Karácsony közeledtével úgy döntöttünk, elvégezzük a nagy bejglitesztet, de a hagyományos verziókat most kihagytuk a próbából. Kifejezetten különleges ízesítésű, egyedi bejgliket válogattunk össze, hiszen sokszor hallottuk már, hogy unjátok a hagyományos mákos-diós vonalat, és kóstolnátok valami újat.
Hát mi megkóstoltuk helyettetek a kínálatot, hogy nektek már ne kelljen, és ne legyen más dolgotok, mint megvenni a legjobbakat. Sajnos ugyanis azt tapasztaltuk, elég könnyű mellényúlni.
Amiket ajánlunk:
Elsőként a kókuszos-fehér csokis bejglit a Dolcissimától. Ez lett a szerkesztőség abszolút kedvence, amire mindenki egy emberként bólintott. A tészta és a töltelék egyben volt, nem esett szét, a töltelék kellemesen szaftos, a tészta nem száraz, íze pedig harmonikus. Persze akad köztünk, aki nem szereti a kókuszt, de akinek nincsenek ilyen averziói, annál ez a bejgli nagyon működni fog. Egy félkilós darab ára 3200 Ft, nem olcsó mulatság tehát.
A másik szerkesztőségi kedvenc az Erdős és fiai cukrászdától érkezett, és szilvalekváros-diós töltelékkel rendelkezett. Ezt volt a másik olyan bejgli, amihez még később is visszajártunk csipegetni. Ez azonban nem aratott annyira egyöntetű sikert, mint a kókuszos, voltak páran, akiknek nem jött be, mert túlságosan savanyúnak találták benne a szilvalekvárt. Ez nem egy édes bejgli, annak fog ízleni, aki szereti a szatmári szilvalekvár tömény ízét (2300 Ft).
Megosztó volt az Erdős és fiai másik bejglije, a sütőtökös-csokis. Sokan egészen hangosan odavoltak érte, volt azonban, akinél nem annyira működött a nagyon pépes, sütőtökös töltelék, például nálam sem. Míg valakit inkább egyféle bébipapira emlékeztetett, más számára kifejezetten a karácsony ízeit hordozta. A tészta viszont kissé nyers maradt. Az Erdős és fiainál találjátok egyébként a legtöbb különleges ízű bejglit: még sós mogyorósat és kávésat is készítenek.
Szintén különleges bejglikben utazik a már említett Dolcissima, ők olasz cukrászda lévén nem is készítenek hagyományosat. Náluk egyébként egyik bejglivel sem nyúltok mellé, bár csak a kókuszos volt az, amelyik mindenkinek kivétel nélkül ízlett. A pisztáciásban többen csalódtak, mivel nem volt annyira átütő pisztáciaíze, bár nekem bejött, hogy nem annyira édes. A nutellásat pedig volt, aki túl töménynek találta, de aki szereti a nutellát, az a törökmogyoróval felturbózott változatot imádni fogja (áruk ezeknek is 3200 Ft). A kókuszos mellett a citromos-mandulás aratott még nálunk nagy sikert.
Amit még ajánlunk a kóstoltak közül, az a Rózsa utcában található Sütipont mandulás-fehér csokis verziója. Sok bejglivel az volt a bajunk, hogy túlságosan száraz, morzsolódó volt a tésztája – ez nyilván az eltarthatóság kitolása miatt van, meg azért, mert valószínűleg nem tesznek bele elég vajat. A Sütipont bejglijeinél értékeltük, hogy a tészta puha volt, és nem is morzsolódott, mikor felvágtuk. Igaz, sokkal inkább volt élesztős kalácstésztája, de ezt én például nem bántam, mert a nagymamám is mindig ilyen kelt tésztás bejglit sütött. A töltelék és a tészta aránya is rendben volt, és kinézetre is szép volt a bejgli.
Ami nem volt elmondható a Nándori Cukrászda csokis-szilvás bejglijéről. Ennek még a tésztája is csokis volt, a töltelékben pedig Unicumba áztatott szilvát találhattok. Sajnos a kakaós tészta nem annyira esztétikus, mert olyan, mintha meg lenne égve, pedig nem így volt. Sokkal finomabb volt a termék, mint ahogy kinézett, de azért nem örülnénk, ha így szétesne a karácsonyi asztalon, a külalakon még lehetne dolgozni. (Ára 2500 Ft.) Ez egyébként több bejglire is igaz volt, általában a kenéssel akadtak problémák.
Amit nem ajánlunk:
Sajnos volt két bejgli, amit egyáltalán nem ajánlunk kóstolásra, megvételre meg aztán végképp nem. Az egyik az amúgy sokak által kedvelt The Bake Shop csokis-mogyorós bejglije, ami semennyire sem jött be nekünk. A darabos, jellegtelen tölteléket nem tudtuk értelmezni, és a tészta is nyers volt (2090 Ft).
És sajnos volt egy termék, ami senkinek a tetszését nem nyerte el, ez a Mákos Panka narancsos-marcipános bejglije volt. Ezt annyira telenyomták aromával, hogy hosszú percekig nem tűnik el az ember szájából a narancsaroma kesernyés íze. Konkrétan olyan íze volt, mint a narancsos pezsgőtablettának vagy kanalas orvosságnak (1690 Ft).
Összességében a tesztünk végén azt állapítottuk meg, amit magunk sem gondoltunk volna, hogy mindannyian kifejezetten konzervatívak vagyunk. Azt a következtetést vontuk le, hogy nem véletlenül sütik a bejglit dióval és mákkal, hanem azért, mert tényleg azzal a legjobb. Kóstolás közben a legtöbbet anyukáink és nagymamáink házi bejglijét emlegettük. Egyébként azt ajánljuk, ne vegyetek bejglit, inkább süssétek meg magatok! Ha ki is reped is, attól még az íze lehet tökéletes.