A vágódeszka olyan fontos kelléke a háztartásoknak, mint a reggeli a napi étkezéseknek. Ezen logika mentén a Deszka névre keresztelt brunch-étterem célja nem titok: megkerülhetetlen pontja szeretne lenni a budapesti villásreggelizők világának. De honnan indult, és hogyan halad a célja felé?
A londoni éjszakából a budapesti nappalokba
A Deszka egyik tulajdonosa, Major Dávid matuzsálemnek számít a vendéglátás világában. De csak ott! Egyébként egy fiatal srácot képzeljetek el, aki imádnivaló kutyusával minden áldott nap a pultban tüsténkedik. Na jó, nem kell elképzelni, itt egy kép:
A brunch-étterem célzottan, csak és kizárólag reggeliket kínál mindennap, reggel 8:30-16:00 között. A nyitvatartás valódi felüdülés Dávid számára, aki jó pár évet lehúzott az éjszakában, nem szórakozásból. Bartenderként koktélokkal bűvészkedett külföldön és itthon is, olyan exkluzív helyeken, mint például a The Duchess Rooftop Bar. Ez a koktélos múlt visszaköszön a Deszka menüjén is: ugyan a klasszik prosecco és mimóza nem hiányzik, több alkoholos ital közül is választhatunk. (Persze nem muszáj alkoholizálni, literes uborkás-mentás víz is van!)
A brunch-vonal Dávidnak régóta szívügye, ezért a ráépített saját vállalkozás útját úgy egyengeti, mintha a saját gyermeke lenne. A lelkiismeretes odafigyelés a berendezésen is érezhető. Barátságos, közvetlen a környezet, ahol hamar otthon érzi magát az ember. Az étlap kialakításában profi segítséghez fordult: a Szimplyből ismerős híres brunch-séf, Borbély Árpád vette szárnyai alá a Deszka kínálatát. A végeredményt szájtátva csodáltam VOLNA, ha nem lett volna minden annyira finom, hogy inkább az egészet megettem.
Nem deszkára vannak tálalva az ételek: annál sokkal szebben
Először azt hittem, hogy a Deszka név a tálalás koncepcióját takarja, de kiderült, hogy hosszas fejtörés után egy görbe estének köszönhető a könnyen megjegyezhető, egyszerű, de nagyszerű név. A kiindulópont a zsíros deszka volt, de szerintem senki sem bánja, hogy finomítottak a dolgon! Végül a külföldiek számára is könnyen (már amennyire a magyar nyelv könnyű) kimondható és a logón is csinin mutató Deszkánál kötöttek ki. De mi kerül a deszkák helyett a tányérokra? Mutatom is!
Challah shroom
Az üzlethelyiség tulajdonosa egy zsidó hölgy, Raj Ráchel, így egy kicsit szentimentális, de nagyon kedves gesztus, hogy helyet kapott a menün egy ilyen különleges étel. Aki szereti a közel-keleti ízvilágot, a zöldborsót és a gombát, az minden bizonnyal kezet csókolna neki: ez az étel igazi kuriózum! A barna vajon pirított kalácsra zöldborsókrém kerül, és többféle gomba. Egy leheletnyi szarvasgombaolaj turbózza az ízeket, amiket parmezán és egy pankomorzsában rántott tojás zár le. Gigantikus adag, de annyira finom, hogy észre se veszitek, és már le is csúszott!
Eggs Benedict
Nemrég a Benedict reggelizőben jártam, ahol egy szinte 100%-ban autentikus Eggs Benedictet kóstoltam. A Deszka egyáltalán nem próbál hasonlítani rá: kezdjük ott, hogy alapnak az English muffin helyett a nemrég nyitott Randevú pékségből veszik a sajtos pogit. Igen, azt a nagyot, amit gimiben mindenki vásárolt a kisboltban. A buggyantott tojás és a hollandi mártás klasszikusan isteni a serrano sonka mellé, de pesztós majonézzel és koktélparadicsommal is extrázzák, hogy emlékezetesebb legyen, mint bármelyik eddig kóstolt Eggs Benedict.
Bundás kenyér – nem úgy, mint otthon
Imádom, ha valaki bundás kenyeret csinál nekem reggel, de tőlem senki se várja el, mert nem szeretem szellőztetni az olajszagot. Ha viszont valaki mégis ragaszkodna hozzá, biztos, hogy inkább elvinném a Deszkába. Egyrészt magamat tehermentesíteni, másrészt: ilyen finomat úgyse tudok! A kovászos kenyéren sajtréteg is csücsül, így valójában egy „sajtos-melegszendvics-bundáskenyeret” kapunk, zöld olajjal, tökmaggal, egy kevés zöldséggel és az ikonikusnak mondható, roppanós serrano sonkával.
A menün szereplő lecsókrémes alapú tojásrántotta, vagy a lazacos gravlax Eggs Benedict is végtelenül vonzó, és a kóstolások alapján kötve hiszem, hogy bármelyik csalódást okozna. Ahogy egy tudatosan vezetett helynél viszont lenni szokott, a Deszkánál is előfordulnak változtatások a menüben: egyes ételek eltűnnek, míg mások feltűnnek! Alig várom, milyen kreatív újdonságokkal rukkolnak elő a jövőben.
Mákos guba
Az édes reggelik helyett a desszertekben hiszek: az újragondolt, üdítően friss, yuzus-lime-os mákos guba pedig remek zárása volt az amúgy is kiadós reggelimnek. A hagyományos verziót is kedvelem, de tetszett a csavar, a tejbe áztatott kifli pedig annyira szaftos volt, hogy már-már soknak is éreztem rajta a folyadékot.
Kakaós csiga: kakaós, de nem friss
A kakaós csigákkal szemben végtelenül kritikus vagyok, és a Deszka csigája nem nyerte el a szívem. Bár kézműves, mégsem helyben készül: készen kapják, és fogyasztás előtt dobják be a sütőbe. Intenzíven kakaós, nem csokis, és nem túl édes, ami mind szuper tulajdonsága, de az állaga nem tökéletes. Kávé mellé, akár belemártva (ne kövezzetek meg érte!) viszont nem rossz, és szó se róla, hogy brutálisan nagy.
A Deszka 10/11 pontot érdemelt nálam
A Deszka helyén korábban egy tortás hely működött, de a lokáció egyértelműen a villásreggelizőknek szerencsés. Sok külföldi tér be, de a magyar vendégek is kezdik felfedezni maguknak a kis ékszerdobozt. Nekem új volt, hogy több normális(nak tűnő), csak fiúkból álló társaság is betért a helyre, nem csak csajos mimózázgatások folytak péntek napközben. Eddig abban a hitben éltem, hogy a reggeliző fiú ritkább, mint a fehér holló. Apropó, állatok! Kutyussal is bátran érkezhettek, Mázli nem véreb, csak szeret szólni, hogy ő van otthon, de ha nem vagytok rá kíváncsiak, nem sértődik meg, és elvonul máshova szimatolni. Egyébként imád kunyerálni, de ne aggódjatok, nem éhezik. 😀
Szívből ajánlom, hogy aki szereti a kiadós, jó hangulatú közös reggelizgetéseket, az vegye a listája elejére a Deszkát! Akár randihelyet kell javasolni egy szégyenlős randipartnernek, vagy a rég nem látott barát/barátnővel, családtaggal akarjuk kibeszélni az elmúlt időszak történéseit, a kellemes környezetet és az ínycsiklandozó ételeket a Deszka garantálja.
Cím: 1053 Budapest, Veres Pálné utca 31.
Ha tetszett a Deszka cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!