A Felzabáltuk támogatója a
A Felzabáltuk támogatója a
A Felzabáltuk támogatója a
A Benedict reggeliző ugyan kívül esik a belvárostól, a budapesti brunch-fanatikusok nagy része már ismeri. Nevét az egyik leghíresebb villásreggeliről, az Eggs Benedictről kapta, de az étlapon nem csak ezt a tojásételt találjuk.
Egy másnapos tőzsdecápának köszönhetjük a Benedict reggeliző névadó ételét?
1894-ben Lemuel Benedict híresen menő volt a Wall Street tőzsdeügynökei között, de egy jól (vagy éppen rosszul) sikerült beruházás után igencsak felöntött a garatra. Másnap a Waldorf Hotel konyhájában bízva próbált kilábalni a macskajajból, így rendelt néhány vajas pirítóst, sült szalonnát, buggyantott tojást és hollandi mártást. Mi már ráismerünk, hogy ez bizony az Eggs Benedict őse – de Oscar Tschirky akkor még nem tudta, hogy milyen ikonikus brunchétel születik meg a kezei között. Vagy mégsem?
A másik történet alapján, ami (szerintem) helytállóbb, Mr. és Mrs. LeGrand Benedictnek köszönhető az Eggs Benedict. A házaspár minden szombaton a New York-i Delmonicóban evett, de egy idő után ráuntak a steakekre. Az étterem francia séfjét viszont nem kellett félteni, egy újdonsággal lepte meg őket: félbevágott, pirított muffinon tálalt buggyantott tojással, ami alól nem hiányzott a sonka, az egész pedig hollandi mártással volt leöntve. Azért gondolom, hogy inkább a Delmonico az Eggs Benedict szülőháza, mert a waldorfos sztori évében, 1894-ben a Delmonico séfje, Charles Ranhofer kiadott egy szakácskönyvet, benne az Eggs Benedict pontos receptjével. A Waldorf Hotel pedig ugyan menüre tűzte az ételt, sosem bizonygatták, hogy náluk készült volna elsőnek. Lehet, hogy nem is a Waldorfban reggelizett azon a bizonyos másnapos reggelen Lemuel, hanem a Delmonicóban… de ki tudja?!
Vissza a 13. kerületbe
A kis Eggs Benedict-történelem után kanyarodjunk vissza az Úszódaru utcai egységhez. A tulajdonos, Poór Csaba korábban delikátüzletet és food truckot is üzemeltetett, míg végül a reggeliztetésnél kötött ki. Marina parti lakosként párjával és öccsével belevágtak a brunch businessbe, de nem mentek messzire otthonuktól, és 2021 decemberében megnyitották első helyüket a 13. kerületben. A Benedict reggeliző maximálisan megtalálta a közönségét: nemcsak a környéken élők teszik ki a vendégkört, hanem messzebbről is elkirándulnak a Duna-parti étterembe, a panoráma és persze a finomságok miatt.
Eggs Benedict és a többiek
Naná, hogy a híres névadó reggelivel kezdtük a kóstolást, az Eggs Benedicttel. Rájöttem, hogy ezt az ételt nem a szépsége miatt szeretjük, hanem azért, mert TUDJUK, hogy jól elkészítve nagyon finom. Szerencsére minden várakozásunknak megfelelt a Benedict reggeliző buggyantott tojásos, házi készítésű English muffinja, amit kellően sós, sült prágai sonkával és csodálatosan krémes, lágy hollandi mártással tálaltak. Mellé egy kevés friss saláta érkezett, amire lightos balzsamecetes öntet került.
Hermelin
A hermelin bundája gyönyörű fehér éppúgy, mint a cseh recept szerint készülő marinált sajt. Látogatásunkkor egy 16 napja pácban ázó sajtkülönlegességet kóstoltunk, amit klasszikusan lila hagymával és fűszerekkel tesznek el olajban. A Benedict reggeliző verziója viszont nem egy sima hermelin: a klasszikus lila hagymán, chilin és fűszereken kívül ecetes lila káposzta és konfitált fokhagyma jár a camembert-hez, a kovászos kenyér mellett. A sajtnak elég intenzív és markáns íze van, fekete öves rajongóknak ajánlom!
Benedict burger
A brunchban az a jó, hogy nem csak kifejezetten reggeli ételeket ehetünk. Nem szereted a tojásrántottát? Ráz a hideg a zabkásától? Nem baaaj, egyél burgert! A Benedict reggeliző hambija egy klasszikus, házi buciban kínált Angus marhahúspogácsára olvadt cheddarral, házi BBQ-szósszal és baconnel, kovászos uborkával és madársalátával kiegészítve. Szaftos és laktató, pont olyan szuper, amilyennek elképzeljük a látvány alapján.
Ratatouille fűszeres rántott tojással
Imádom a lecsós-shakshukás-ratatouille-os dolgokat, így hatalmas várakozással kóstoltam bele ebbe az ételbe. A zöldségek az én ízlésem szerint egy picit puhulhattak volna még, és én szeretem a merészebb fűszerezést. Ez a ratatouille egy nagyon natúr ízű verzió, a feltétként érkező rántott tojás viszont egészen különleges. A sárgája folyik, mint egy lágytojásnak, de a tojásfehérje szilárd, így megmarad rajta a fűszeres panír. Nyáron, amikor sok finom szezonális alapanyagból tudnak dolgozni, biztos, hogy még extrább ízeket tudnak elővarázsolni majd ebből az ételből is.
Édes reggelik
A Benedict reggeliző nyilvánvalóan nem csak a „sósszájúakra” gondol: többféle édes reggeli is elérhető. A basic zabkása vagy banánkenyér helyett viszont egyből a palacsintára repültünk rá. Nem egy hagyományos kakaósra vagy lekvárosra… Crepe Suzette lett a desszert – ami valakinek egy teljes értékű étkezés is. 😀 Mi szerencsére edzésben vagyunk, úgyhogy a 4 főétel után még ez is lecsúszott.
Egy gombóc vaníliafagyi dobja fel a 6-8 palacsintából álló, narancsöntetben ázó édességet. Fanyar, friss, édes, hideg és meleg egyszerre, így tényleg mindenkinek ízleni fog, nincs kifogás!
A Benedict reggeliző bebizonyítja, hogy a belvároson túl is van élet
A jó időben egyre többen felkerekednek a komfortzónájukon kívül, és keresik a külváros kincseit. A Marina partról egy bő félórás sétával elkirándulhatunk a Népszigetre is, de ha csak a Duna panorámája és a napfürdőzés a cél, elég kiülni a Benedict teraszára! Klasszikus reggelikből, tipikus brunchfogásokból és formabontó finomságokból sincs hiány a reggelizőben, ami mellett ráadásul egy játszótér is helyet kapott, ami a kisgyerekkel érkezőknek igazi kánaán.
Cím: 1138 Budapest, Úszódaru utca 1.
Ha tetszett a Benedict reggeliző cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!