Mint ahogyan mi is hírt adtunk róla, idén 12. alkalommal választották meg a Balaton fagyiját a Balatoni Turizmus Szövetség által rendezett versenyen. A győztes a veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó Mekkóstollak nevű fagyija lett. Az alkotás kecskesajtot, illetve sült és sós mandulát tartalmaz, így egy igazán izgalmas kreációnak hangzik. Volt azonban a mezőnynek még egy ennél is izgalmasabb, sőt talán inkább hátborzongatóbb indulója is: a tücsökfagyi. A balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizó alkotta meg a Ciripella nevű fagylaltot, amit az ehető tücsök tesz élmény-, és még inkább fehérjedúsabbá.

Tavaly nyáron éjfél körül egy éjszakai fürdőzésen támadt az ötlet. Mindenképpen valami Balatonhoz köthető különlegességet szerettem volna. Rengeteg volt a szúnyog, és akkor jött a gondolat, hogy készíthetnék szúnyogfagyit. De mivel az Európai Unióban csak négyféle rovar engedélyezett emberi fogyasztásra, a szúnyog nem jöhetett szóba. Így maradt a tücsök, és a tücsökfagyi” – mondta a balatoni cukrász, Pálfi Attila a Sonline.hu-nak. Mint hangsúlyozta, a fagyi a tücsök ellenére édes. A Ciripella alapja a karamellás, csokis-mogyorós gianduja fagylalt, amelyet sós karamellás tücsökkel szórnak meg a vendég kérésére, cukorszórás helyett.
A világon az első tücsökfagyi
A rovarokat Attila Csehországból rendeli, és elmondása szerint az ízük leginkább a napraforgómagra emlékeztet. A fagyizó a világon elsőként alkotta meg az egész tücskökkel ízesített fagyiváltozatot – kérdés persze, hogy mennyire lesz népszerű. De valószínűleg egyre többen keresik ezeket a bizarr fagyikat, hiszen a Vitorlás Fagyizó tavaly a sajtos-tejfölös lángosos és a mustáros-hekkes fagyival ment nagyot. Lesz még meglepetés idén, hamarosan ugyanis érkezik a spenótfagyi is!
-SDJH-x.webp)




-oj5n16.webp)

