynak. És őszintén, ha külföldi ismerőst kellene elvinni valahova, ahol „magyarosat” ehet, akkor a tejfölös-sajtos vagy a kovászos uborkás lángos itt a Dohány utcában tökéletes választás lenne.

A Pesti Lángos emelete
Fotó: Vártás-Zele Timi

A Pesti Lángos egy új, szerethető szereplő a budapesti lángospiacon. Nekem több mint tíz év kihagyás után ez volt az első belvárosi lángosom, és teljesen meggyőzött, hogy a lángos nem csak piaci vagy vízparti kaja lehet. Simán elhoznék egy külföldi vendéget, akinek meg akarom mutatni, miért kultétel nálunk a lángos.

Pesti Lángos
Pesti Lángos
Budapest, Dohány u. 39, 1074 Magyarország

Ha tetszett a Pesti Lángos tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!