Hozzávalók
A tésztához
- 180 ml tej
- 10 g friss élesztő
- 100 g puha vaj
- 90 g cukor
- 4 db tojássárgája
- 300 g liszt
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
A tojáshabhoz
- 4 db tojásfehérje
- 180 g cukor
- 1 mk citromlé
A rétegezéshez
- 200 g szamócalekvár
- kb. 60 g dióbél
Szamócalekváros szeszély
Hozzávalók
A tésztához
- 180 ml tej
- 10 g friss élesztő
- 100 g puha vaj
- 90 g cukor
- 4 db tojássárgája
- 300 g liszt
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
A tojáshabhoz
- 4 db tojásfehérje
- 180 g cukor
- 1 mk citromlé
A rétegezéshez
- 200 g szamócalekvár
- kb. 60 g dióbél
A szamócalekváros szeszély elkészítéséhez először a tésztát rakjuk össze. Ehhez a tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük. Egy keverőtálban habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk egyesével a sárgájákat is. Ezután belekeverjük az élesztős tejet.
A lisztet összekeverjük a fahéjjal, a sóval és a citrom héjával, majd a tojásos masszába keverjük. Ha véletlen nem keveredne jól, kevés langyos tejjel lazíthatunk rajta. A masszát egy sütőpapírral borított tepsibe simítjuk, majd meleg helyen kelni hagyjuk kb. 30 percig. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25 percig sütjük.
Közben a fehérjét a cukorral fényes, kemény habbá verjük, majd a legvégén belekeverjük a citromlevet, amitől még fényesebb és stabilabb lesz. Az elősütés után a lekvárt eloszlatjuk a tészta tetején, elsimítjuk rajta a tojáshabot, és megszórjuk az aprított dióval, majd további 20 percre a sütőbe toljuk.
A hab lehet megemelkedik kicsit, de miután állni hagyjuk, összeesik, ezen nem kell aggódni.
A süteményt hagyjuk egy éjszakát pihenni, és csak másnap vágjuk meg.
Elkészítési idő: kb. 100 perc + pihentetés
Ha tetszett ez a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!