Hirdetés

Hozzávalók

kb.
20 - 25
gombóchoz (mérettől függ!!!!)
1 kg krumpli (főznivaló)
300 g liszt
1 ek búzadara
30 g zsír
1 tojás

A töltelékhez:

porcukor
fahéj
200 g szilva
házi szilvalekvár

A morzsához:

180 g zsemlemorzsa
25 g vaj
Hirdetés

A tökéletes szilvás gombóc

Itt is van a magyaros kajasorozatunk következő része, amiben egy nem is akármilyen kaja, egy kis (de inkább sok) szilvásgombóc készül! Gyerekkorunk hangulata, a nagymamák tökéletes vasárnapi, de szerintünk igazából mindennapi desszertje, az imádnivalóan könnyed nosztalgia a szádban! Plusz szilvalekvárral az igazi!
Hirdetés

Hozzávalók

kb.
20 - 25
gombóchoz (mérettől függ!!!!)
1 kg krumpli (főznivaló)
300 g liszt
1 ek búzadara
30 g zsír
1 tojás

A töltelékhez:

porcukor
fahéj
200 g szilva
házi szilvalekvár

A morzsához:

180 g zsemlemorzsa
25 g vaj

A kimagozott, félbevágott szilvát fahéjas cukorral bőven meghintjük. A krumplit megtisztítva, felkockázva megfőzzük enyhén sós vízben, majd áttörjük és szétterítjük hogy kihűljön. Elkeverjük a zsírral, liszttel, darával, majd sózzuk és mehet hozzá a tojás is. Tésztát gyúrunk belőle. Egy lisztezett gyúródeszkán fél centi vékonyra nyújtjuk és 5×5 centis négyzeteket vágunk belőle. Minden darabra egy fél szilvát teszünk és – ha van – egy kis kanál házi szilvalekvárt is.

A tészta csúcsait összefogva gombócokat formázunk belőlük. Visszatesszük őket a lisztezett nyújtódeszkára. Lobogó forró enyhén sós vízbe dobjuk a gombócokat, az edény alatt a lángot közepesre vesszük és kb. 10-15 perc alatt megfőzzük őket. Amikor feljönnek a víz felszínére a gombócok még kb. 2 percig főzzük és kész is vagyunk. Egy serpenyőben vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a megfőtt gombócokat megforgatjuk benne. Kevés fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.  

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások