Office Bistro
Klasszik fantasztik kifőzde, nem akar több lenni annál, ami, de amit kínálnak, az rendben van. Tipikus menza jellegű ételek – a jó értelemben. Rengetegféle rántott hús és zöldség, tartalmas levesek, egyszerű köretek és savanyúságok. Bár nyilvánvalóan nem ez a hely főprofilja, de aki ennél eggyel egészségesebb ebédre vágyik, az is fog tudni választani. Mikor itt voltam, épp vajbabos csirkét kínáltak bulgurral (1220 Ft). Mindenből lehet kérni kis, illetve nagy adagot, ami szerintem szuper, így nem esel kómába az ebéded végére, és marad esélyed a produktív munkavégzésre is a későbbiekben. A normál menü ezen a napsütéses délutánon marharaguleves volt sertésfasírttal és burgonyapürével (1250 Ft). Az édesszájúak mákos gubából (550 Ft) és máglyarakásból választhattak a napi kínálat szerint, utóbbiból szintén lehetett kis és nagy adagban rendelni (550/390 Ft). Akkor sem kell éhesen távozni, ha mellőzöd a húsokat. Én pl. korianderes sárgarépalevest ettem csőben sült brokkolival. Ízre összességében mindkettő rendben volt, kicsit lehetett volna melegebb (de van a vendégtérben mikró, így nem kell megakasztanod a kiszolgálást, ha rámelegítenél valamire). A levesből hiányoltam valami betétet, hogy kicsit tartalmasabb legyen, de ezt leszámítva a fűszerezése kellemes volt. A csőben sült brokkolitól sem nyíltak meg a mennyország kapui, gyakorlatilag besamellel nyakon öntötték a brokkolit, majd betolták a sütőbe, és ennyi. Viszont annak ellenére sem volt kevés, hogy kis adagot kértem, a zöldség nem volt agyonfőzve és az arányok is rendben voltak. A kettőért együtt 1350 Ft-ot hagytam ott. A kiszolgálás meglepően gyors és kedves volt annak ellenére, hogy csúcsidőben érkeztem.
Cím: 1036 Budapest, Szépvölgyi út 15.
Flat White Kitchen
Igazi kis gyerekbarát hipszter mekka, speciality kávéval. A berendezés és az egész atmoszféra nagyon tetszett, különösen a padlót borító fűhatású téma és az üvegfal melletti hinták. Nagyon barátságos a hely, meleg színek és fabútorok uralják az egyébként kissé szűkös teret. A Facebook-oldaluk szerint inkább kávézó és reggeliző, de hétköznap kapható náluk ebédmenü is. Ez éppen almás zellerkrémleves volt, csirkepörkölttel, orsó tésztával és csalamádéval 1890 Ft-os áron. Az egész heti menü ki van írva egy táblára, így ha hétfőn épp nincs a kedvedre való, cserébe már láthatod, ha szerdán pont egy nagy kedvenced lesz terítéken. A két fogás minden esetben 1890 Ft, húsmentes opcióra viszont sajnos egész héten nincs lehetőség. Körülnézve azt láttam, hogy szinte minden asztalnál menüznek, így ebből azt feltételeztem, hogy rendben van, és az illatok is jók voltak. A csirke miatt azonban sajnos erről nyilatkozni nem tudok, így kértem az á la carte menüt. A vegákat itt sem kényeztetik, igaz, de nem is ígértek ilyesmit. Az étlapon egyaránt vannak olyan klasszikusok, mint a vadas marha szalvétagombóccal (3000 Ft), vagy a „kirántott hús” burgonyasalátával (2700 Ft), de kapható „fitt burger” is 2800 Ft-ért. Végül egy krémtrióra esett a választásom, amiben padlizsánkrém, hummusz és tojáskrém osztozott a tányéromon, bőséges adag zöldséggel és ropogós héjú kenyérrel (1950 Ft). Annak ellenére, hogy ezzel nyilván nincs sok macera, meglepően sokat vártam, bár mentségükre legyen mondva, tele voltak. A padlizsánkrém kifejezetten ízlett, kissé darabosra hagyták, de jól állt neki, és pont annyira volt fokhagymás, amennyire kell. A hummusz sem volt olyan krémes, inkább tömör, ettől függetlenül könnyen kenhető, jó fűszerezéssel. A tojáskrémet visszaküldtem, mert azt hittem, romlott, de azt mondták, hogy a savanykás íz, amit érzek, az a tetején csücsülő lila hagymától származik. Ennek ellenére lemondtam róla, megkérdezték, hogy cserébe kérek-e több padlizsánt vagy hummuszt. Mivel még várt rám egy-két hely, így nem éltem a lehetőséggel, viszont kértem egy kávét elvitelre, és egy nagyon-nagyon finom cortadót kaptam a kezembe (650 Ft), aminek sikerült megmentenie a kérdéses tojáskrémet. A kettőért (krémválogatás + kávé) végül 2550 Ft-ot fizettem, ami szerintem kicsit határeset, de hát Budán vagyunk, semmit nem fognak utánunk dobni. A reggelikínálat egyébként nagyon szimpatikus volt, ezt hétköznap 8:00-tól 11:00-ig lehet kérni, hétvégén viszont 17:30-ig bruncholhatunk.
Cím: 1036 Budapest, Szépvölgyi út 15.
Földes Józsi Vendéglője
Kedves, békebeli vendéglő, amolyan kockás abroszos, mellényes pincérekkel, ahol kicsit megállt az idő. Leszámítva, hogy az égvilágon mindenhonnan a Coca-Cola logó ömlik ránk. 😀 A falon a képek, a szalvétatartó az asztalon, a vizespohár, szóval minden, de hát ennél sose legyen nagyobb bajunk, ugye. A vendégek, a hely szellemének köszönhetően, inkább az idősebb korosztály tagjai közül kerültek ki, ami szerintem elég jó előfutára a garantáltan házias ízeknek. Az étlap szintén nem a legutolsó grafikai hullámot lovagolja, de könnyen átlátható, külön van az á la carte, külön érkezik a napi menü és a borlap (ami meglepően széles, minőségi borkínálatot tartalmaz). Előbbin olyan ételek sorakoznak, mint a borjúpaprikás házi vajas galuskával (3450 Ft), vagy bécsi szelet sült burgonyával 3550 Ft-ért. A vegák a napi főzelékkel lakhatnak jól, vagy a nem túl fantáziadús grill- és rántott sajtokkal.
A napi menü 11:30-tól 14:00-ig elérhető. Van „best” és „extra” menü, előbbi 1990, utóbbi 2200 Ft, ami magában foglal egy levest, egy főételt és egy italt, ami egy Coca-Cola termék (nahát!) vagy egy pohár sör. Az én „best” menüm tartalmazott egy brokkolikrémlevest, ami fehér pöttyös fazékban érkezett – nekem ettől, bevallom, mindig ellágyul a szívem, mert egyszerűen annyira aranyos. A leves sűrű volt, krémes és ideális hőmérsékletű. A rizskoch rizs része szerintem kicsit főhetett volna még, mert néhol kissé ropogós maradt, valamint nagy fájdalmam volt a közte megbújó mazsola. Szerintem a mazsola a szőlőszemek megcsúfolása, de ez persze már ízlés kérdése. A tetején lévő baracklekvár zseniálisan finom volt, arra nem derült fény, hogy házi vagy bolti, mindenesetre nagyon ízlett. Ennek az egésznek a tetejéről én lehagytam volna a porcukrot, mert így összességében nagyon édes volt. Ár-érték arányban viszont elégedetten távoztam, hiszen a levesért, a rizskochért meg a vízért összesen 1990 Ft-ot fizettem, ami ezen a környéken, ekkora adagért szerintem teljesen korrekt.
Cím: 1023 Budapest, Bécsi út 31.
Pódium Bistro & Club
A Facebook-oldaluk szerint nemrég volt egyéves a Pódium, engem azonban meglepetésként ért, lévén nem nagyon szoktam erre járni – de hát többek között ezért is klassz ez a munka. 🙂 Nagyon tetszett a belső, tágas tér, habár inkább a sötétebb színek dominálnak. Itt szintén van külön á la carte és heti menü is. Az állandó kínálatban inkább bisztró jellegű ételek szerepelnek, mint a báránycsülök citrusos kevert salátával, szaftos burgonyával (4850 Ft) vagy roston bélszín burgonyatallérral, lyoni hagymával és színesbors-mártással (5750 Ft). De vannak még barfood ételek is, pl. sonka- és sajtízelítő, és burgereket is ehetünk. A heti menü itt annyiban tér el a korábbiaktól, hogy minden külön van árazva és nem változik naponta. Kétféle levesből, háromféle főételből és egyféle desszertből választhatjuk ki a kedvünkre való kombót. Ez nekem grillezettgomba-leves volt és ricottás sütőtökrizottó (600 Ft/1550 Ft). A leves messze itt ízlett a legjobban, állagában nagyon krémes volt, a színe pedig szép fényes, betétként egész csiperkegombák szolgáltak. A rizottó is ízlett, kellően puha volt a rizs, a krémes textúrát jól ellensúlyozták a roppanósra hagyott sütőtökdarabok, és ricotta is volt a tányéromon bőséggel, bár a fűszerezés lehetett volna bátrabb. A rukkola felett teljesen értetlenül álltam, szerintem az abszolút nem illett sehova, de így is elégedett voltam. Desszertnek kérhettem volna még szilvalekváros palacsintát 600 Ft-ért, de a nyár fenyegető közelségére való tekintettel ezt magam mögött hagytam. Mivel itt már igencsak tele voltam, de nem akartam, hogy bármi a kukában végezze, így megkértem a felszolgáló srácot, hogy legyen kedves nekem elcsomagolni, és meglepetésemre 100%-ig lebomló zacskóban kaptam meg az ételeket, a levesestálka szintén újrapapírból készült.
Cím: 1036 Budapest, Bécsi út 63.