A Balatoni KÖR idén nyolcadik alkalommal hirdette meg az Év Strandétele versenyt, amitől a balatoni büfék és parti helyek gasztronómiai megújulását várják. Idén először nemcsak büfé, hanem bisztró kategóriában is lehetett nevezni, mivel ebben is már egyre erősebb a balatoni kínálat. Szintén újdonság a vegetáriánus, illetve vegán különdíj.
Egészséges és újító
A részvétel kritériumai, hogy az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készüljön. Legyen egyszerű, de kreatív, nyári, akár elvitelre is alkalmas, és szerepeljen a vendéglátóhely állandó kínálatában. Az előkóstolást követően idén tíz étel jutott a döntőbe, ezek közül választotta ki a zsűri az Év Strandételét. A zsűriben a Street Kitchen is képviseltette magát, a zsűri elnöke pedig Wolf András séf volt.
Nyalóka májból
Idén is kóstoltunk nagyon különleges ételeket, évről évre érezhetően fejlődik a balatoni vendéglátás, amit az is mutat, hogy a verseny iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. Strandbüfé kategóriában számomra két étel volt kiemelkedő. A Fogas Bisztró halételeinek régóta hatalmas kedvelője vagyok, ebben a cikkben már áradoztam nektek róla, mennyire zseniális ételeket készítenek Alsóörsön. Idén egy Harcsamáj „nyalóka” nevű étellel indultak, ami számomra inkább úgy nézett ki, mint egy jégkrém, és mint ilyen, valóban igazi balatoni strandétel. Hozzá céklakrémet és frissen sült kalácsot kínáltak, zseniális volt. Ára: 2790 Ft
Kürtőskalács megtöltve
Ami azonban mindent vitt, az egy számomra eddig ismeretlen büfé, a vicces nevű, balatonboglári Bundi Bijó Bárja. Pedig nem ma kezdték ők sem, három éve nyitottak a parton, fő profiljuk a mindenféle, ízletes, friss saláta, amiből valóban hatalmas hiány van a balatoni strandokon. Tavaly azonban úgy érezték, szükség lenne valami kiadósabb ételre is, ezért jutott eszükbe, hogy a remek salátákat sós kürtőskalácsba töltik. A kalácsokat Érden sütik nekik frissen, ők pedig megtöltik mindenféle remek dologgal. A kacsamelles-lazacos és a magyaros változatot is kóstoltam, mert egyszerűen egyiknek sem tudtam ellenállni.
A versenybe a Nagyon magyaros kaláccsal neveztek, amibe a csípős házikolbász mellett házi tepertő is került. Megmondom őszintén, nem voltam túl lelkes, hogy 35 fokban tepertővel töltött kürtőskalácsot egyek, de ez az étel tényleg annyira friss és finom, hogy mindenkit meggyőzött. Olyannyira, hogy a zsűri egyértelmű szavazata alapján ez lett az idei év balatoni strandétele!
Mint a Balaton Kör kiemelte: a sós kürtős igazi strandbüfé innovációként elnyerte az Év Strandétele díjat, aminek kifejezett célja, hogy máshol is elkészíthető legyen. A zsűri úgy gondolta, hogy ez a hazai hagyományokat, illetve a nemzetközi street food sztenderdeket megújító étel egyúttal kiválóan alkalmas arra is, hogy műfajteremtő legyen. (Ára: 2190 Ft) A Bundi Bijó büfé emellett elnyerte a Tork Év felfedezettje díját is, új helyként tovább erősítve a boglári strand eddig is kiemelkedő beach food mezőnyét.
Kóstold meg a malac fülét!
A bisztró kategória engem idén egészen levett a lábamról, több zseniális ételt is kóstoltam. A kategória győztese egyébként a Zamárdiban található Tiki Beach bisztró lett, akik egy malacfülsalátával neveztek. Ez egy egészen különleges étel, mindenkit arra biztatok, hogy próbálja ki, még akkor is, ha esetleg ódzkodik ettől az alapanyagtól. A malacfület abálás után vékony csíkokra vágva szójával pirítják le, majd gyömbérrel, szezámmaggal és lime-mal ízesítik. Ez kerül egy tormás-almás-paprikás salátaágyra. Az étel nemcsak finom, hanem gyönyörű is, a tetejét színes virágokkal díszítik. Ára: 3450 Ft
Ők egyébként egy másik étellel is indultak a versenyen: kölesből és kókusztejből készült vegán túrógombócuk messze a legjobb étel, amit mostanában kóstoltam. A végén még egy kis pirított pisztáciával és fügedzsemmel is ízesítik, csodálatosan finom. Ára: 2350 Ft
Lencse és borsó, két jó barát
Szintén a vegán kategóriában emelném ki a keszthelyi Vitorlás bisztró vörös lencséből készült vegán bolognai spagettijét, ami nemcsak kiadós, hanem egyben egészséges is. Igencsak boldog lennék, ha egy kiadós strandolás után ez az étel lenne a jutalmam. A vega különdíjat mégsem ez, hanem az aligai Tarow “borsófőzi” dim sum vegán étele kapta. Ez egy kókusztejes zöldborsófőzelék gyömbérrel, edamame babbal, illetve a cukorborsó héjával. Feltétnek egy fúziós, ázsiai fűszerezésű sültgomba- és kápiapaprika-tatárt töltenek wonton tésztába és olajban sütik ropogósra, ékesen bizonyítva, hogy ízekben és textúrákban mennyire gazdag tud lenni egy vegán étel. A Tarow bisztróban tavaly én is jártam, itt írtam nektek róla.
Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte, hogy „a balatoni strandgasztronómia minden eddiginél kreatívabb strandételekkel rukkolt elő, ami azt is jelzi, hogy a balatoni beach food műfaj egyre kiforrottabbnak tekinthető. A büfék mellett egyre több strandbisztró nyílik a Balatonnál, és évről évre magasabbra teszik a lécet.”
Íme a döntős helyek és ételek:
- Fogas Bisztró (Alsóörs): Harcsamáj „nyalóka”, cékla, kalács
- Tarow Bisztró (Balatonaliga): „Borsófőzi” Dim Sum
- Tiki Beach Bisztró (Zamárdi): Malacfülsaláta
- Esszencia Ház (Balatonszárszó): Paradisu Magyarország, Paradisu Italy
- Bundi Bijó Bárja (Boglár): Nagyon magyaros, töltött, sós kürtőskalács
- A Konyhám Stúdió 365 (Fonyód): Sajtos vega kosár
- Port Étterem (Balatonmáriafürdő): Füstölt-töltött kápia paprika zellerhabbal
- Lángos World (Balatonmáriafürdő): Fenyvesi Angus tatár beefsteak-es lángos
- Vitorlás Bisztró (Keszthely): Vöröslencse bolognai spagetti
- Party Hangulat Büfé (Vonyarcvashegy): Zsákbamacska (töltött lángos)
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
Nyitókép: Heim Alexandra