Hirdetés

5 csodás étterem a Tisza mellett: sült hal, rétes és házias ételek

Hirdetés

5 csodás étterem a Tisza mellett: sült hal, rétes és házias ételek

Hirdetés
Nem csak Balatonból áll a világ, ezt már sokan tudják, akik a Tisza mellett nyaralnak, és itt hűsítik magukat a nyári forróságban. A Tiszának rengeteg szép és vadregényes része van, és ezek között a Tisza-tó csak az egyik. Bár a Tisza mentén még nem beszélhetünk gasztroforradalomról, egyre több jó hely nyílik, és persze a régiek között is akad olyan, ahol szuper jókat lehet enni.
Hirdetés

Poroszlói Rétesház

Igazi klasszikus hely Poroszlón. Krusperné Bádonyi Tímea és férje, Károly gyerekkorukban mindketten gyakran nyaraltak a Tisza mellett, végül Poroszlón kötöttek ki, ahol beleszerettek egy romos házba, és rögtön meg is vették. Pedig nem is akartak éttermet nyitni. Ahogy Timi meséli, a ház annyira rossz állapotban volt, hogy a rétesezőt először a kertben, egy lakóautóban nyitották meg. Az emberek azonnal megkedvelték őket, gyakorlatilag az első naptól kezdve minden rétest eladnak. 

Fotó: Erdőháti Áron

Bár Timi korábban a banki szférában dolgozott, van cukrász végzettsége is, a rétesház megnyitása óta pedig csak a családi vállalkozást építi. Nem is maradna ideje másra, hiszen naponta több száz rétes sül náluk, ami mindig kézzel készül. A hagyományos, jól ismert – túrós, mákos, káposztás, almás – ízesítések mellett mindig készülnek valami meglepetéssel is.

3388 Poroszló, Kossuth Lajos út 59.

Ferdinánd Bisztró

Ha szeretnél autentikus környezetben autentikus alföldi ételeket kóstolni, de mindezt magas minőségben, akkor nagyon ajánlom a Ferdinánd Bisztrót Kunmadarason. Az új bisztró Tiszafüred és Karcag között, a 34-es úton található, pár perc kitérő a Tiszától. Alig egy éve nyitottak, de folyamatosan fejlődnek, mindig a minőséget és a helyi alapanyagokat részesítik előnyben.

Családi vállalkozás keretében az egykori sörözőt alakították át vendéglővé, a névadó Ferdinánd egyébként egy nagyon jellegzetes, alföldi, mazsolás sütemény. 

Házias ételek a Ferdinándban. Fotó: Ferdinánd Bisztró/Facebook

Rövid étlapjukon mindig szerepel kötöttgaluska-leves, birkapörkölt, csülkös pacal és hétvégén mazsolás Ferdinánd. A Ferdinánd Bisztró háziasszonya, Éva az elmúlt években a kovász rajongója lett, így házi pizzájuk is kovászos tésztából készül. 

5321 Kunmadaras, Kunhegyesi út 14.

Hello Tisza, Hello Hal

Nemcsak a Tisza, hanem az egész ország egyik legjobb halétterme szerintem a Hello Hal, mégpedig azért, mert a tulajdonos, Horváth Szabolcs nagyon különlegesen nyúl az alapanyaghoz. A Hello Hal kizárólag magyar vizekben megtalálható halakból készült ételeket kínál.

Fotó: Erdőházi Áron

A halfalatozó mára az itt élők és a nyaralótulajdonosok egyik zarándokhelyévé vált, ahol sosem kerül le az étlapról a halburger, a harcsakolbász, a harcsagyros és a fish and chips, és mindig van tiszai halászlé is. Meg természetesen egészben sült keszeg és kárász. És ha valaki csak egy halfilét szeretne a grillre feldobatni, arra is van lehetőség. Szabolcs küldetésének érzi tudatosítani az emberekben, hogy a friss halnak teljesen más íze van, mint a fagyasztottnak, ezért ő csak frissel dolgozik. Igaz, még mindig sokszor nehézséget okoz a beszerzés. A Hello Halnak remek hangulata van, az éttermet közvetlenül a vízparton találjátok. 

Horváth Szabolcs a Hello Hal tulajdonosa. Fotó: Erdőháti Áron

5358 Tiszaörvény, Kinizsi út 2/a

Timár halsütöde: ez is a Tisza

Egy titkos tipp a Tisza-parton! Ez a hely számomra a béke és a nyugalom szigete, ahol csendesen hömpölyög a Tisza. Az északi határ közelében található, így a Tisza-tótól távolabb helyezkedik el, de ez a rész önmagában is megér egy kirándulást. A halsütöde családi vállalkozásként indult még 30 évvel ezelőtt, és azóta is töretlen sikerrel működik. Az én személyes kedvencem a keszeg, de bármi kérhető. A mára legendává vált helyen sokszor a frissen kifogott halat sütik meg a vendégek előtt.

4466 Timár, Bercsényi út 21.

Tiszavirág Szeged

Végezetül egy kissé elegánsabb éttermet ajánlunk, hiszen van olyan, amikor az ember inkább arra vágyik. Főleg, ha a szép, Tisza-parti városban, Szegeden jár. A Tiszavirág Étterem az ‘Év Innovatív Konyhája’ díjat is elnyerte két évvel ezelőtt, nem véletlenül! Eltökélt szándékuk, hogy Szegedet felrakják az ország gasztronómiai térképére. Bár ez egy fine dining étterem, a régmúltat idéző szegedi fogások és a nemzetközi ízek egyszerre vannak jelen az étlapon.

6722 Szeged, Hajnóczy utca 1/b  

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?