„Van egy nagyon funky kis pet-nat nyitónk, meg kell mutassam!” – kezdte meg Szászfai Brigi, a Teyföl tulajdonosa a beszélgetésünket, és mivel manapság a pet-nat – azaz nyerspezsgő – a virágkorát éli, nem tudtunk rá nemet mondani. A pet-natról egyébként azt kell tudni, hogy a pétillant naturel szó rövidítése, ez tükörfordításban annyit tesz, hogy természetesen gyöngyöző. Egy ősi eljárással készül, még abból az időből, amikor a pezsgőt feltalálták.
A maga korában elrontott borként jegyezték a pezsgőt, és nem egyszer fordult elő, hogy az erjedés következtében buborékossá váló nedű szétrobbantotta az üveget, de mára már tökéletesedett az eljárás. Mint sok más „retró” dolog, úgy ez a nyerspezsgő is menő lett az elmúlt években. A pet-nat üvegeket a nagy nyomás miatt nem dugóval zárják, hanem a sörösüvegeken megszokott kupakkal. Viszont ha az ember minden előkészület nélkül lepattintja a kupakot, akkor szétfröcsköl az ital.
Na, de hogy jön ez ide?! A Teyfölben nagyon sok olyan dologgal lehet találkozni, ami izgi. Szakmaian szólva, rengeteg ötletet zsúfoltak a kis szentendrei helybe, és a pet-nat „nyitóberendezés” is ilyen. Az asztalra helyezett nyitószerkezettel a vendég rögtön egy DIY programba bocsátkozik, mely során lassan kiengedheti a palackban lévő nyomást, majd felpattinthatja a pezsgőt, és kezdődhet a móka.
A tejföl az a dolog, ami mindenhez jó
Mindenkinek más út vezet ahhoz, hogy éttermet nyisson, szakácsfamíliák, szenvedélyes hobbiséfek, mindenféle sztorival találkoztunk már. Szászfai Brigi és Póti Bence nem ilyenek. Brigi elmondása szerint a nyitás előtti hetekben még fel-felriadt éjszaka, hogy: „Mit csinálok? Komolyan éttermet fogok nyitni?” Valahol mindig is vágytak egy vendéglátóegységre, végül fogták magukat és 4 hónap leforgása alatt ötlettől a megvalósításig összerakták a Teyfölt. A kevésnek tűnő idő alatt egy kiforrott koncepció is megszületett.
Brigi és Bence bejárták a világot, éltek Londonban, Amszterdamban, még Izlandon is, és minden helyen hiányzott nekik a tejföl. Hiszen azt a tejfölt, azt a magyar tejfölt, azt csak itthon lehet kapni. Egyértelmű volt, hogy az imádott magyar alapanyag neve kell ide. A Teyföl névben lévő y pedig azt üzeni, hogy magyar ugyan minden, de van benne egy csavar. A tulajdonosok a kínálatba úgy válogattak össze ételeket, hogy meglegyen bennük az „Y” faktor. Azaz elég érdekesek-e, hogy felkerüljenek az étlapra, vagy bor-, sör-, kávélapra? Brigi és Bence 4 hónap alatt mindenkinek írtak, telefonáltak, akiknél valaha egy jót ettek, ittak. Kóstolni jártak, tesztelni, és így alakult ki az a magyar termelői kör, akiktől a kínálat származik.
„Ha bejössz és rendelsz például egy tejbegrízt, teljesen érteni fogod, miről szól ez a hely.”
Annak ellenére, hogy Szentendre belvárosában található az étterem, nem a külföldiek számára nyitották a tulajdonosok – akik egyébként Szentendrén élnek –, csak szerettek volna egy helyet, ahol lehet egy jót enni, és kicsit más, mint a többi. Brigi a reklámiparból jött, így nagyon katonás véleménnyel van arról, mit szeretne kommunikálni az étteremmel. Ez a magabiztosság sugárzik a Teyfölből. Ha azon aggódsz, hogy vajon jó-e az a bor, amit kapsz, vagy finom-e az étel, akkor Brigi és Bence a legnagyobb természetességgel mondják, hogy „nekünk bejön, kóstold meg, szerintünk neked is tetszeni fog”. Teszik mindezt nagyképűségtől teljesen mentesen. Ha belépsz, tudnod kell, hogy nem lesz kapucsínó, nem lesz kóla, bíznod kell a helyben annyira, hogy átadd magad annak az érzésnek, hogy a konyha és a tulajdonosok pont arra építenek, hogy jó alternatívát mutassanak olyan dolgokból, amik pejoratívan élnek a fejedben.
A konyhafőnök, Kulcsár Alex a Rézkakas étteremben dolgozott, ezután kisebb-nagyobb kanyarokat vett a pályája, de végül úgy hozta az élet, hogy pont jókor jött szembe vele a Teyföl hirdetése. Bence még a nyitás előtt poénkodott azzal, hogy kellene egy bajszos, tetovált srác, aki séf. Az Instagramon közzétett hirdetésükre pedig jelentkezett Alex, egy bajszos, tetovált srác, aki séf. Nagy egymásra találás volt ez, és Alex teljesen szabad kezet kapott az ételek kitalálásában. A Teyföl kerüli az olyan leírásokat, amik miatt a hétköznapi ember távol tartja magát egy fine bistrótól. Például, mikor az ételek nevei így szerepelnek: fogas, spárga, lestyán, hajdina. Oké, de mi az? A Teyfölben kristálytisztán látod leírva, mit kapsz, ettől még abszolút meg tudsz lepődni a parádés tálaláson.
A Teyföl kínálata
Az étlapon menzásnak mondott ételek újragondolt verzióit találjuk, hiszen a menzás étel is az az emlék, ami bár nosztalgikus, de – valljuk be – nem túl jó. 2023-as köntösben van tejbegríz, rántott hal, borsófőzelék, palócleves, húsleves. A legmeghökkentőbb a májkrémes kenyér, mely iránti érzéseinket most ki is fejtjük.
Borzselével, ropogós sajtos kenyérszeletek alá lopott fűszeres, telt ízű májkrémmel és puha burgonyafánkkal érkezik a fogás. (3500 Ft) A borzselé hűvös, nem tolakodóan boros íze és a fogásra pakolt thai bazsalikom pikánssága abszolút levett minket a lábunkról.
Kraftsör-kínálatuk is megkapó, és – amivel ritkábban találkozunk – a fogások mellé nemcsak borjavaslatokat találunk, de sörpárosítást is jegyez az étlap. Így kerültünk intim viszonyba egy szecsuáni borsos sörrel, amit a palócleveshez ajánlottak. A leves mély árnyalatú levét fine bistróhoz hűen kis kézműves kancsóból öntik a tányér közepén lévő toronyra, ami egy nagy kupac tejfölhabot keretez. (3400 Ft) A zöldségek és a hús is nagyobb kockákra volt vágva, így abszolút nem érzi azt az ember, hogy kiszúrják a szemét pár julienne-re vágott répacsíkkal. Külön örömöt okozott a levesben a savanyított zöldbab, melynek receptjéért a konyhába is bementünk bosszantani Alexet, de nem árulta el, hogyan készíti.
Tahitótfaluról származó pisztránggal készült a következő étel, ami nagyon játékos felfogásban a kukorica mindennemű felhasználását prezentálta. (8600 Ft) Volt kukoricakrém, polenta, bébikukorica, grillezett kukorica, még pattogatott kukorica is a ropogós panírban sült hal mellé. A fanyar citromfűlevelek nagyon passzoltak az ételhez, ami egy picit édesre volt hangolva, de a kukorica szerelmeseinek maga a mámor.
A desszertektől az édes vörösborig
A desszertek terén már az odautunk alatt a tejbegrízre voltunk ráhangolódva. A termomixerben keszülő tejbegrízük textúrájában inkább egy hab, egy átszűrt, krémes hab. (2900 Ft) Grízt nem találunk az ételben, de az íze az teljesen benne van. Kakaószórattal, a krémes hab alatt várakozó morzsatésztával és karamellel, nagyon távol állt a gyermekkori menzás élményeinktől, eleve a tejbegríztől is távol állt, és közben mégsem. Nagyon átgondolt, finom fogás volt. Másik desszertjük a lúdláb, ami boros jégkásával érkezett. (3600 Ft) A savanyú íz kedvelőinek ez lesz a jobb választás, a fanyar meggy a jéghideg kásával és a csokoládés süteménnyel szuper desszert.
– Hozok egy édes vörösbort.
– Ne!
– De hidd el, nem olyan!
Nem hagyhatom ki azt a borélményt, ami még egy kérdéses pontot kipipált a fejünkben, mégpedig, hogy igenis létezik piszok jó édes vörösbor. A Kohári pincészet Tiszta lap nevű cabernet-je még inkább megkoronázta a desszertélményt. Ez is olyan dolog volt, hogy bár nem hittük, hogy jó lesz, de bíztunk a tulajdonosokban, és mekkora meglepetés ért.
A Teyföl arra alapoz, hogy jó élménnyé váljon benned egy-egy olyan fogás, amit régebben nem kedveltél. A mai éttermek kommunikációja sokszor nem engedi meg magának a humort vagy a közvetlenséget. Brigi és Bence viszont azt szeretné, hogy az éttermük kommunikációja őszinte és emberközeli legyen. A barátságos hangulat ugyanis nem kell, hogy együtt járjon a szakmaiatlansággal. Mi szerettük a Teyfölt!
Teyföl
Cím: 2000 Szentendre, Városház tér 2.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!