Hozzávalók
- 1 kg krumpli (főznivaló)
- 300 g liszt
- 1 ek búzadara
- 30 g zsír
- 1 db tojás
- só
A töltelékhez:
- porcukor
- fahéj
- 200 g szilva
- házi szilvalekvár
A morzsához:
- 180 g zsemlemorzsa
- 25 g vaj
Hozzávalók
- 1 kg krumpli (főznivaló)
- 300 g liszt
- 1 ek búzadara
- 30 g zsír
- 1 db tojás
- só
A töltelékhez:
- porcukor
- fahéj
- 200 g szilva
- házi szilvalekvár
A morzsához:
- 180 g zsemlemorzsa
- 25 g vaj
A tökéletes szilvás gombóc első lépése, hogy a kimagozott, félbevágott szilvát fahéjas cukorral bőven meghintjük. A krumplit megtisztítva, felkockázva megfőzzük enyhén sós vízben, majd áttörjük és szétterítjük hogy kihűljön. Elkeverjük a zsírral, liszttel, darával, sózzuk és mehet hozzá a tojás is, majd összeállítjuk a tésztát.
@streetkitchenhu Szilvás gombóc 💜👌 #fyp #foryou #foryoupage #foodie #nekedbe #streetkitchen ♬ Cooking BGM (Japanese style) – ArcTracks
Egy erősen lisztezett gyúródeszkán fél centi vékonyra nyújtjuk és 6-8 centis négyzeteket vágunk belőle. Minden darabra egy fél szilvát teszünk és – ha van – egy kis kanál házi szilvalekvárt is.
A tészta csúcsait összefogva gombócokat formázunk belőlük. Visszatesszük őket a lisztezett nyújtódeszkára. Lobogó forró, enyhén sós vízbe dobjuk a gombócokat, az edény alatt a lángot közepesre vesszük, és 10-15 perc alatt megfőzzük őket. Amikor feljönnek a víz felszínére a gombócok, még kb. 2 percig főzzük, és kész is vagyunk. Egy serpenyőben vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a megfőtt gombócokat megforgatjuk benne. Kevés fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Ha tetszett a tökéletes szilvás gombóc receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!