„Ahol egy ajtó bezárul, ott mindig egy újabb kinyílik” – tartja a mondás. 2016-ban, amikor a 16. kerületi Bécsi Szelet vendéglő bezárta kapuit, három lelkes vállalkozó már nyitotta is újra a helyet. Azóta viszont az étterem lényegesen átformálódott a kezdetekhez képest: már nem a Bécsi Szelet, hanem a Ropogós Bistro nevet viseli, a kínálata pedig lényegesen túlmutat a klasszikus ízeken.
Így lett Ropogós a Bécsi Szelet
2017-ben egy marketinges csapat kezelésbe vette a hagyományos vendéglőt: az első lépés a névváltoztatás volt. Az étlap ezt követően fokozatosan fejlődött, egy ideig mégis az útkeresés jellemezte a Ropogós Bistro történetét.
Bohunka Zoltán eleinte csak segíteni érkezett a két társa mellé, azonban az élet úgy hozta, hogy végül ő maradt az étterem tulajdonosa és „mindenese”. Az asztalok lakkozásától kezdve a terasz fóliasátorozásáig mindenben részt vállalt és vállal. Vendéglátós múlt nélkül, mégis lelkesen vetette bele magát a munkába, de mire 2019-re sínre kerültek a dolgok, beütött a koronavírus-járvány.
Ezután végül 2022 áprilisában jött meg a nagy áttörés: a Ropogós Bistro mára kétségtelenül elérte a Zoli által elvárt szintet, ami akár a Liszt Ferenc téren is megállná a helyét.
„A Ropogós Bistro egy intim, eldugott kis sziget, ahova a belváros nyüzsgésétől távol el lehet szökni enni egy finomat. Igényes alapanyagokból dolgozunk, az étlapon trendi ételek szerepelnek, amiket kiemelkedő minőségben és elegendő mennyiségben tálalunk a vendégeknek. Nem vendéglátunk, hanem vendégül látunk – ez nagy különbség! A csapat minden tagja ezt az álláspontot képviseli, hatalmas szerencsénk van, hogy sikerült ilyen jó munkaerőt találni” – meséli Zoli.
A jóból sosem elég
Az étlap letisztult, nincs bántóan sokféle étel, mégis mindenki talál kedvére valót. Személy szerint nekem szimpatikusabb, ha egy étterem nem kínál túlságosan sokféle ételt, mert így jobban bízom benne, hogy amik szerepelnek az étlapon, megfelelő minőségűek. Ezt a Ropogós Bistro maximálisan alátámasztotta.
Portói kacsamájpástétom, fekete szeder, kukorica, kalács
Az előételek közül a kacsamájat kihagyhatatlannak éreztem, és a megérzésem nem csalt. Nem vagyok nagy máj-fan, de ilyen formában és mennyiségben jólesett. Lágy, krémes, és a fekete szederhez csodásan passzol. És hol van a kukorica? A képről kiderül!
Grillezett lazac, kapriszósz
A lazacot nehéz elrontani, úgyhogy egy olyan étteremben, ahol mennyei kacsamájpástétom készül, ez nem fordulhat elő. A kapriszósz nélkül mégis meztelennek éreztem volna a halat, de a sós mártás bomba ízeket hozott ki belőle.
Céklás rizottó, grillezett sajt
A céklás rizottó egy basic étel: a rizs puhasága pont megfelelő, a cékla pedig dominánsan uralja az ízeket. A grillsajt feltétként sokszor egy pici sajtot jelent, de nem a Ropogósban! Itt 2 méretes szeletet tálaltak a céklaszínű tányéron.
Konfitált sertéstarja, sültpaprika-krém
Nem szeretem a sertéstarját, de egy falatot azért kóstoltam a Ropogós Bistro konfitált húsából. A szavam is elállt, olyan omlós és füstös, mély ízeket hozott ki a disznóból ez az elkészítési mód! Aki szereti a markáns, húsos kajákat, annak nem kérdés, hogy ez a sültpaprika-krémmel tálalt étel lesz a kedvence a menüről.
Biztos észrevettétek, hogy a főételek mellett nincs köret: ezeket külön lehet választani és ízlés szerint kombinálni. Az adagok amúgy köret nélkül is kielégítőek, az elegáns tálalás ellenére nem fine diningra hajazó mennyiségek.
Desszertek
Eleinte ki akartam hagyni a desszertet, de jól döntöttem, hogy végül csokimousse-t és panna cottát is kóstoltam. Mindkettő könnyed, nem túl édes, de remek lezárása volt ennek a kiadós és finom ebédnek.
Meglepetésszerűen szuper
A Ropogós Bistro számomra nagyon pozitív meglepetés volt, mert ugyan több ajánlás érkezett rá – ezért is látogattam el –, mégsem gondoltam, hogy ilyen minőségi és igényes kínálattal fogok találkozni. A 14-15-16. kerületieknek igazi kánaán, ha nem szeretnének egy fancy belvárosi étteremben feszengeni, de ennének valami lehengerlően finomat hangulatos, baráti atmoszférában. A kiszolgálás elsőrangú: egyszerre profi, tapintatos, mégis melegszívű. Családi rendezvényekre vagy más eseményekre szintén alkalmas, de vannak az étterem által szervezett programok, sör- és borvacsorák is.
Ropogós Bistro & Garden
Cím: 1161 Budapest, Rákosi út 9.
Ha tetszett a Ropogós Bistro cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!