Hirdetés

Húsz év után tért haza Budapestre Molnár Márk séf, és eszméletlen kajákat készít nekünk

Ham and eggs

Klasszik reggeli

Oregánós marhahúspogácsa bazsalikomos quinoával és vörös pesztós babbal

Hidegen is fogyaszthatod másnapra elcsomagolva!
Hirdetés

Húsz év után tért haza Budapestre Molnár Márk séf, és eszméletlen kajákat készít nekünk

Hirdetés
Megjárta Spanyolországot, Franciaországot, Londont, Miamit, Dubajt, Japánt és Vietnámot, végül mégis hazatért Molnár Márk séf, aki az N28 nevű bisztróban főz, mindenki legnagyobb örömére.
Hirdetés

N28 a neve Budapest egyik legújabb bisztrójának, amit bár már többször ajánlottak a figyelmembe, de valahogy eddig elkerültem. Valószínűleg a neve miatt, ami annyira semleges, hogy nem adott át semmit abból a szuper hangulatból, ami itt vár. Pedig Molnár Márk séf zseniális dolgokat tesz le az asztalokra. 

A név egyébként adja magát, hiszen a bisztró a Nagymező utca 28. szám alatt található. Egészen központi helyen tehát, és amikor beléptem, egy pillanatra úgy éreztem, mintha visszarepültem volna az időben. Hirtelen úgy tűnt, a világjárvány előtt vagyok, és Budapest ismét az a pezsgő turistaközpont, ami volt. Akadtak azért magyar vendégek is, és én is azt ajánlom, hogy fedezzétek fel bátran a helyet, hiszen konkrétan egy világkörüli utazásban lehet részetek. 

Fotó: N28

Húsz év után újra itthon

Igazán különlegessé a séf, Molnár Márk teszi, aki 20 év után tért haza Magyarországra – igaz eredetileg csak egy hónapra indult el külföldre. És hogy tovább fokozzam a hangulatot, Márk nem más, mint az ismert gasztroíró és szakértő, Molnár B. Tamás fia. Hogy milyen érzés lehet húsz év után visszajönni, azt el sem tudom képzelni. Márkon látszik, hogy még szokja a közeget, kicsit szokatlan neki a magyar nyelv is, ahogy az is látszik, hogy a tányérra minden tudását tálalja, amit az elmúlt húsz évben összeszedett. 

Márk belenőtt a vendéglátásba, szakácsként először egy csárdában dolgozott, majd budapesti, neves éttermekhez került. Innen San Sebastianba ment, ahol nem akart sokat időzni, de végül több év lett belőle. És úgy látszik, örök szerelem is, mert a baszk és spanyol vonal most is nagyon erősen érződik az étlapon. Márk körbejárta Spanyolországot, dolgozott Mallorcán és a Kanári-szigeteken, stázsolt a híres séf, Ferran Adriá éttermében. Aztán következett Japán, Párizs, London, Miami, Dubaj és Vietnám – és mindez a teljesség igénye nélkül.

Két borász ha összeáll

Sokféle stílus és tapasztalat keveredik az N28-ban, de azért fontos hangsúlyozni, hogy ez egy borétterem! Barta Károly Mádon készít remek borokat, Szentesi József pedig Sukoró környékén borászkodik. Együtt nyitották az éttermet, ami egyébként vinotékaként is működik. Nemcsak a saját boraikat árulják egyébként, de persze azokkal is mind meg lehet ismerkedni. Nagyon különleges magyar borokat bontanak. Én nem vagyok nagy borszakértő, így engem is megismertettek egy pannonhalmi sauvignon blanc és egy furmint borral.

