Hirdetés

Fine dining után street food: interjú a Bors Gasztrobár tulajdonosaival

Hirdetés

Fine dining után street food: interjú a Bors Gasztrobár tulajdonosaival

Hirdetés
Már 8 éve fix ebédlelőhely a belvárosi Bors Gasztrobár, akikért hétről hétre állnak hosszú sorok a Szimplától egy köpésre. Őrült bagettkreálmányaik és még eszementebb leveseik rengeteg díjat hoztak már nekik, azonban számukra még mindig a vendég visszajelzése a legfontosabb.
Hirdetés

A Kazinczy utcát nyilván senkinek nem kell bemutatni, aki egyszer is megfordult Budapesten, hiszen joggal emlegetik az egész környéket a főváros ütőereként. Ennek megfelelően mindig felüti a fejét egy új pékség, egy új szórakozóhely vagy új dizájnerbolt. Van valami, ami viszont 8 éve állandó, és az a Bors Gasztrobár meg az előtte kígyózó sor. 

Lipher Tamás és Rethling György gyermekkoruk óta a gasztronómia szerelmesei, és mindketten tudták, hogy ez az, amivel foglalkozni szeretnének. Egy fine dining étteremben hozta őket össze a sors, ahol évekig együtt dolgoztak, a közös munka pedig barátsággá szilárdult. Miután, ahogy ők fogalmaztak, „együtt megjárták a vendéglátás poklát”, úgy döntöttek, nem szeretnének tovább hozzá nem értő tulajdonosok hatalmi harcaiban részt venni, így elkezdtek gondolkodni egy saját hely kialakításán. Az utolsó pillanatban döntöttek úgy, hogy levesekkel és töltött grillbagettel fogják etetni a nagyérdeműt. 

Na de milyenekkel! Itt nem egyszerűen levesekről és szendvicsekről van szó, hanem annál sokkal többről. Csak hogy a közelmúltból említsünk párat, volt a táblán burmai sütőtökleves chilis ananásszal, mascarponés meggyleves mézes puszedlivel és tejszínhabbal, de az sem áll tőlük távol, hogy ismert ételeket „levesítsenek”, ilyen volt például Snickers (De!) leves mogyoróval, házi karamellöntettel és belga csokicseppekkel. A grillbagettek között olyan őrületekkel találkozhatunk, mint a Pulled Pork bagett, amiben hosszan, alacsony lángon sütött sertéslapocka keveredik vöröskáposzta-coleslaw-val és kézműves sajttal. De itt van még az állandó kínálatból a Hummus Sapiens is, amiben marokkói hagymalekvár, trikolor paprika, füstölt tofu és koriander kényezteti az ízlelőbimbókat. Nem véletlen tehát a Gasztrobár elnevezés. Ahogy az sem, hogy 2012-es nyitásuk óta töretlen a sikerük. Amellett, hogy a hét minden napján egyikük bent áll a pultban, vallják, hogy bizony, egységben az erő, és rengeteget köszönhetnek a mögöttük álló fiatal, lendületes csapatnak.

Ennek kapcsán beszélgettünk még a felhígult vendéglátós szakmáról, hogy mi alapján válogatják meg a velük dolgozó srácokat, kiből lehet jó szakmabeli és milyen az igazán jó streetfood. A végén pedig az is kiderül, nyit-e új Bors a városban…

Hallgassatok minket Apple podcasttel és Spotify-on is!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?