Hozzávalók
Az alaphoz
- 200 g zabkeksz
- 80 g vaj
A krémhez
- 500 g mascarpone
- 300 ml habtejszín
- 4 ek cukor
- 10 g vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 100 ml tej
- 15 g zselatin
A tetejére
- 300 g eper
- 2 ek cukor
- 50 ml víz
- 2 ek víz
- ½ db citrom facsart leve
- 2 g zselatin
Hozzávalók
Az alaphoz
- 200 g zabkeksz
- 80 g vaj
A krémhez
- 500 g mascarpone
- 300 ml habtejszín
- 4 ek cukor
- 10 g vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 100 ml tej
- 15 g zselatin
A tetejére
- 300 g eper
- 2 ek cukor
- 50 ml víz
- 2 ek víz
- ½ db citrom facsart leve
- 2 g zselatin
Az epres sajttorta alapjához zabkekszet aprítóban összetörjük, összekeverjük az olvasztott vajjal és a tortaformába nyomkodjuk egyenletesen, majd hűtőbe tesszük.
A tejszínt a cukorral felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a mascarponét, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat. A tejben feloldjuk a zselatint, és 10 percig állni hagyjuk, majd egy kicsit felmelegítjük (nem forraljuk!) és folyamatos kevergetés közben, hozzácsurgatjuk a mascarponés krémhez.
Az epret, a cukrot és a 2 evőkanál vizet felmelegítjük, hozzáadjuk a citrom facsart levét. Ha az eper elkezdett főni és kicsit levet eresztett, akkor botmixerrel összepürésítjük, és utána még 10 percig forraljuk, hogy besűrűsödjön. Mindeközben a zselatint feloldjuk 50 ml vízben, majd a forró eperszószhoz keverjük.
A kekszalapon eloszlatjuk a mascarponés krémet, majd ráöntjük a szoba-hőmérsékletűre hűlt eperszószt, és hűtőbe tesszük legalább 3 órára, hogy a zselatin miatt megdermedjen.
Tálaláskor friss eperdarabokat tehetünk a tortára vagy mellé. Ha nem jutunk hozzá az eperhez, használhatunk más nyári gyümölcsöket is, azokkal legalább annyira finom lesz.
Ha tetszett az epres sajttorta receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!