Amikor legutóbb egy tesztelni tervezett, Ráday utcai palacsintázó nem volt nyitva, lendületből elindultam a Kálvin tér felé. Őszintén bíztam benne, hogy belefutok egy szimpatikus egységbe, amiről még nem írtunk, nyitva van, és le lehet ülni. Így kerültem a Bageri pékség péksütijeinek a közelébe. Az elszakadás már nem volt olyan könnyű, hiszen bár palacsintára éheztem, ezek a kézműves vajas csodák elég hamar levettek a lábamról. A Balassi Bálint utcából lehet, hogy valakinek ismerős a kis egység: a hely ott rendkívül pici, alig több mint 20 négyzetméter.
Szerencsés hely
A felső szinten működő péküzem látványa eleve biztató volt, de a pultokat elnézve biztos voltam benne, hogy jó helyre sodort az élet. Az, hogy asztalom is volt, csupán a szerencse műve: egymásnak adták a kilincset a betérő vendégek – bár sokan csak egy péksüti-kávé kombóra ugrottak be, és robogtak is tovább.
Kis utánajárással kiderítettem, hogy a hely neve dán vonatkozású, és annyit tesz: pékség. Ezáltal nem meglepő, hogy a kínálat nagyban hasonlít a szintén északi stílusú, budai Norma Grandhoz. Stílusában is közel áll hozzá: letisztult, natúr, minimalista berendezés, mégis otthonos hangulat jellemzi. De pontosan milyen finomságok kaphatóak? Édeset és sósat is kóstoltam.
A legtöbb péksüti ára 1000 forint felett mozog
Ahogy a kézműves pékségekben megszokhattuk, nem lehet megúszni 500 forint alatt egy péksütit. A Bageri pékségre is igaz ez, sőt valójában nehéz 1000 forint/darab alatt válogatni.
Croicube
A kocka alakú croissant egy végtelenül egyszerű sós péksüti: a vajas lapok közé nem kerül töltelék, a tetejére viszont ráolvasztanak egy méretes szelet sárga cheddart. A tetejére szórt csíráktól még extrább.
Baconös-jalapenós csiga
Ez a sós csiga tényleg csíp, nem csak hírből ismeri a jalapenót. Omlós, puha tészta és bőséges töltelék jellemzi.
Quiche
Bár nem volt tervben, azt a tippet kaptam, ha szeretem a gorgonzolát és a spenótot, ne hagyjam ki. Jól tettem, de arról nem vagyok meggyőződve, hogy megéri az árát.
Spandauer
Szintén a croissant-okhoz hasonlít a gyümölcskosárként is szolgáló spandauer, ami egy klasszikus dán péksüti. A friss áfonya és a málna nagyon feldobja az enyhén citrusos, tejsodós krémmel töltött tésztát.
Pisztáciás croissant
A pisztáciakrémmel töltött pisztáciás croissant hatalmas favorit, nemcsak nálam, de úgy figyeltem meg, az ismerőseim között is. A Bageri pékség verzióját azoknak ajánlom, akik nem a tömény pisztáciaízért bolondulnak, hanem szeretik a könnyedebb, habosabb, tejszínesebb pisztáciakrémet.
Dirty chai latte
Kávé helyett egy izgalmasan hangzó dirty chai lattéra csaptam le. Sok extrát nem hozott, de a kellemesen enyhe fűszerezés jólesett a nehezebb vajas tészták mellé.
Drága, de néha beleférhet
A Bageri pékség kínálatával egyetlen probléma van: az árak. Sajnos ez nem a pékség hibája, az viszont biztos, hogy egy 1000 forint körüli péksütiért én nem ugranék be minden reggel, bármennyire is finom. Aki a környéken járva úgy érzi, megérdemel egy kis vajas kényeztetést, az ne hagyja ki, és válasszon kedve szerint – nem lehet melléfogni!
Cím: 1092 Budapest, Ráday u. 9.
Ha tetszett a Bageri pékség cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!