Hozzávalók
A palacsintához
- 2 db tojás
- 2 - 3 ek porcukor
- 240 g tejföl
- 370 ml tej
- 280 g liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 ½ tk sütőpor
- 40 ml olvasztott vaj
- olaj a sütéshez
Az almás réteghez
- 180 g cukor
- 1.3 kg alma (pucolva)
- 1 db citrom
- 2 tk fahéj
- 1 mk vaníliaőrlemény
- 150 ml vörösbor
- 2 tk keményítő
- 100 ml víz
A pudingos réteghez
- 400 ml tej
- 40 g vaníliás pudingpor
- 3 ek cukor
A tálaláshoz
- 2 ek porcukor
Hozzávalók
A palacsintához
- 2 db tojás
- 2 - 3 ek porcukor
- 240 g tejföl
- 370 ml tej
- 280 g liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 ½ tk sütőpor
- 40 ml olvasztott vaj
- olaj a sütéshez
Az almás réteghez
- 180 g cukor
- 1.3 kg alma (pucolva)
- 1 db citrom
- 2 tk fahéj
- 1 mk vaníliaőrlemény
- 150 ml vörösbor
- 2 tk keményítő
- 100 ml víz
A pudingos réteghez
- 400 ml tej
- 40 g vaníliás pudingpor
- 3 ek cukor
A tálaláshoz
- 2 ek porcukor
A palacsintatorta elkészítéséhez először a tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a porcukorral, és hozzáadjuk a tejfölt, a tejet, a lisztet, a szódabikarbónát és a sütőport. Beleforgatjuk a fehérjehabot és az olvasztott vajat is. A palacsintasütőt vékonyan kikenjük olajjal, és közepesen erős lángon, oldalanként 1-2 perc alatt megsütjük a palacsintákat. Ne sajnáljuk a tésztamennyiséget. Én 1 palacsintához 200-250 ml tésztát használtam fel, így lett ebből a mennyiségből 6 db palacsinta. Nekünk mindössze 4 db szép palacsintára lesz szükségünk, de benne van a hibázás is: elszakadhat, letapadhat, vagy épp menet közben megkívánunk egy jó lekváros palacsintát. 🙂
Az almás réteg
Az almás réteghez közepes lángon megkaramellizáljuk a cukrot. Amikor szép folyós a karamell, hozzáadjuk a kb. 0,5 cm-es kockákra vágott almát, és folyamatosan kevergetve, 2-3 percig pároljuk. Belenyomjuk a citrom levét, hozzáadjuk a fahéjat és a vaníliaőrleményt, felöntjük a vörösborral, és lefedve, kb. 5 percig pároljuk. A keményítőt elkeverjük a vízben, és hozzáadjuk az almához. További 1-2 percig forraljuk, majd hagyjuk kissé kihűlni.
A pudingos réteg
A pudingos réteghez 100 ml tejben csomómentesre keverjük a pudingport, majd felöntjük a többi tejjel is. Hozzáadjuk a cukrot, és közepesen erős lángon, folyamatosan kevergetve készre főzzük a pudingot, majd letakarjuk egy fóliával, hogy ne bőrösödjön be, és hagyjuk kicsit hűlni.
A tortaforma aljába teszünk egy palacsintát, erre rákanalazzuk az almás töltelék felét, majd jöhet még egy palacsinta. Erre kerül a vaníliás puding. Ismét egy palacsinta, majd jöhet a maradék almás töltelék. Ezt is eloszlatjuk rajta, végül lefedjük egy újabb palacsintával. Hűtőbe tesszük legalább 3 órára, hogy teljesen megdermedjen. Akár egy egész éjszakára is ott hagyhatjuk, nem árt neki. Szeletelés előtt megszórjuk a tetejét porcukorral, és már tálalhatjuk is.
Ha tetszett az almás-vaníliakrémes palacsintatorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több palacsinta:
Tejbegrízzel töltött palacsinta
Banános palacsinta fahéjas vegán „tejföllel”, juharsziruppal
Csokis amerikai palacsinta fehércsoki-öntettel