Hozzávalók
A tésztához
- 75 ml tej
- 25 g porcukor
- 10 g vaníliás cukor
- 5 g friss élesztő
- 225 g liszt
- 1 csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
- 75 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 25 g libazsír
- 1 csapott ek tejföl
- 1 db tojássárgája
- 1 db tojás a kenéshez
A máktöltelékhez
- 130 g darált mák
- 70 g cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 ek méz
- 5 g vaníliás cukor
- 70 ml víz
A diótöltelékhez
- 180 g darált dió
- 80 g cukor
- 50 ml víz
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 ek méz
Az almatöltelékhez
- 450 g alma
- 1 ek méz
- 1 mk őrölt fahéj
- 50 ml fehérbor
- 4 - 5 ek darált háztartási keksz
- ½ db citrom reszelt héja
Hozzávalók
A tésztához
- 75 ml tej
- 25 g porcukor
- 10 g vaníliás cukor
- 5 g friss élesztő
- 225 g liszt
- 1 csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
- 75 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 25 g libazsír
- 1 csapott ek tejföl
- 1 db tojássárgája
- 1 db tojás a kenéshez
A máktöltelékhez
- 130 g darált mák
- 70 g cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 ek méz
- 5 g vaníliás cukor
- 70 ml víz
A diótöltelékhez
- 180 g darált dió
- 80 g cukor
- 50 ml víz
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 ek méz
Az almatöltelékhez
- 450 g alma
- 1 ek méz
- 1 mk őrölt fahéj
- 50 ml fehérbor
- 4 - 5 ek darált háztartási keksz
- ½ db citrom reszelt héja
Külön-külön is két remek süteményről beszélhetünk a flódni és a bejgli esetén: mutatom, hogyan tudjátok egyesíteni őket!
A BEJGLITÉSZTA:
A tejet megmelegítjük, beleszórjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy nagyobb tálban összekeverjük a sóval és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, valamint az élesztős tejet, és sima tésztává dolgozzuk. Két részre osztjuk, gombócot formázunk belőle, letakarjuk fóliával és felhasználásig hűtőbe tesszük.
TÖLTELÉK:
A mák- és diótöltelék hozzávalóit 1-1 lábasban, 4-5 perc alatt összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Az almatöltelékhez a gyümölcsöket meghámozzuk, kivágjuk a magházait és lereszeljük. Egy lábasban a többi hozzávalóval együtt összefőzzük, ha túl lágynak tűnne, még pároljuk kicsit tovább, vagy keverjünk hozzá plusz 1-2 ek darált kekszet.
ÖSSZEÁLLÍTÁS:
Amikor kihűltek a töltelékek, kivesszük a tésztagombócokat a hűtőből, és lisztezett deszkán mindkettőt 32 x 20 cm-esre nyújtjuk. Mindkét tésztánál a 32 cm-es oldal alsó részének kb. ⅓-áig kenjük a máktölteléket, úgy, hogy a két szélső oldalnál és a fenti hosszabbik oldalnál hagyjunk ki kb. 1,5 cm-t. Ezután jön a dió-, majd az almatöltelék. A két oldalánál behajtjuk a tésztát, majd feltekerjük, és sütőpapíros tepsire rakjuk őket. Megszurkáljuk villával a tetejüket, és lekenjük tojássárgájával, majd hideg helyre rakjuk addig, amíg megszárad a kenés. Ezután lekenjük tojásfehérjével, és ilyenkor rakhatunk a tetejére díszítésként egész mák- és/vagy diószemeket.
Megvárjuk, amíg a fehérjés lekenés is megszárad, majd először 200 fokra előmelegített (alsó-felső sütés) sütőbe toljuk 15 percre, utána pedig 185 fokon sütjük további 10 percig. HA kibírjátok, érdemes legalább pár órán át pihentetni, hogy teljesen ki tudjon hűlni! 🙂
Ha tetszett a flódni-bejgli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Ezek a receptek is érdekelhetnek: