Hirdetés

Két új Pancs Bolt is nyílik: egy sikersztori a járvány közepén

Hirdetés

Két új Pancs Bolt is nyílik: egy sikersztori a járvány közepén

Hirdetés
A gasztronómia világa azért is csodás, mert olyan nehéz időszakokban is tud szuper, pozitív sztorikat összehozni, mint a mindenki számára megterhelő koronavírus-járvány. A Pancs Bolt is a járvány kellős közepén nyílt meg a Tompa utcában, és azonnal egyféle központtá vált sok környékbeli életében. Egyúttal bebizonyította: ebben a nehéz helyzetben is szükség van a zero waste szemléletre.
Hirdetés

Vajas Balázs, a VinoPiano Borbár tulajdonosa, öt évig dolgozott Londonban séfként, és mivel régóta a borok szerelmese, hazatérve egyértelmű volt számára, hogy borbárt nyit, ahol összegyűjti a legjobb natúr borokat. Nem teljesen logikus, hogyan következik ebből egy pezsgő, termelői piac megalapítása is, de ez történt. A Pancs gasztroplacc története nem mindennapi, és úgy tűnik, hogy a jövő is számos érdekességet tartogat még. 

Az első Pancs Bolt a Tompa utcában. Fotó: Kalas Györgyi

Borbárból piac

Balázs eredetileg a VinoPiano miatt kezdte el felkutatni a magyar termelőket, hogy a borok mellé jó minőségű ételeket is tudjon adni. “Angliában sok ilyen kis piacon jártunk, és láttam, milyen jól működnek ezek a helyi közönséggel együtt, és hogy mennyi mindent lehet a termelőktől tanulni.

Vajas Balázs a VinoPiano Borbár és a Pancs Bolt tulajdonosa. Piqniq Budapest/Horpáczi Dávid

Ezért szerettem volna az ilyen termelői piacokat itthon is meghonosítani. Mautner Zsófi volt az első vendégünk a piacon, és rögtön azonosult az értékrendünkkel, ami nekem nagy erőt adott” – meséli el Balázs a Pancs gasztroplacc kezdeteit. A Pancs mára a vidéki termelők és a fővárosi közönség egyik legnagyobb találkozóhelyévé vált. És sok termelőnek a legfőbb megélhetési forrását is biztosítja. 

Piacból bolt

Az öt éve remekül működő piac azonban tavaly, a járvány kezdetén hirtelen bezárt. “Bár nem lett volna kötelező bezárni, én nem akartam, hogy gócpont legyünk. A zárás hírét azonban a közönség és a termelők sem fogadták jól, szerették volna, ha továbbra is működik a piac. Ráadásul sok termelőnek mi vagyunk a fő bevételi forrása. Felelősséget éreztem ezekért a családokért és a vevőkért is. Így jött az ötlet, hogy piac helyett indítsunk egy webshopot. Mivel ez rögtön sikeres lett, így mertem belevágni a boltba is. A Tompa utcában ez a helyiség szinte azonnal szembejött, így tavaly szeptemberben megnyílt az első Pancs Bolt.”

Az üzlet azonnal megtalálta a közönségét, és a környék egyik kis központjaként működött a Covid alatt. Szinte minden korosztály azonnal felfedezte magának. 

A boltban nagyon széles a választék. Fotó: Hunyadi Nóra

Balázs is úgy véli, hogy ez egy sikersztori, és nem csak a közönség miatt. “Rögtön négy embernek tudtam munkát adni a webshop és a bolt kapcsán, nem beszélve a sok magyar termelőről, aki el tudja adni a portékáit.“ A kizárólag magyar termelők áruit kínáló, low waste szemlélettel működő Pancs Bolt pár hónap alatt olyan sikeres lett, hogy Balázs a héten már nyitja is a következőt a Pozsonyi úton. Hiszen számos jelzést kaptak a környékről, hogy ott is lenne igény egy ilyen jellegű kis boltra. Emellett franchise partneri megkeresések is vannak, igy hamarosan a Móricz Zsigmond körtér is gazdagodik egy Pancs Bolttal. 

Fotó: Pancs Bolt. Fotó: Hunyadi Nóra

Itt tényleg mindent kapsz

A Pancs Bolt tényleg olyan, mint egy minipiac, szinte minden fontos termék megtalálható: lisztek, magok, sajtok (kecskesajt, parenyica, camembert – mind a GombSajt terméke). Rengeteg húsáru, sonkák, szalámik, kolbászok, pástétomok, gyümölcslevek, mustárok, mártások, tojás, illetve Szabi, a pék mindig friss kenyerei és péksüteményei, valamint zöldség és gyümölcs is. A tejtermékek – gyümölcsjoghurt, házi vaj és házi tej – pedig az Élő Bolygó gazdaságból érkeznek. Itt el lehet intézni egy teljes nagybevásárlást, – ebben különbözik például egy átlagos csomagolásmentes bolttól.

Fotó: Pancs Bolt. Fotó: Hunyadi Nóra

És külön kiemelném a magyar termesztésű Nagykun bio rizst, ami csak nagyon kevés helyen kapható. Ha egyszer megkóstolod a magyar rizst, szerintem többet nem akarsz majd mást enni. És persze fontos megemlíteni, hogy a Pancs Bolt kiemelkedő lelőhelye a natúr boroknak is.

Termelők és vásárlók

“A piacon mindig nagyon erősen próbáltuk azt kommunikálni, hogy ki van a termék mögött. Nagyon jó volt azt megélni, ahogy kialakult ez a bizalmi viszony a termelők és a vásárlók között. Látom, hogy mindenki név szerint ismeri a termelőket és az összes terméküket. Nálunk nem mustárt keresnek a vevők, hanem Bodor Tibor mustárját, és ez ugyanígy van az összes termelővel. 

Fotó: Pancs Bolt

Sok termelőnek mi vagyunk az első számú bevételi forrása, és van olyan vállalkozás, ami a Pancsból indult el. Mint például a Tunki Tunki (róluk itt olvashattok) vegán kencéi vagy a Szorgos Gazda. Én ebből táplálkozom, engem öt éve a piac éltet. És azt látom, hogy szerencsére az érdeklődés a Covid alatt egyáltalán nem csökkent, hanem nőtt” – mondja Balázs. Aki hozzáteszi, hogy maga sem gondolta volna, hogy a piac ilyen jól fog majd működni bolt formájában is. 

Pancs a Zero Waste jegyében 

“Tudatosan álltunk bele pár éve abba, hogy minél inkább műanyagmentesen működjön a piac, és ezt a szemléletet ültettük át a boltra is. Ez egy hosszú edukációs munka nekünk és a termelőknek is. Direkt nem használom a zero waste kifejezést, mert nagyon fontos a minőség is. És van néhány termékünk, ami nem alkalmas a csomagolásmentességre. De a Covid alatt végig azt érzem, hogy egyre inkább erősödik az igény a környezettudatos életmódra, és felértékelődnek az erre nyitott vállalkozások. Sokan befelé fordultak, hátraléptek egyet, és elkezdtek azon gondolkodni, hogyan tudnának tenni valamit a fenntarthatóságért. 

A pékárut Szabi, a pék süti. Fotó: Pancs Bolt

Nagyon sok embernek egyre fontosabb, hogy mit eszik, és hogy a termék, amit fogyaszt, magyar termelőhöz kötődjön. És nagyon hálásak nekünk, hogy összekötjük őket a termelőkkel. Utólag azt gondolom, hogy én is azért vágtam bele a Pancsba, hogy magamat is formáljam. Ez számomra is egy fejlődési folyamat, és ezáltal a környezetemet és a családomat is folyamatosan változtatom. Úgy érzem, ez a nehéz időszak megköveteli, hogy fejlődjünk, és látom, hogy igény van arra a filozófiára, amit a Pancs is képvisel.”

Terasz és napi menü is elérhető a Pancs Boltban. Fotó: Pál Dóra

Az újabb Pancs Bolt ezen a héten nyílik a Pozsonyi út elején, a budai egységre pedig nyár közepén számíthatnak az Újbudán élők. Addig is mindkét helyen vár mindenkit egy kis hangulatos terasz, ahol le lehet fogyasztani a kávét, vagy a péksüteményeket.

Pancs Bolt – Tompa utca 26.

Pancs Bolt- Újlipótváros – Jászai Mari tér 4.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?