Hirdetés

Aranygaluska muffin vaníliás krémmel

Hozzávalók

Hozzávalók
8 - 9
darabhoz

A tésztához

25 g élesztő
150 ml tej
2 csomag vaníliás cukor
80 g cukor
1 csipet só
½ db citrom reszelt héja
350 g liszt
1 db tojás
150 g olvasztott vaj

Az összeállításhoz

200 g darált dió
3 ek barna cukor
100 g olvasztott vaj
kevés vaj és liszt a forma kikenéshez

A sodóhoz

1 db vaníliarúd kikapart magjai
5 db tojássárgája
40 g cukor
3 tk keményítő
200 ml tej
200 ml tejszín
1 csipet só
Hirdetés

Aranygaluska muffin vaníliás krémmel

Rengeteg embernek az egyik kedvenc étele az aranygaluska, ez biztos. Az is biztos, hogy nem bírnak vele leállni :D Éppen ezért, ha muffinként sütitek meg ezt a zseniális magyar desszertet, akkor nem csak, hogy ropogósabb verziót kaptok, amin a vaníliás krém rengeteget lágyít, hanem valamennyire kontrolláljátok a mennyiséget is, amit meg akartok enni. :D
Hirdetés

Hozzávalók

Hozzávalók
8 - 9
darabhoz

A tésztához

25 g élesztő
150 ml tej
2 csomag vaníliás cukor
80 g cukor
1 csipet só
½ db citrom reszelt héja
350 g liszt
1 db tojás
150 g olvasztott vaj

Az összeállításhoz

200 g darált dió
3 ek barna cukor
100 g olvasztott vaj
kevés vaj és liszt a forma kikenéshez

A sodóhoz

1 db vaníliarúd kikapart magjai
5 db tojássárgája
40 g cukor
3 tk keményítő
200 ml tej
200 ml tejszín
1 csipet só

A tésztához a tejben felfuttatjuk az élesztőt, 1 evőkanál cukorral. A maradék cukrot, vaníliás cukrot, sót, a citromhéjat és a lisztet egy keverőtálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, tojást, olvasztott vajat és alaposan kidagasztjuk. Lefedjük és 1 órán át hagyjuk kelni. Közben a diót a barna cukorral egy aprítógépben lezúzzuk. Ha megkelt a tészta, egy lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk.

Kisebb méretű (kb. 3-4 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kis korongokat vágunk ki belőle. Addig gyúrjuk és szaggatjuk újra, amíg az összes tészta el nem fogy. Egy normál, 12 darabos muffin tepsi 9 mélyedését kivajazzuk és kilisztezzük. A formák legaljára 3 kis korongot rakunk, úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást.

Ezután jöhet 1 evőkanál olvasztott vaj, 1 teáskanál aprított dió, majd 4 kis korong, megint úgy, hogy fedjék egymást. Végül pedig egy újabb kanál olvasztott vajjal és dióval fejezzük be. A tészta nagyjából 8-9 muffinhoz elég. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük őket. Közben a sodó hozzávalóit egy lábosban összekeverjük és sűrű krémet főzünk belőle. A megsült muffinokat a vaníliás krémmel tálaljuk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások