Krisztát nem véletlenül sodorta az élet a pékmesterség felé, hanem teljesen tudatosan választotta ezt a szakmát negyvenéves korában, amikor karriert váltott. Egy tanfolyam elvégzése után cukrászként helyezkedett el a New York Kávéházban, itt azonban a covid miatt megszűnt a munkája. Ezzel párhuzamosan viszont megüresedett a házukban lévő alagsori helyiség, ahová Kriszta – covid ide vagy oda – pékséget álmodott.
Ebben segítségére volt Dzsennike, a covid idején nevelkedett kovász, és az őt körülvevő kisközösség, egészen pontosan a Gellérthegy és környékének lakói. Így született meg a Némi Kenyér, Kriszta egyszemélyes pékségeként két évvel ezelőtt. Kriszta azóta is mindent teljesen egymaga csinál. Egyedül neveli a kovászt, gyúr, dagaszt, rendelést rögzít, kiszolgál, csomagol és takarít. Mint mondja, ha nincs a covid, biztosan nem kezd el kovászt nevelgetni.
Hetente kétszer: pont elég egy családnak
A Némi Kenyér hetente kétszer nyit ki, kedden és pénteken délután, Kriszta azt mondja, ez a nyitvatartás tökéletesen lefedi egy család heti kenyérfogyasztását. A jó kovászos kenyér ugyanis 4 napig bőven fogyasztható. Ráadásul Kriszta kenyerei nem félkilósak, hanem 700, a parasztkenyér pedig 850 grammos. Kriszta hétfőn és csütörtökön dagaszt, kedden és pénteken pedig hajnali négytől kezdve délutánig süt. Négykor aztán kinyílik a műhely kis ablaka, és onnantól nincs megállás: egyfolytában jönnek a vevők, egy nap legalább 70-80.
Kriszta mindenkit névről ismer, tudja, mit szeretnek, mit szoktak rendelni, kinél milyen családi esemény lesz. Mindenkivel vált néhány szót, az egész élmény tényleg kisközösségi. A vevők is sokkal jobban szeretnek hozzá járni, mint egy olyan helyre, ahol esetleg nem is ismerik őket. Kriszta kenyereire egyre nagyobb az igény, ezen a héten már 162 kenyeret sütött egy nap alatt, azt mondja, ilyen utoljára karácsonykor volt. És természetesen nem egyféle kenyérről beszélünk, a kínálat minden kedden és pénteken legalább ötféle kenyeret takar.
Minden héten meglepetés
Bár egyre több a vásárlója, mint Kriszta mondja, egyelőre nem is szeretne bővülni, alkalmazottat felvenni vagy másik üzletet nyitni. Csak annyi rendelést vesz fel, amennyit meg tud sütni. Ahogy fogalmaz: „merni kell kicsinek maradni”, hiszen az ő vállalkozásának éppen az a lényege, hogy megmaradjon közösségi péknek. „Itt emberi kapcsolatok alakulnak, önkéntelenül is tudunk egymásról pár apró dolgot. Tudod, ki készítette a kenyeret és tudod, ki fogyasztja. Igazi kis közösséggé formálódtunk itt az elmúlt két évben. Nagyon sok törzsvevőm van, és nemcsak a környékről, hanem messzebbi területekről is járnak hozzám” – meséli Kriszta.
Nekem a Némi Kenyér koncepciójában az tetszik a legjobban, hogy a kínálat mindig csupa meglepetés, hiszen hetente változik. Bár az alap kenyerek, mint a burgonyás vagy a parasztkenyér mindig elérhetők, az egyéb ízesítések, mint a cheddar-jalapeno, a kendermagos vagy a dán rozskenyér, mindig változnak. Csakúgy, mint a péksütik: egyik héten dán fahéjas tekercset kapunk, míg a másik héten szilvásgömböc, brownie, vagy a nagy közönségkedvenc aranygaluska vagy babka rendelhető.
Díjnyertes bagett
Kriszta eddig négyszer indult el a Kenyérlelke Fesztiválon, és mindig hozott is el helyezést. A burgonyás kenyerével például rögtön a dobogó második fokán végzett, idén pedig a bagettje szerzett ezüstérmet. Én amúgy akkora bagettrajongó vagyok, hogy így kerültem Krisztához és a Némi Kenyérhez is, mindenképpen meg szerettem volna kóstolni az idei helyezetteket.
A bagett egyébként, mint Kriszta fogalmaz, nem könnyű műfaj. A lényege ugyanis, hogy kívül nagyon ropog, belül viszont puha és lyukacsos, a tésztája pedig kissé sósabb, mint a sima kenyéré. Ez frissen isteni, de tudni kell, hogy a bagett gyorsan kiszárad, így még aznap el kell fogyasztani. Kriszta bagettjét sikerült is megkóstolnom és nagyon ajánlom, mivel ezt is kovásszal készíti, ettől kap még egy kis plusz, savanykás ízt. Talán a héja lehetne még extrán ropogósabb szerintem.
A Némi Kenyérnél való vásárlás természetesen előzetes gondolkodást igényel, de pont ezért sokkal tudatosabb és környezetbarátabb is. Itt nincs felesleg, Kriszta annyit süt, amennyit rendelnek tőle, rendelni pedig a honlapon keresztül lehet, mindig egy hétre előre. Szerencsét lehet persze próbálni potyautasként is, mindig van egy-két leeső darab, de erre azért nem érdemes alapozni.
A BAH-csomópont közelében lévő pékség tömegközlekedéssel jól elérhető, de nyilván nincs mindenkinek kényelmes helyen – például nekem sem, pedig nem lakom messze, ezért a környékbeli lakosok számára a Némi Kenyér biciklis kiszállítást kínál.
Némi Kenyér
Cím: 1118 Budapest, Villányi út 103.
Ha tetszett a Némi Kenyér cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!