El a kezekkel a sütőajtótól! Ezért rossz ötlet állandóan nyitogatni sütés közben
Nagy az izgalom, ha új receptet próbálsz ki, és ilyenkor bizony nehéz türelmesen kivárni, amíg a sütő elvégzi a dolgát. Az üvegen át kukucskálás teljesen okés, de vigyázz, a sütő nyitogatása már nem az! Könnyen keresztülhúzhatja a számításaidat, ha nem vagy elég türelmes és sütés közben többször is „rárontasz” az épp készülő kajára.
A sütid bánhatja a türelmetlenséget
Nem véletlen, hogy a sütő egy zárt tér, hiszen ez tudja biztosítani az egyenletes hőmérsékletet, ami ahhoz kell, hogy az éppen sülő ételek minden falatja ugyanolyan finom legyen. A sütő nyitogatása épp ebbe a folyamatba rondít bele. Minden egyes ajtónyitással hő szökik ki a sütőből, vagyis átmenetileg csökken a benti hőmérséklet. A húsok, zöldségek és rakottasok esetében ez nem akkora tragédia, legfeljebb egy picit tovább tart majd, amíg elkészülnek. A kényesebb sütik viszont már megérzik a pár fokos hőingadozást is.
Főleg a „megemelkedős” desszertekre nézve lehet veszélyes a sütő nyitogatása. A sütőpor, a szódabikarbóna és az élesztő is hő hatására kezd dolgozni, így ha az ajtónyitással egy jó adag hűvösebb levegő áramlik a sütőbe, az bezavar a folyamatba. Ennek hatására a piskóta, a tojáshab és a kevert sütik is összeeshetnek, és nem tudnak olyan szépen megemelkedni, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva. A sütési idő első kétharmadában – amíg a tészta nem szilárdul meg a levegőbuborékok körül – épp ezért nem tanácsos nyitogatni a sütő ajtaját.
Ha nem bízol a sütődben vagy semmiképpen sem szeretnéd odaégetni a sütit, akkor az utolsó egyharmadban már rácsekkolhatsz, de igyekezz a lehető legrövidebb ideig nyitva tartani a sütő ajtaját. A tűpróbához például gyorsan kapd ki a sütit a sütőből, zárd vissza az ajtaját, és a konyhapulton végezd el az ellenőrzést, majd ha kell, tedd vissza a sütit még egy kis időre a melegbe.
Sütő nyitogatása = pazarlás
Tehát azt a pár sütit leszámítva tulajdonképpen nagy bajt nem okoz a sütő nyitogatása, igaz? De akkor miért vagyunk ennyire ellene? A válasz egyszerű: azért, mert saját magaddal babrálsz ki. A már említett hőveszteség miatt a sütő ajtajának nyitása-zárása nem éppen energiatakarékos megoldás. Minél többször nyitod ki a sütőajtót, a gépnek annál több energiát kell használnia, hogy újra felfűtse a teret és tartani tudja az egyenletes hőmérsékletet.
Ráadásul, ahogy már fentebb is utaltunk rá, az ingadozó hőmérséklet hatására a sütési idő összességében növekedhet. Magyarán még tovább kell korgó hassal arra várnod, hogy a kaja végre elkészüljön. Úgyhogy foglald le magad addig, amíg a sütő dolgozik – például olvass el pár cikket a Street Kitchen oldalán vagy lapozd fel a magazinunkat, és hagyd a sütőt nyugiban dolgozni! 😊
Ha tetszett a sütő nyitogatása cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!