A Green Kitchen támogatója a
A Green Kitchen támogatója a
A Green Kitchen támogatója a
A név ismerős lehet a pékségrajongóknak, hiszen Szabó Péternek és Takács Zoltánnak van már egy péksége Őrmezőn a Kérő utcában, a mostani hely pedig a Böszörményi úton nyílt, a környékbeliek nagy örömére. Szabó Péter is elmondta, hogy hatalmas szeretettel fogadták őket a helyiek, és máris kialakult egyféle törzsközönség.
A tulajdonos egyébként nem a péksulik és a kovászblogok világából érkezett; eredetileg egy takarítócége volt, amit kifejezetten azért hozott létre, hogy megváltozott munkaképességű embereknek munkát adjon. Hiszen számukra sokkal nehezebb a munkaerőpiacon elhelyezkedni, de a takarításba nagyon jól bevonhatók. Aztán kiderült, hogy a pékség is egy olyan terület, ahol sikerrel lehet alkalmazni fogyatékkal élőket, így öt éve Takács Zoltán pékkel együtt belevágott a Bake My Daybe. A Kérő utcai pékségben ma már 25-en dolgoznak, akiknek 80%-a megváltozott munkaképességű.
A most nyílt új üzletben egyelőre hat fogyatékkal élőnek tudtak munkát adni. Köztük van két hallássérült és két értelmi sérült pék, illetve van olyan munkaerő is, akinek egy baleset során súlyosan károsodott a rövid távú memóriája. Takács Zoltán elmondta, nyilván nagy türelmet kíván egy ilyen csapattal együtt dolgozni – ráadásul a vadkovászos technológia különösen nehéz –, de mindannyian nagyon sokat tanulnak egymástól.
Érdekes módon egyébként éppen a pékségtől pár méterre nyílt meg tavaly a Hegyvidéki Ízlelő nevű menüzős étterem, ahol szintén megváltozott munkaképességűek teszik ki a munkaerő 90%-át. Róluk ebben a cikkünkben írtunk.
A Bake My Day hiánypótló hely lett a Böszörményi úton, hiszen a környék nem erős kovászos kenyér fronton. Ráadásul a helyiség is fantasztikus, és nagyon jó adottságokkal rendelkezik: hatalmas ablakok, szép felületek, középen pedig egy hatalmas közösségi asztal. Azonnal beleszerettem, ahogy beléptem. Ezt elősegíti a látvány is, hiszen a műhely is helyben van: a vásárlók szeme előtt készülnek a pult mögött a kenyeret. Tavasszal terasz is lesz majd.
A kovászos kenyerüket egyébként a tavalyi Kenyérlelke fesztiválon is díjazták, a félbarna kategóriában elhozták a második helyet. Nekem is ez a kedvencem; eddig egészen a Pékműhelyig zarándokoltam érte, most viszont végre megkapom helyben is (ugyanis magam is helyi lakos vagyok). A két kenyér közötti hasonlóság nem véletlen: Takács Zoltán is a pékműhelyes Vajda Józsi tanítványa volt.
Zoli egyébként közel 30 éve pék, és akkor állt át a vadkovászos technológiára, amikor megszülettek a gyerekei. Meggyőződése ugyanis, hogy ez sokkal egészségesebb, élettanilag jóval kedvezőbb hatású. Ezt magam is alá tudom támasztani: aki egyszer megkóstolja a kovászos kenyeret, az nagy eséllyel többé nem fogja megenni a boltit.
A félbarna kenyér (450 Ft / fél kg) mellett ízesített kenyeret is sütnek: aszalt áfonyásat, sült hagymásat, diósat, melyeknek ára 650 Ft. Amit viszont kötelezően ki kell próbálni, az a bagett: egyszerűen zseniális (450 Ft).
Péksüti minden mennyiségben elérhető, azon belül a klasszikus vonal is, pl. kakaós csiga, túrós táska, lekváros levél és pacsni, de ha jót akartok magatoknak, ne hagyjátok ki a pisztáciás töltött croissant-t se! A szendvicsek közül a tojáskrémeset kóstoltam, ezt saját zsemléjükbe töltik, aminek a tésztája ugyanaz, mint a bagetté.
A Bake My Dayben egyébként konyha és elég rendes étlap is van. A reggeli ételek mellett – tojás, zabkása, granola – szerepelnek fantasztikus szendvicsek is a saját krémjeikkel, amikből külön válogatást is kérhetünk. De tabouleh-t, gambas pil pilt (chilis királyrák) és libatálat is kínálnak.
Bake My Day Pékség Hegyvidék, 1126 Budapest, Böszörményi út 34.