Az újrahasznosítás napjainkban igencsak népszerű - nem véletlen! A fenntarthatóság jegyében összegyűjtöttünk 5 tippet: íme a kávézacc felhasználása az eszpresszó után!
Szagtalanítás kávézaccal
A hűtőbe zárva bizonyos aromák elérhetik a kellemetlen “szag”-szintet. Ekkor jön képbe a lefőtt kávézacc! Tegyél belőle egy edényben a hűtőbe, és hagyd dolgozni - garantáltan eltüntet minden büdösséget! Pápá, hűtőszag!
Még praktikusabb tulajdonsága, hogy például fokhagymapucolás vagy szeletelés után a kézről is ledörzsölheted vele a nemkívánatos szagokat.

Tisztít
A tisztításban is segítségedre lehet a zacc: akár magadról, akár edényekről van szó. Az elhalt hámsejtek ádáz ellensége egy kis mézzel és olívával indul harcba. Ez a keverék hatékony a száraz, cserepes ajkak ellen, elég csak átdörzsölni vele a szájat.
Méz nélkül a kávézacc és az olíva a narancsbőrt veszi célba. Ehhez zuhanyzás közben egy kiadós testradírozásra van szükség, és utána élvezheted is a sima bőrt!

Az odakozmált edények szintén retteghetnek, ha előkerül a zacc: szárazon sikáld át őket vele, és mosogatás után csillogni-villogni fognak.
Antioxidáns-forrás
Nem biztatunk arra senkit, hogy kávézaccot zabáljon, de a Navarrai Egyetemen végzett kutatások azt igazolták, hogy alkalomadtán hasznos lehet. A kutatócsoport eredményei alapján a filter, az eszpresszó és a dugattyús főzőkből származó zaccban van a legtöbb, a kotyogós kevésbé antioxidáns-dús.
A kávézacc felhasználása növények alá
A kertben is hasznos a kávézacc: ha úgy látod, hogy a növények kicsit kókadoznak, dobj alájuk egy kevés presszómaradványt!

Horgászok, figyelem!
Szereted a friss halból készült kajákat, ezért eljársz horgászni? Akkor ez a praktika neked szól. A kávézaccban elszállásolt csalikukacok bizonyítottan boldogabbak - legalábbis tovább élnek. Nem beszélve arról, hogy a halak – különösen a pisztráng és a sügér – vonzódnak a kávéillatú férgekhez.
Forrás: Farmersalmanac, Madamedeals
Képek: Unsplash
Még több érdekesség:
95 évesen is fitt: ezt eszi II. Erzsébet királynő
Így szépülnek a nők a világ körül - tippek, trükkök a konyhából