A Pizzica 2014-ben indult útjára. Egy olasz testvérpár alapította: Paolo de Bartolomeo és öccse, Enrico Leccéből tette át a székhelyét a magyar fővárosba, és onnan hozták el a tepsiben sütött, szögletes formájú, Lazio-stílusúnak nevezett római pizzát. Paolo már majd’ tíz éve Magyarországon élt ekkor, egy ösztöndíjnak köszönhetően került ide. Eredetileg csak három hónapra készült, de azóta szépen lassan eltelt húsz év, Enrico pedig később követte Budapestre.

Római pizza a legjobb alapanyagokból
Kezdetben a srácok anyukája is felügyelte a pizzakészítés folyamatát. Emellett egy pizzakészítő mester, Stefano Mele is segítette az induláskor a projektet. Ennél a típusú pizzánál senki ne lepődjön meg, hogy nem pizzavágóval, hanem ollóval vágják a szeleteket. Nagy hangsúlyt fektetnek a tésztára és a klasszikus nápolyihoz képest jóval szabadabban és színesebben kezelik a feltéteket. A Pizzica kínálatában a legalapabb ízektől az extrább verziókig lehet kapni pizzaszeletet, de még a szarvasgombás vagy a szardellás is teljesen pénztárcabarát árban mozog. A tészta kelesztése 66-72 órán át tart, Enrico úgy gondolja, ez az igazán jó pizza titka. A feltétek tekintetében az elő számú szempont volt, hogy visszaadják a Leccében töltött évek ízét, épp ezért használnak olasz alapanyagokat.

Ár-érték arányban a legjobbak között van
A Pizzica egyik erőssége már a nyitáskor is az volt, hogy jó áron jó minőségű pizzát tudott árulni. Akkoriban nem került sokkal többe egy szelet margherita, mint pár utcával odébb a hírhedt 200 forintos. Persze azóta változtak az árak, de az 550 forint az alapízekért még mindig bőven megéri és a prémium feltétesek is csak 750 forintba kerülnek. Három szelettel simán jól lehet lakni, de egy nagyobb étkű ember ebédje is kijön 2000-2500 forintból.

A krumplis pizza kihagyhatatlan a Pizzica kínálatából
Talán meglepő ilyet írni, de a krumplisról tényleg ódákat lehetne zengeni. Nem véletlenül szerepel a legnépszerűbb darabok között. A krumplisból vegetáriánus és vegán változat is készül, utóbbira nem kerül sajt, de van helyette csiperkegomba. Mindkét verzión van szarvasgombakrém, ami elképesztően jól illik a vékony krumpliszeletekhez. A szarvasgombakrém más változatoknál is visszaköszön, a cotto sonkásra is kerül, ami szintén szuper választás. A Pizzica másik zászlóshajója a ventricina szalámis-balzsamecetes pizza. Erre paradicsomos alap, egy enyhén csípős, olasz sertésszalámi és savanykás, de nem tolakodó balzsamecetes krém kerül. Amilyen furcsán hangzik a páros, annyira jól működik.

A Pizzica nem csak pizzázó
A Nagymező utcai hely belülről olyan, mint egy underground szórakozóhely: a falakon kortárs művészek képei találhatóak, a hangszórókból pedig mindig valami kevésbé ismert alternatív zene szól. Ezt erősíti, hogy egy jól bevált találkozási pont is sokaknál, akik bedobnak Paoloéknál 1-2 szelet pizzát és egy olasz sört, és megbeszélik az élet nagy dolgait. Nem mellesleg alkalmanként kiállításokat is rendeznek a Pizzica falai között.

Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 21.