Az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek mellett ez a verseny is egyre népszerűbbnek számít. Célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében, írja a Magyar Cukrász Ipartestület.
A versenyre olyan termékekkel nevezhettek a cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, hiszen a bejgli „védett” termék. „Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.
Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek például a dió és mák mellett a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, a fűszerek, a citromhéj, a mazsola, a méz, az olajos magvak, a tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak tehát a különleges bejglik is.
Tonkababos és birsalmás bejgli is volt
Kategóriánként értékelt a háromfős zsűri, ami idén közel 50 bejglit kóstolt. Ezúttal is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.
És akkor íme a versenyeredmények:
Hagyományos diós kategóriában:
– Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc
– Ezüstérmes: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
– Bronzérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
Hagyományos mákos kategóriában:
– Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
– Ezüstérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
– Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
Ínyenc kategóriában:
– Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Mennyei Ajándék, Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
– Ezüstérmes: Pisztáciás bejgli, Molnár Annamária – Füge Bolt és Kávézó, Budapest
– Bronzérmes: Mákos, birsalmás, fehér csokis bejgli, Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér-különdíj nyertese: Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
Az Év Ínyenc Bejglije, a Mennyei Ajándék egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.
Tavaly mi a hagyományos kategória győztes bejglijét kóstoltuk, de egyáltalán nem voltunk elégedettek.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!