Laura 2024 novemberének végén döntött úgy, hogy több hónapra kiutazik Srí Lankára. Szeretett volna itthonról kicsit elszabadulni, megismerni más kultúrát, és mint mondja: megúszni az itteni telet. Az utazás alatt önkénteskedett, és busszal bejárta a sziget egy részét. Ámulva nézte, hogy élnek az itt lakók, és szó szerint is belekóstolt Srí Lankába. A helyiek rendszerint reggelire és sokszor vacsorára is rotit esznek, ami egy zöldségekkel töltött, háromszög alakúra hajtott lepény, amit rostlapot körbepirítanak.
A rotimestert kiállítják egy vitrinbe, ami olyan, mint egy telefonfülke, ahol pikk-pakk dobják össze és sütik a rotikat. A vásárlók megállnak, felkapnak egy rotit, és mennek is tovább.
Laura akár egyedül, akár társasággal utazott, mindig azt kereste, hol szerezhet az éhsége csillapítására egy rotit. Kalandozásai közben kezdett el azon gondolkodni, hogy valójában ez Magyarországon is simán kivitelezhető lenne. Lelkesedése és közvetlensége miatt szinte azonnal beállhatott gyakorolni a rotimesterek mellé Srí Lankán, akik ámulva nézték, ahogy a magyar lány rotit készít, hiszen itt gép nélkül készül a gyúrt tészta, ami nagyon kemény meló.

„Azzal vártam a barátiam, hogy rotizót fogok nyitni”
Laura motiváltsága, és elszántsága elképesztő. „Nagyon könnyen lelkesedem bizonyos ötletekért, és azt éreztem, ez az én utam. Már akkor januárban nekiálltam a logó készítésének, és az üzleti tervet is összeraktam. Mikor a barátaim megérkeztek nyaralni a szigetre, lesokkoltam őket. Szomorú szemű lányként engedtek el, akinek épp nem volt munkája, és arra a mondatra érkeztek, hogy: Én rotizót fogok nyitni Budapesten!”

Miután Srí Lanka több rotizójában is megfordult, elsajátította a kedvelt street food készítésének minden csínját-bínját, hazautazott Magyarországra, és azonnal nekilátott a megfelelő hely felkutatásának a leendő Rotigami számára. A szerencse hamar mellé állt, és egy szinte véletlennek köszönhetően rábukkant a számára tökéletes méretű üzlethelyiségre, a Vas utcában.
A rotizót Laura és barátai tették otthonosabbá. Dél-ázsiai slágerek szólnak, mindenhol van egy-egy kis emlék, dísz, fali dekor, ami minket is közelebb repít a szigetországhoz.
A Rotigami 3-féle lepénnyel vár minket
A roti tésztája nagyon egyszerű, ugyanis csak víz, só és liszt kell hozzá. A töltelékekből háromféle készült. A zöldségesnek ízgazdag, fűszeres pirított zöldségek – póréhagyma, répa, krumpli, currylevél, fűszerek – és burgonya adja az alapját. A csirkésbe ugyanez a zöldséges töltelék kerül, csak pluszban még egy szintén fűszeres, tépett csirkét is kever hozzá Laura. A tésztát vékonyra nyújta, majd erre pakol egy adag tölteléket, amit háromszög alakúra formáz, aztán mint egy origamit, hajtogatja – innen is a hely neve: Rotigami –, hogy végül mindenhol befedje a tölteléket a tészta. Legvégül pedig rostlapon, kevés olajon minden oldalát átpirítja a rotinak.

A csirkés és a zöldséges roti mellett kérhetünk tojásos verziót is, ahol a kinyújtott tészta közepére a már említett fűszeres, de még burgonya nélküli zöldségmix kerül, és egy tojás. Itt a tésztából nem a klasszikus háromszög forma hajtódik, csak mint egy levelet, négy oldalról hajták be.

Nekem a hagyományos zöldséges verzió jött be legjobban. Fűszeres, kissé csípős, belül puha, krémes töltelék fogad, kívül pedig ropog a tészta. Ráadásul egészen sokáig tartja a hőt a roti, így akár egy 15-20 perces táv után is még meleg marad, és nem veszít a minőségéből. A csirkés és a zöldséges roti is elég laktató, így kisebb étkűeknek akár egy darab is elég belőle, de egy igazán laktató ebédhez kettőt javaslok.
Lassik is elérhetőek a Rotigamiban
Kísérőnek mangós vagy epres lassi, valamint mentás‑joghurtos mártogatós is található az étlapon. Előbbiek is frissen, Laura keze által készülnek, és igazán frissítőek, ezért érdemes őket kipróbálni. Utóbbi mártogatós pedig nagyon jól ellensúlyozza és kiegyenlíti a rotik fűszerességét, így ebből is kérjetek mindenképp, ha erre sodor az utatok.

A Rotigami nem csupán egy új street food hely, hanem egy pici kapu Srí Lanka ízeihez és hangulatához. Minden roti egy kis történet, amelyet szenvedéllyel és kézzel hajtogat nektek Laura a pult mögött. Ha izgalmas, mégis egyszerű, autentikus ízekre fáj a fogatok, mindenképp tegyétek fel a gasztrotérképetekre a Rotigamit.
Cím: 1088 Budapest, Vas u. 1.