Hirdetés

A „világ vége” közepén olyan éttermet találtunk, hogy elájultunk – A Bükki Ízek Vendégasztalnál jártunk

A „világ vége” közepén olyan éttermet találtunk, hogy elájultunk – A Bükki Ízek Vendégasztalnál jártunk

Hirdetés
Hegyen völgyön, kacskaringós utakon át, a Miskolc Rally egyik legizgalmasabb szakaszán vezetett utam Bükkszentkeresztig. Őszinte leszek, ez nem az a távolság, amit az ember minden hétvégén megtesz egy jó ebédért, de túlzás nélkül mondhatom, hogy TOTÁL megérte a nettó 200 km utazás.
Hirdetés

Madárcsicsergés, csodás panoráma, friss levegő, kedves emberek és óránként alig néhány autó jár erre. És kis túlzás nélkül mondhatom, az a néhány autó is a Bükki Ízek előtt parkolt le. Legalábbis, amíg ott voltam.

Ha van köztetek olyan, aki nem tudná hirtelen belőni, hogy merre induljon Bükkszentkereszt felé, akkor segítek egy kicsit: Miskolctól úgy 18 km-re, a Bükk egyik legszebb részén fekszik a nagyjából 1200 lelket számláló község. (Költői kérdés: egyáltalán van olyan része a Bükknek, ami nem a legszebb?)

Családi házból alakították ki a Bükki Ízek Vendégasztalt, pont ezért érzik a vendégek annyira otthon magukat

A Telekes család az éttermet egy kétszobás családi házból alakította ki, a vendégek pedig bent és az udvaron is ehetnek attól függően, milyen az idő, és persze, hogy mennyien vannak. Merthogy a kinti asztalokért nagy a verseny!:D Én nagyjából 25 percet vártam, hogy az udvaron ülhessek le, mert a jó időben ragaszkodtam hozzá, hogy itt fogyasszam el az ebédem. Szóval, ha elfogadtok egy jó tanácsot, okuljatok a hibámból, és mielőtt jöttök, mindenképpen foglaljatok, mert itt mindig teltház van.

Bükki Ízek vendégasztal
Az udvar (Fotó: Zele Tímea)

A pörgés ellenére Telekes Gabi (az egyik tulajdonos) hamar felvette a rendelésem, és egy limonádé felett elkezdtünk beszélgetni egy kicsit. Lelkesen mesélt az indulásról, és arról, hogy mennyire meglepte a családot a hirtelen jött érdeklődés.

Édesapám sertésekkel foglalkozik, ezért minden héten van friss hús. Ennek apropóján 2019-ben felvetettem, hogy mi lenne, ha egy kis vendégasztalt üzemeltetnénk kisebb-nagyobb társaságoknak hétvégente, munka mellett, amolyan hobbiként. Aztán egyszer csak puff, nem is tudom hogyan, akkora lett az érdeklődés, hogy most itt tartunk.”

Telekes lányok
Telekes Gabi (kék kötényben) és tesója (Fotó: Zele Tímea)

Bár Gabi nem érti, én azért látom, hogy mi lehet az oka ennek a nagy érdeklődésnek: családias hangulat, kedves kiszolgálás, házias ízek, megfizethető árak, óriási adagok. Gabi és családja minden vendéget családtagként fogad, mindenkivel beszélgetnek egy kicsit, mindenkit meg akarnak ismerni.

Csak hétvégén vannak nyitva, és ez így is marad

„Sajnos vagy szerencsére mindannyiunknak van hétköznap munkája, így csak hétvégén várjuk a vendégeket. Ezen nem is szeretnénk változtatni, mert úgy gondoljuk, így marad meg a varázs a vendégek és a mi részünkről is, és így nem égünk ki. Nem a pénzért vagy az óriási bevételért “dolgozunk”, hanem azért, mert szívből szeretjük, amit csinálunk!”

Bükki Ízek vendégasztal
(Fotó: Zele Tímea)

A Bükki Ízek Vendégasztalnál olyan háziasak az ízek, mintha anyukám főzött volna otthon a konyhában

Telekesék maguk termelik az alapanyagokat, de ha mégis szükség van valamire, azt ismerőstől és környékbeli termelőktől szerzik be. Mindig friss hússal és szezonális zöldségekkel dolgoznak. A főzés pedig fel van osztva, mindenkinek megvan a specialitása!

„Édesapám készíti a nehéz, erős ételeket, édesanyám a rétest és a sztrapacskát, a testvérem szintén az erősebb és különlegesebb ételeket, én pedig a rakott ételeket meg a desszerteket.”

Döbbenten kapok a fejemhez, hogy ááááá, így már rögtön érthető, hogy miért annyira háziasak és kiforrottak az ízek: mert tényleg egy anyuka főzi a levest és süti a rétest!

A kínálat hetente más, de azért a vendégek igényeihez van alakítva. Szóval a jó házi húsleves, a rétes vagy a sztrapacska szerelmesei mindig találnak kedvükre valót!

Elérkeztem a legizgalmasabb részhez, a kóstoláshoz: sztrapacska, rétes és tiramisu egymás után. Tuti nincs az az ember, aki ezt a hármat egymás után betolja.

Jómagam vegetáriánus vagyok, így azokat az ételeket kóstoltam, amikben nincsen hús. Így esett a választásom a juhtúrós sztrapacskára és két süteményre: egy házi túrós rétesre és egy szilvás tiramisura. 

Juhtúrós sztrapacska

Azt gondoltam, kemény gyerek vagyok, így rendeléskor nagy mellénnyel a sztrapacska mellé még desszertet is kértem. Jelezném, hogy hiba volt.:D Nem az ízek miatt, hanem azért, mert a sztrapacska FELÉT SEM tudtam megenni, akkora adag volt.

És milyen finom! Cseppet sem száraz, nagyon krémes, és rengeteg juhtúró plusz tejföl is járt hozzá. Vegaként figyeltek rám, a szalonnát külön tálkában hozták, és kaptam még egy kis plusz kaprot és lila hagymát is. Rajongok a klasszikus kajákért, és egyáltalán nem csalódtam, totál elégedett voltam! Ára: 1500 Ft

Juhtúrós sztrapacska
Juhtúrós sztrapacska (Fotó: Zele Tímea)

Házi túrós rétes és szilvás tiramisu 

Ropogós tészta, vastag, rögös túróból készült töltelék egy kis mazsolával és jó sok porcukor. Ahogy azt kell: FRENTASZTIKUS! (frenetikus+fantasztikus szó összetétele, jelentése: nem tudom megfogalmazni, hogy milyen nagyon ízlett :D) Ára: 790 Ft

Túrós rétes
Házi túrós rétes (Fotó: Zele Tímea)

Szilvaszezon lévén Gabi megalkotta a szilvás tiramisut, szerintem egyszerűen csak szilvamisut. A mascarponés krém és a babapiskóta között meghúzódó szilvás réteg savanykás-édes volt, kellemesen puha és nagy szilvadarabokkal. Kiváló volt az íze, egy kissé talán a kávét tartottam kevésnek benne. Ára: 890 Ft

Szilvás tiramisu
Szilvás tiramisu (Fotó: Zele Tímea)

Az ebéd végére annyira tele voltam, hogy nagyjából egy három-négy hónapos kismama pocakjával megegyező méretűre nőtt a hasam. De mi más, ha nem ez a legjobb visszacsatolás egy vendéglátós felé, hogy jól csinálja, amit csinál?!

Szó mi szó, kiránduljatok a Bükkben, és ugorjatok el egy hétvégén a Bükki Ízek Vendégasztalhoz, tuti nem bánjátok meg!

Cím: 3557 Bükkszentkereszt, Petőfi utca 5.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?