Hozzávalók
- 400 g liszt
- 1 csipet só
- 150 g porcukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 mk őrölt vanília
- 180 g vaj
- 5 ek hideg víz
- 1 db tojás
- 600 g házi baracklekvár
A forma kikenéséhez
- liszt
- vaj
A lekenéshez
- 1 db tojássárgája
Baracklekváros crostata, az olasz lekváros pite
Hozzávalók
- 400 g liszt
- 1 csipet só
- 150 g porcukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 mk őrölt vanília
- 180 g vaj
- 5 ek hideg víz
- 1 db tojás
- 600 g házi baracklekvár
A forma kikenéséhez
- liszt
- vaj
A lekenéshez
- 1 db tojássárgája
A lisztet összekeverjük a sóval, porcukorral, reszelt citromhéjjal, őrölt vaníliával és az egészet elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajjal. A tojással és vízzel gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Alufóliába tekerjük és 1-2 órára a hűtőbe rakjuk, hogy jól összeálljon. A hűtőből kivéve pár percig hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. A sütőformát kivajazzuk, kilisztezzük.
A tésztát 2:1 arányban elfelezzük. A nagyobb részt lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, kb. 1 cm vastagra és belefektetjük a formába. A széleit levágjuk, a felületét pedig enyhén megszurkáljuk egy villával és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt elősütjük. Ha letelt az idő, kivesszük és hagyjuk picit hűlni. Ezután belekenjük a baracklekvárt.
Ahhoz, hogy jól megtartsa a lekvár a díszítést, 10-15 percre a hűtőbe tesszük, hogy picit megszilárduljon. Közben a tészta kisebb részét kb. fél cm vastagra nyújtjuk. A díszítés teljesen tőletek függ. Én 19-20 kb. 1 cm széles csíkot vágtam és egymásra merőlegesen raktam a tésztára. A maradék tésztából leveleket vágtam késsel, és rózsát formáztam. A rózsához egy 6-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval 3 kört vágunk ki, egyesével egymásra rakjuk úgy, hogy félig takarják a lapok egymást,feltekerjük és elfelezzük. A vágott része lesz az alja, a tetején pedig a “szirmokat” óvatosan lehajtogatjuk.
A díszítést rárakjuk a berácsozott pite tetejére. Lekenjük a tojássárgájával és a 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl és berakjuk a hűtőbe 1-2 órára, hogy teljesen lehűljön. Tökéletesen szeletelhető pitét kapunk.