Nem vagyok nagy rajongója a kifőzde műfajának, leginkább azért, mert nagyon kevés belőle a jó. Ezt az egykor virágzó műfajt teljesen elsodorta az utóbbi pár évtized. Miközben a gasztronómia és az alapanyagok terén valóban lezajlott egy forradalom, a kifőzdék többsége még a menzáknál is alacsonyabb színvonalú ételekkel szolgál. Én tényleg igyekszem esélyt adni a műfajnak, hiszen ki ne szeretne olcsón jót enni? De egész egyszerűen a legtöbb hely rossz élmény, zsíros utóízt és túlontúl sok pirospaprikát hagy a számban maga után. (Ez nem jelenti azt, hogy régen ez a műfaj jobb volt, valószínűleg akkor sem volt jó.)
Ha van is olyan hely, amit szeretek, mint a mára már bezárt Kádár, vagy éppen a Róma Ételbár, ott is inkább a hangulat ragadott meg, semmint az étel. Ebből is láthatjátok, hogy kissé előítéletes vagyok, és nem gondoltam eddig semmi jót a Király utcában található Frici Papa Kifőzdéjéről sem. Eddig még sosem jutott eszembe ott ebédelni, hiszen ez a környék bőven kínál opciókat az éhes járókelő számára.
Hangulatos helyen kedves pincérek
Szóval elég sok évet kellett várni, hogy végre átessek a tűzkeresztségen. Ezúttal kifejezetten a Frici Papát céloztam meg egy hétköznap délben, amikor elkezdett korogni a gyomrom. Na, nem csak nekem – állapítottam meg, amikor odaértem. A Frici Papa ugyanis szerda délben teljesen tömve volt, annak ellenére, hogy elég nagy helyről van szó. Végül az üzletvezető egy galérián lévő kis asztalhoz vezetett. A hely hangulata azonnal bejött.
A kifőzde egyik vonzereje a hatalmas falfestésen túl éppen az, hogy óriási, sokan beférnek és nincs is kajaszag. A kiszolgálás egyszerűen zseniális, azonnal levettek a lábamról. Ennyire kedves és közvetlen pincérnővel nagyon rég találkoztam, pedig elég sokat kellett cikázniuk az asztalok közötti szűk helyen, hatalmas hőségben. Gyorsan érkezett azonban az italom és az étlap is.
Első ebédem a Frici Papában
Persze én nem hagytam magam átverni: a kaja biztosan nem lesz ilyen jó, gondoltam magamban. De nem is tévedhettem volna nagyobbat! Ketten vagyunk, így rendelünk egy napi menüt és két fogást az étlapról. Kíváncsi vagyok, milyen többfogásos napi menüt adnak 2200 forintért. Hiszen ennyiért még egy gyrost se kapok, folytatom tovább fejben a sápítozást. Végül B menüt választok, mert A már nem volt (ekkor járunk 12 óra 10 percnél), de nem bánom, mert imádom a főzeléket, kelkáposzta-főzeléket meg kifejezetten rég ettem. Kár, hogy a kifőzdékben mindig elrontják, telerakják pirospaprikával.
A leves gyorsan érkezik, pedig mondom, ennél többen az étterembe gyakorlatilag nem férnének be. Az elviteles rendelésekért pedig az utcán áll a sor. Az Újházi-tyúkhúslevesről nem tudom megmondani, hogy Újházi-e, de hogy van benne csirkehús, tészta és zöldség is, az biztos. És jé, a borsó nincs túlfőzve! A húsleves egészen kiváló.
Az étlapról egy kis adag gulyásleves érkezik: már meg sem lepődök, hogy ebben sincs szétfőzve a krumpli, sőt nincs telepakolva ehetetlen fehérrépával. A hús puha, nem rágós, ízre is rendben van. Na jó, a hozzá kínált kenyér kissé szikkadt, végre egy rossz pont! Persze ezzel is csak jól járok, mert legalább nem eszek kenyeret. Eddig tízből kilenc pont, haladunk tovább.
Pörkölt, virsli, főzelék
Érkezik a második: nekem az említett kelkáposzta sült virslivel, az asztaltársamnak tojásos galuska csirkepörkölttel. A kelkáposztát megkóstolom és nem hiszek a számnak: a főzelék egyszerűen zseni, a kelkáposzta szinte ropog, a krumpli itt sincs szétfőzve, a virsli nem a legolcsóbb, és figyelem! Nincs agyonpaprikázva, mégis fűszeres. Esküszöm, az egyik legjobb kelkáposzta-élményem és nem, nem túlzok.
A csirkepörkölt és a nokedli inkább átlagos, mint jó, de kifőzdei átlagban még így is kiemelkedő. Én, mondjuk, nem tudom értelmezni, ha mellből főzik a csirkepörköltet, de tudom, hogy vannak ennek a műfajnak rajongói, csak én nem tartozom közéjük. A csirkemell szerintem ízetlen, bár a tejfölös szafttal, az uborkasalátával és a nokedlivel teljesen rendben van. Az adag pedig hatalmas, annak ellenére, hogy a nokedliből fél adagot kértünk.
Én úgy benyomtam a kelkáposztát, hogy még a tányért is kikotortam, jól is laktam vele. Pedig ekkor még landolt előttem egy kis szilvás derelye is, mint megtudtam ugyanis, itt a napi menü három fogás, és mindig tartalmaz desszertet is. És lássatok csodát, a derelye is jó volt. 2200 forintért olyan ebédet kaptam, hogy csak pislogtam.
Tészta és ráksaláta
Egyébként még ennél olcsóbban is ki lehet jönni, ha valaki szereti az édes tésztákat (én nem): diós, mákos és grízes is van az étlapon, ára 1300 forint. De egy spenót tükörtojással sem több 1200-nál. Ha nem lenne olyan messze a Frici, én törzsvendég lennék, az tuti. Főzelékért még egészen biztosan vissza fogok térni, és szeretném megkóstolni a rakott krumplit is.
Az étlapon szereplő ételek kissé magasabb árban vannak, mint a menü, de kiadósabbak is, ám körettel együtt ezek sem többek 2500-3000 forintnál. Mindenből van amúgy fél adag is. Az állandó étlap sztárjait napi ajánlatok egészítik ki, ezek között pedig nem csak a magyar konyha ékességei szerepelnek. Amikor én voltam, akkor például volt carbonara spagetti és ráksaláta is.
A turisták is szeretik
Nagyjából egyre amúgy eltűnt a tömeg, azt ajánlom tehát, hogy ha nem akartok óriási zsúfoltságot, akkor egy után érkezzetek – bár tény, hogy a menü gyorsan elfogy. A Frici Papa ugyanis nagyon népszerű ebédelős hely a környékbeliek körében. Nem csoda, mint megtudtam, 26 éve működik, és 26 éve ugyanaz a szakács.
Vacsorára aztán jön az újabb áradat, ezúttal azonban nem a helyiek, hanem a turisták. Mint kiderült, főleg a spanyol turisták körében népszerű a Frici Papa, ez meg is magyarázza a vécében a sok spanyol feliratot. Nem csoda egyébként, Spanyolországban nagyon pörög az ilyen kis retró hangulatú kifőzdés-ebédelős rendszer.
A Frici Papa nálam csillagos ötösre vizsgázott. Ha bárki azt mondja, hogy kifogástalan menüt kapok 2200 forintért, nem biztos, hogy hiszek neki. Pedig velem megtörtént!
Frici Papa Kifőzdéje
Cím: 1077 Budapest, Király utca 55.
Ha tetszett a Frici papa kifőzdéje cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!