A Tarow Bisztró helyszínét, Balatonaligát már csak a látványosság miatt is érdemes felkeresni, hiszen kevés ekkora egybefüggő zöld terület van már a Balaton körül. Persze nyilván nem sokáig marad ez így, valószínűleg hamarosan az egészet beépítik, szállodákat és apartmanházakat terveznek ide, így örökre megváltoznak a dolgok. Addig azonban Balatonaliga a Balaton egyik legvadregényesebb része, nagy stranddal, valamint egy szép és nem is kicsi vitorláskikötővel.
Csinos is, kedves is
Nyilván ennek közönségére alapozva nyitott itt a Tarow Bisztró, ami ugyan már a tavalyi szezonban is működött, de idén találta meg magát igazán. A Tarow azért is szuper hely szerintem, mert kifejezetten sok erőssége van, ami közül az étlap csak az egyik, ami egy étterem esetében hatalmas szó. Hiszen elsősorban nem a kaja az, ami bevonzza az embert egy helyre, hanem a szimpatikus külső és a kedves személyzet. Ez itt duplán megvan, tényleg régen találkoztam ennyire jó fej személyzettel. A kilátás pedig megunhatatlan és magáért beszél, ennél közelebb már nehéz ülni a vízhez, és ha meleg van, csobbanni is lehet.
A Tarow csapata nekem már ismerős volt, áradoztam is egy sort a járvány közepén megnyitott Scusi Focacceria nevű helyről, ahol igen magas szinten rakják össze a minden jóval megpakolt focacciákat. (Ebben a cikkben írtam róluk.) Ez a négyes csapat üzemelteti a strand területén az Aligha Kertet és most a Tarow Bisztrót is, így három helyet visznek egyszerre.
Nem tudom, miért Tarow, de jó
Nyilván az első kérdésem nekem is az volt, hogy miért Tarow a hely neve, de erre nem kaptam egyértelmű választ. A tarow amúgy egy kelta eredetű szó, bikát jelent. Eredetileg egy vegán helyet akartak nyitni, ennek szánták a nevet, a hely végül meghiúsult, de a név megmaradt, és itt a Balaton partján használták fel újra.
Na, nem mintha itt ne lennének vega és vegán ételek, sőt, kifejezetten hangsúlyos vonal a kínálatban – több ételt is elkészítenek vega változatban. A Tarow a Balatoni Kör által megszervezett Év strandétele versenyen az Év felfedezettje díjat kapta. Ételük a vegán bundás kenyér nekem hatalmas kedvencem lett, pedig nincs különösebb igényem rá, hogy a bundás kenyér vegán legyen. Ez a csicseriborsólisztbe forgatott, mandulatejes változat azonban nagyon magával ragadott. Az eredetileg csak hétvégén elérhető reggeli étel a verseny óta annyira népszerű lett, hogy most már egész nap szerepel az étlapon.
Curry, chilis bab, mákos nudli
A Tarow tavaly jóval kifinomultabb vonallal és magasabb árképzéssel indult el, ám idén jelentősen átalakították a kínálatot. Inkább a lazább, bisztrós ételeket hagyták meg, és vannak olcsóbb fogások is. Én egyelőre a curryről, a chilis babról és a mákos nudliról tudok nyilatkozni, ezeket sikerült első körben megkóstolni a bundás kenyér mellett. A chilis bab egyébként a Tarow egyik slágerfogása, valószínűleg nem véletlenül. Szépen tálalt, hatalmas, laktató adag, némi tortillachipsszel, ráadásul árban is oké. (2650 Ft)
Két kókusztejes curryt is rendeltünk, az egyiket zöldséggel, a másikat csirkével. Elsőre furcsa volt, hogy a curryhez nincsen köret, csak pirított házi pitát hoznak hozzá, ami bár nagyon finom, nem alkalmas arra, hogy olyan mértékben felszívja a szószt, mint például a rizs. (Vagy akár a naan kenyér, ami a pitátval ellentétben nem magába szívja, hanem felveszi feltétként a szószt, ami nagy különbség). Én alternatívaként tennék mellé egy kis rizst. A csirkés curry igazán remek volt, a zöldségesben viszont túlhangsúlyozták a kaliforniai paprikát, ami nem tett jót neki. Mindkettő csíp egyébként, erre számítsatok! A zöldséges változat 2450, a csirkés 2950 Ft, kiadós adag mindkettő.
Nagy kedvenc a vegán bundás kenyér
Mindenképpen szeretnék még egyszer bundás kenyeret enni náluk, de meg akarom még kóstolni a tepertőkrémet és a Tarow salátákból összeállított Tarow bowlt is. Két kifejezetten drága étel is szerepel az étlapon, mint a lazac steak és az argentin hátszín sült burgonyával, utóbbi 6700 Ft, és állítólag az ára ellenére nagyon népszerű. Számomra azért elég nagy jó pont, hogy elérhetőbb árú, egyszerűbb ételeket is kínálnak, mint például az említett chilis bab vagy éppen a lecsó.
Az italválasztékra is jellemző a kettősség. Elérhető a közeli balatonfőkajári Feind Pincészet folyóbora kifejezetten baráti áron, mellette a Garamvári nyerspezsgő is. Nagyon ajánlom a saját készítésű jeges hibiszkusz teájukat, amit egy napig áztatnak hidegen, és nagyon finom. De házi zöld teát és limonádét is készítenek.
Ha arra jártok, mindenképpen csekkoljátok a Tarow Bisztrót – ha a bejáratnál jelzitek, hogy hozzájuk igyekeztek, akkor belépőt sem kell fizetni, sőt a kutyát is bátran vihetitek! A Tarow egy visszatérős hely, csodálatos kilátással, ha jól helyezkedsz, csak a végtelenbe vesző Balatont látod. Sajnos nem terveznek egész évre – ezen a helyszínen nyilván nem is lehet – egyelőre szeptember közepéig lesznek nyitva a tervek szerint.
Kiemelt kép: Heim Alexandra
Tarow Bisztró, 8171 Balatonaliga, Club Aliga Kikötő