“Az N28 egy borétterem, ahol a spanyol és francia tapasztalatból merítek. Az étlapot is úgy építettem fel, hogy ezeknek a déli népeknek az életszeretete sugározzon belőle” – mesél a koncepcióról a séf. „Az étterembe járás, ahogy egy pohár bor is, lehet a mindennapok része és lehet magától értetődő.” Az étlap három fő részre oszlik: van egy nagyon erős pintxo kínálat, ami a tapas kifinomult baszk változata. Ezután jönnek az érlelt húsok, azaz a charcuterie, pástétomok és sajtok. Végül pedig következnek a főételek, avagy a nagy tapasok.

Kép: N28

Szuper pintxók az asztalon 

San Sebastian világát Budapestre is magával hozta a séf, ami rögtön feltűnik már az étlap elején. Mindenképpen a pintxókkal indítsatok, ha betértek az étterembe! Annyira sokfélék ezek a kis falatkák, hogy akár azt is el tudom képzelni, hogy valaki csak ebből állítja össze a vacsorát. A pintxo egyébként a tapas baszk megfelelője, ugyanúgy apró falatkákból áll, de gyakran kenyérre halmozva érkezik. (Márk az étteremben maga süti a baszk kenyeret, ne lepődjetek meg, ez jóval keményebb, mint a mi kenyereink.)

Fotó: N28

A főételek között olyan különlegességek szerepelnek, mint a gímszarvasgulyás ancho chilivel és tárkonnyal, szárított erdei gombával és arbequina olívaolajjal leöntve, valamint a mangalicasteak zöld chiliszósszal és grillezett padron paprikával. A sztár azonban az N28 Pintxo, ami grillezett hízott kacsamáj, mangalicasonka, tigrisrák, katalán coca kenyéren. Ezt mi is kóstoltuk, és nagyon odavoltam érte. Szintén nagyon bejött az Iberico Belotta Pintxo, amiben a csípős kolbászt a mandula, a hagymalekvár és a brie sajt tette még érdekesebbé. Mondjuk én simán ellennék apró pintxókon is bármeddig, de azért két főételt is megkóstoltam, hogy be tudjak nektek is számolni róla. 

Fotó: N28

Falatkák után ludaskása

Először kapcsoltak az étlaphoz napi ajánlatot is, Márton-nap volt a tematika. A séf azt mondta, még nem tudja, hogy megőrzik-e ezt a koncepciót, hiszen meglehetősen eltér az étterem fő csapásirányától. Azért egy ludaskását megkóstoltam, hiszen az ember arra sose mond nemet ugyebár. Libazúzából és -húsból készült tarhonyával. Nem egészen olyan házias, ahogy én szeretem, de kiadós volt és finom. Mivel egy nehezebb húsos ételt estére már nem akartam bevállalni, így egy égetett brokkolit kértem még, amit azóta is visszasírok, olyan finom volt. Tulajdonképpen egy brokkolisteak, amit citromos ricotta, mandula és narancsos öntet tesz még különlegesebbé. Desszertként pedig lecsúszott még egy égetett, baszk túrótorta is.

Fotó: Kalas Györgyi

A húsos ételek mind 5000 Ft felett vannak, de a könnyebb főételekből az alatt is tudtok válogatni. Gambast is kapunk már 3800 Ft-ért. Ha kipróbálnátok a helyet, akkor nagyon ajánlom az ebédmenüt, két fogás 3200 Ft, és ugyanúgy az étlap ételeiből válogathattok, csak nyilván kisebbek az adagok. Egyedülálló módon délutáni ajánlat is van: be lehet ülni például színház előtt néhány falatra, ezek ára 2000-3000 Ft, és csak este 6-ig kérhető, azután már vacsora van. 

Fotó: N28

Nekem a dizájn is nagyon bejött, főleg hogy ilyen kicsi, otthonos a hely, és a konyhába is egészen belátni. Ez egyébként majd nem marad így, mert ha visszatér az élet a normál kerékvágásba (vajon mikor lesz ilyen?), akkor megnyitják majd a felső két szintet is, így egy viszonylag nagy tér lesz. 

N28 Wine and Kitchen – 1065 Budapest, Nagymező utca 28.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!   

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?