Street Kitchen Guide

MegnyíltSzegedelsőkézművesbagelezője:elképesztőenextraakínálat!

Aki (hozzám hasonló módon) nem értette soha, mi ez a felhajtás a bagelek körül, az Szegeden járva megvilágosodhat. A bagelhype valós, ha jól készítik – és nem ám csak a töltelék a lényeg!

Szegeden a bagel szerelmesei számára igazi paradicsom a Klauzál téren található Szeged Bagel, ami a város első kézműves bagelezője. Naponta frissen, helyben sütött bagelekkel várják a vendégeket, akik hatféle bagel közül választhatnak.

Várjunk, de mi az a bagel?

A bagel egy lyukas közepű péksütemény, ami első pillantásra talán csak egy csinos zsemlének tűnik, ám valójában sokkal több annál. Ez a különleges pékáru a lengyel zsidó közösségekből származik, és egyedi elkészítési módjának köszönheti különleges állagát: sütés előtt rövid ideig forró vízben főzik, majd ezt követően sütik aranybarnára. Ennek eredményeként a bagel kívül ropogós, belül pedig tömör, mégis puha textúrájú lesz.

szeged-bagel
(Fotó: Zele Timi)

Boros Dávid, a hely egyik tulajdonosa elmondta, hogy régóta szeretett volna egy saját vendéglátó egységet. Bár ő “Budapest-bázisú”, egy ismerősnek köszönhetően mégis Szeged lett az első helyének otthona. A bagel iránti szeretete és elhivatottsága New Yorkból ered, ahol több évig élt: most pedig végre sikerült reprodukálnia a kinti ízeket. 

A Szeged Bagel csapata elkötelezetten megragad minden lehetőséget, hogy terjessze az igét: lehet bagel nélkül élni, csak nem érdemes! Szeged teljes területén ingyenesen szállítanak ki, és catering szolgáltatás is elérhető: konferenciákra, rendezvényekre, irodai bulikra vagy csapatépítőkre is rendelhettek tőlük.

A Szeged Bagel egy DIY bagelező

A Szeged Bagel különlegessége, hogy a vendégek saját ízlésük szerint állíthatják össze a szendvicsüket, különböző krémsajtok és prémium feltétek közül válogatva. Sós változatokban megtalálható a mákos, szezámos, sima és sokmagvas (fehér és fekete szezámmal, napraforgómaggal, sült hagymával és sópehellyel), míg az édes ízek kedvelői a csokis, valamint a fahéjas-mazsolás bagelverziókat kóstolhatják meg. Azok számára, akik inkább a már bevált ízkombinációkat részesítik előnyben, előre összeállított bagelkreációk is rendelkezésre állnak, de akiben lakozik egy kis kalandvágy és kreativitás, az menjen rá az SK vonalra! 

szeged-bagel
(Fotó: Zele Timi)

Pia nincs, de a szomjazástól nem kell tartani

Az italkínálat is figyelemre méltó: frissítő smoothie-k, mint a Tropical sunrise (eper, banán, méz) vagy a Green power punch (zöldalma, rukkola, banán, méz), és különleges kávécsodák is elérhetőek. Személyes kedvencem a Passion brew tonik, ami szerintem a specialty kávék sztárja lehetne Szegeden. 

Klasszikus és kreatív bagelek: mindent teszteltünk

Timivel érkezés után egyből beleástuk magunkat az étlapba, és gimis kombinatorika tudásunkat felelevenítve próbáltunk összerakni izgalmas párosításokat. 

Avokádós-lazacos, a nagy favorit

A bagelről nekem a sajtkrém, az avokádó és a lazac jut eszembe. Bár van egy szinte 100%-ban megegyező bagel a menün, mi tovább tuningoltuk a dolgokat, és az újhagymás-sajtkrémes alapra az avokádó és a lazac mellé egy jó nagy adag rukkolát is kértünk. Az alap péksütit valószínűleg egyszerűen vajjal megkenve is imádnánk, de ilyen prémium feltétekkel megpakolva még a lélegzetünk is elállt tőle. 

szeged-bagel
(Fotó: Zele Timi)

Tépett húsos bagelek

Egy bagel teljes értékű étkezés is lehet: kérjétek valamelyik tépett húsos verziót, és garantáltan nem éheztek meg ebédig, de lehet, hogy vacsoráig sem! Korábban volt szerencsém a tépett marháshoz is, ami egy brutálisan mély, markáns ízű hússal töltött bagel, a csirkés viszont nálam lekörözte a maga könnyed ízvilágával, amit csemegeuborka és majonézes szósz kísért. Ízeiben kísértetiesen hasonlít egy gyorséttermi közönségkedvencre, amit Kenderesi Tamás is szívesen fogyaszt. 

szeged-bagel
(Fotó: Zele Timi)

Pizzabagel

Aki ódzkodik attól, hogy ebédre szendvicset egyen, az A) vegyen erőt magán, mert egy alaposan megpakolt bagel jóval kiadósabb, mint sok kifőzdés ebédmenü, vagy B) válasszon pizzabagelt! A különböző feltétekkel kérhető, melegszendvicshez hasonló “pizza” ár-érték arányban kifejezetten jó, egyszerű, nem nehezít el, de laktat. A Szeged Bagel saját találmánya, de otthon is újraalkothatjátok, ugyanis a natúr bagelek elvitelre is megvásárolhatóak. 

szeged-bagel
(Fotó: Zele Timi)

Édes (v)ízeken

Bár egy szendvics alapvetően mindenki szerint sós (Kacsa úr kutatóközpont, 2025 március), a Szeged Bagel az édesszájúakra is gondol, vagy azokra, akik ezt is, azt is kóstolnának. A bagelek eleve praktikusan félbevágva érkeznek, úgyhogy nem barátságpróba a “kéred a felét” kezdetű kérdés. A kínálat ezen területe még nincs teljesen kiaknázva, de ahol csokis mogyorókrém és banán van, ott nagy baj már nem lehet! 

10/100-as brunch spot 

A hely hangulata barátságos és otthonos, a futónövényekkel díszített belső tér és a kutyabarát környezet különösen vonzóvá teszi a vendégek számára. A diákoknak és a törzsvendégeknek rendszeresen szuper akciókkal készülnek, és a jó idő beköszöntével a szabadtéri programokból sem lesz hiány. A belső tér mellett a napsütötte terasz hatalmas favorit, még hűvösebb időben is. A Kossuth Lajos szoborra nyíló kilátás teszi teljessé az élményt, ahol a Kárász utca nyüzsgésétől kissé elvonulva élvezhetjük a tökéletes amerikai brunch hangulatot. A Szeged Bagelben garantáltan mindenki megtalálja a számításait, legyen szó kiadós reggeliről, alternatív ebédről vagy egy délutáni kávézásról. A frissen készült bagelek, a változatos feltétek és a barátságos környezet mind hozzájárulnak ahhoz, hogy felejthetetlen élményben legyen részünk.

szeged-bagel
(Fotó: Zele Timi)

Cím: 6720 Szeged, Klauzál tér 7.

Szeged Bagel
Szeged Bagel
6720 Szeged, Klauzál tér 7.

Ha tetszett a Szeged Bagel tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!