Fantasztikus desszertek

Csokisbejgli

Csokis bejgli

Hozzávalók
A tésztához
250 g
liszt
25 g
porcukor
1 csipet
50 ml
tej
4 g
friss élesztő
2 db
tojássárgája
A töltelékhez
200 g
hűtőhideg étcsokoládé
(70%-os)
3 ek
holland kakaópor
80 g
barna nádcukor
1 csipet
1 tk
rumaroma
1 tk
vaníliakivonat
4 ek
meggylekvár
60 g
mandulaliszt
A kenéshez
1 db
tojás
1 db
tojásfehérje
110 g
vaj

Elkészítés

A csokis bejgli tésztájához a lisztet összekeverjük a porcukorral és a sóval, a hideg vajat belereszeljük egy reszelővel, közben néha belemártjuk a lisztes keverékbe. Ez azért praktikus, mert így könnyebben el tudjuk majd morzsolni a vajat.

A tejben elkeverjük az élesztőt, és a tojássárgájával együtt a lisztes keverékhez adjuk, majd gyorsan összegyúrjuk. A sima, fényes tésztát fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a hűtőhideg csokit egy késes aprítóban morzsalékosra zúzzuk, majd összekeverjük a kakaóporral, a barna cukorral és a sóval. A keverékhez adjuk a rumaromát, a vaníliakivonatot és a meggylekvárt is, kenhető állagúra keverjük, majd hozzáadjuk a mandulalisztet is.

A pihentetett tésztát kétfelé osztjuk, majd 20 x 30 cm-es téglalapokká nyújtjuk, és mindkettőn elosztjuk úgy a tölteléket, hogy a szélén minden irányból legalább 1 cm üresen maradjon. Az üresen hagyott részeket felhajtjuk, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, feltekerjük mindkét téglalapot, és egy villával 1-2 cm-enként megszurkáljuk az aljáig.

Az egész tojást enyhén felverjük, majd leecseteljük vele a bejglit, és hűvös szobába vagy hűtőbe tesszük, amíg rászárad a tojás, majd a fehérjével is megkenjük, és ezt is hagyjuk megszáradni. Ettől lesz szép márványos a teteje, ezért legalább 1 órát szánjunk erre a pihentetésre. 

A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük legalább 5-6 cm-re egymástól, majd 185 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre. Ezután további 15 percig sütjük, de már csak 170 fokon. Szeletelés előtt legalább 1 óráig pihentetjük, de a legjobb, ha hagyjuk kihűlni, aztán hűtőhidegre hűtjük.

  • Elkészítési idő: 10 perc
  • Pihentetés: 2,5 óra + 3 óra hűtés 
  • Sütés: 30 perc
csokis bejgli
Csokis bejgli (Fotó: Erdőháti Áron)

Még több izgalmas bejgli:

Mézeskalácsos-diós bejgli

Flódni bejgli

Mogyorókrémes-banános bejgli

www.streetkitchen.hu

Ettől biztosan becsokiztok! Na, de nem úgy, hiszen ennyi csokit egy bejgliben még biztos soha nem ettetek. Ami azt illeti, a mandulaliszt és a lekvár itt tényleg csak a kísérő szerepét tölti be.

Hozzávalók

2 rúdhoz
A tésztához
250 g
liszt
25 g
porcukor
1 csipet
50 ml
tej
4 g
friss élesztő
2 db
tojássárgája
A töltelékhez
200 g
hűtőhideg étcsokoládé
(70%-os)
3 ek
holland kakaópor
80 g
barna nádcukor
1 csipet
1 tk
rumaroma
1 tk
vaníliakivonat
4 ek
meggylekvár
60 g
mandulaliszt
A kenéshez
1 db
tojás
1 db
tojásfehérje
110 g
vaj

A csokis bejgli tésztájához a lisztet összekeverjük a porcukorral és a sóval, a hideg vajat belereszeljük egy reszelővel, közben néha belemártjuk a lisztes keverékbe. Ez azért praktikus, mert így könnyebben el tudjuk majd morzsolni a vajat.

A tejben elkeverjük az élesztőt, és a tojássárgájával együtt a lisztes keverékhez adjuk, majd gyorsan összegyúrjuk. A sima, fényes tésztát fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a hűtőhideg csokit egy késes aprítóban morzsalékosra zúzzuk, majd összekeverjük a kakaóporral, a barna cukorral és a sóval. A keverékhez adjuk a rumaromát, a vaníliakivonatot és a meggylekvárt is, kenhető állagúra keverjük, majd hozzáadjuk a mandulalisztet is.

A pihentetett tésztát kétfelé osztjuk, majd 20 x 30 cm-es téglalapokká nyújtjuk, és mindkettőn elosztjuk úgy a tölteléket, hogy a szélén minden irányból legalább 1 cm üresen maradjon. Az üresen hagyott részeket felhajtjuk, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, feltekerjük mindkét téglalapot, és egy villával 1-2 cm-enként megszurkáljuk az aljáig.

Az egész tojást enyhén felverjük, majd leecseteljük vele a bejglit, és hűvös szobába vagy hűtőbe tesszük, amíg rászárad a tojás, majd a fehérjével is megkenjük, és ezt is hagyjuk megszáradni. Ettől lesz szép márványos a teteje, ezért legalább 1 órát szánjunk erre a pihentetésre. 

A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük legalább 5-6 cm-re egymástól, majd 185 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre. Ezután további 15 percig sütjük, de már csak 170 fokon. Szeletelés előtt legalább 1 óráig pihentetjük, de a legjobb, ha hagyjuk kihűlni, aztán hűtőhidegre hűtjük.

  • Elkészítési idő: 10 perc
  • Pihentetés: 2,5 óra + 3 óra hűtés 
  • Sütés: 30 perc
csokis bejgli
Csokis bejgli (Fotó: Erdőháti Áron)

Még több izgalmas bejgli:

Mézeskalácsos-diós bejgli

Flódni bejgli

Mogyorókrémes-banános bejgli

Ha tetszett a Csokis bejgli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept