Öhlmann Kamilla eredetileg textildesigner, mégis a vendéglátásban helyezkedett el. Így divatbrand helyett (palacsinta)márkája lett: ez a Millacsinta.
Nyáron fagyi, télen…?
A Balatonon aduász egy jó fagyizó, Kamilla is egy siófoki egységben dolgozott a szezonokban. A hűvösebb hónapokban viszont üresen állt a 10 nm-es üzlethelyiség, amit 2017 telére megkapott “szabad felhasználásra” az akkori főnökétől.
„Azt mondta, bármit kezdhetek benne” – meséli Kamilla. „Mivel a palacsintát mindenki szereti, adta magát, hogy palacsintázóval próbálkozzunk” – folytatja a kezdetekről.
Édesapjával, Péterrel belevágtak a palacsintasütésbe, és a kirobbanó siker nem sokat váratott magára. Három évig a főtéri üzlethelyiségben tekerték és hajtották az édes és sós palákat, de a pandémia térdre kényszerítette őket. Az újranyitás gondolatáról azonban nem tettek le, és ahogy lehetőségük nyílt, egy szántódi egységben találtak otthonra, ahol korábban a Déli Part BBQ üzemelt. (A szomszédban pedig egy siófoki kovászos pékség, a Kovászvirág műhelye van.)
Hosszú szezon
A hivatalos nyitás márciusban volt, amikor mínusz 8 fokban, DE napsütésben lehetett a teraszon nekilátni az első palacsintáknak. A Millacsinta népszerűsége azóta töretlen: szinte lehetetlen olyan időszakban menni, amikor nem ülnek legalább néhány asztalnál. Ebédidőben sajnos eléggé odatűz a nap, úgyhogy némi harc van az árnyékos helyekért. Az egység adottságai nem teszik lehetővé az egész éves nyitva tartást, de aggodalomra semmi ok: nem húzzák le a rolót augusztus 20-án!
Már csak azért sem érné meg bezárni, mert a teraszt virágok helyett haszonnövények díszítik körös-körül. Paradicsom, paprika és fűszerek: mind-mind megtalálható a balkonon. Ezek persze nemcsak dekorációs célt szolgálnak, hanem fel is használják őket. A saját szilvát és bodzát szörpökben vagy épp palacsinták töltelékeként kóstolhatjuk.
Nem csak palacsintázni érdemes: a Millacsinta heti ajánlata is remek
Mielőtt kitérnék a slágernek számító palacsintákra, a heti menüről is muszáj megemlékeznem. Egy csütörtöktől csütörtökig tartó kínálat is fogad a táblán, és bár a Millacsinta specialitása az óriáspalacsinta, ezek a kaják is megérnek egy kóstolást.
Nekem egy hideg kovászolt tökkrémleveshez volt szerencsém pirított kolbászkarikákkal, a főételek közül pedig nem tudtam kihagyni a fél grillezett bébicsirkét, hasábbal és savanyított szilvával. Ha valaki azt mondaná, hogy mától egy hónapig csak ezt a menüt ebédelhetem, minden további nélkül aláírnám a szerződést: hibátlan ízek, állagok és adagok.
Bár nem akarok ódákat zengeni róla, de a savanyított szilva egyszerűen fantasztikus. Meg is kértem bent Zsoltit, hogy ősszel készítsen egy receptet az SK-ra, mert amióta kóstoltam, szegényebbnek érzem az életem nélküle.
A tökleves pedig lesöpörte a trónról az évek óta hatalmas nyári kedvencemet, a koviubi-levest.
Háromféle sós palacsinta után nem fért belénk édes
Bár az édes palacsinták is végtelenül vonzóak, már gyerekként megtanultuk, hogy csak az kap desszertet, aki rendesen ebédel. Háromféle sós palacsinta szerintem elég rendesnek számít, úgyhogy kértem egy hortobágyit, egy fűszervajas-sajtosat és Kamilla kedvencét, egy spenótosat főtt tojással.
Hortobágyi palacsinta
Kezdeném is a legnagyobb sós klasszikussal, a hortobágyival. A Millacsinta verziója bármelyik menő étteremben megállná a helyét, ízes szósz, szaftos töltelék, és persze a tejföl-hegyes erős kombó sem maradt le róla.
Spenótos-főtt tojásos
Bevallom, egy kicsit “újhullámosabb” változatot vártam a spenótostól, így némileg meglepett, hogy ez tulajdonképpen egy spenótfőzelékkel töltött óriáspalacsinta. Az első falat után viszont elengedtem minden prekoncepciómat, ugyanis ilyen jó klasszik spenótot legutóbb Lajos főzött a bázison! Kicsit fokhagymás, nem túl sós, a főtt tojástól pedig szívmelengetően nosztalgikus az összhatás.
Fűszervajas-sajtos
A forró palacsintákat ízletes fűszervajjal kenik meg, ami a reszelt sajttal együtt úgy beleolvad, mint annak a rendje. Nekem ez mégis kicsit száraznak hatott, bár bőven volt benne sajt. Lehet, hogy szerencsésebb lenne még többet vagy nem csak reszeltet tenni bele – esetleg extra mozzarellakockákkal is el tudnám képzelni.
Bevallom, a Millacsinta törzsvendége lettem
Öt nap balatoni tartózkodás alatt háromszor mentem vissza a Millacsintába. Szívesen ideteleportálnám őket Budapestre is, de sajnos erre egyelőre nincs lehetőségem, így marad az ajánlás. Szántód felé mindenképp iktassatok be egy ebédet vagy vacsit Kamilláéknál, és legyetek ti is visszajáró törzsvendégek!
Cím: 8623 Szántód, Móricz Zsigmond u. 73/G
Értékelés:
Ízek: 5
Ár/érték arány: 5
Kiszolgálás: 5
Környezet/hangulat: 5
Összpont: 5
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!