Hozzávalók
A tésztához
- 100 ml langyos tej
- 2 ek kristálycukor
- 25 g friss élesztő
- 250 g finomliszt
- 250 g rétesliszt
- 1 mk só
- 1 db tojás
- 200 g kefir
- 90 g olvasztott vaj
- 1 ek étolaj a formázáshoz
A töltelékhez
- 120 ml habtejszín
- 200 g étcsokoládé
A vaníliasodóhoz
- 150 ml tej
- 400 ml habtejszín
- 6 db tojássárgája
- 70 g kristálycukor
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
A tálaláshoz
- 80 g porcukor
- 2 tk őrölt fahéj
Hozzávalók
A tésztához
- 100 ml langyos tej
- 2 ek kristálycukor
- 25 g friss élesztő
- 250 g finomliszt
- 250 g rétesliszt
- 1 mk só
- 1 db tojás
- 200 g kefir
- 90 g olvasztott vaj
- 1 ek étolaj a formázáshoz
A töltelékhez
- 120 ml habtejszín
- 200 g étcsokoládé
A vaníliasodóhoz
- 150 ml tej
- 400 ml habtejszín
- 6 db tojássárgája
- 70 g kristálycukor
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
A tálaláshoz
- 80 g porcukor
- 2 tk őrölt fahéj
Tészta:
A tésztához a tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Egy keverőtálba tesszük a liszteket, a sót, a tojást, a kefirt és a felfuttatott élesztős tejet. Alacsony fokozaton elkezdjük keverni, majd amint kissé összeállt a tészta, hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat is, és alaposan kidolgozzuk. Amikor elválik az edény falától a tészta, a felülete sima és fényes, kikapcsoljuk a gépet, és letakarva hagyjuk kelni 1 órát.
Töltelék:
Ameddig kel a tészta, elkészítjük a tölteléket, amihez a tejszínt felforrósítjuk, majd leöntjük vele a kisebb darabokra tördelt étcsokit. Amikor felolvadt a csoki, homogénre keverjük a tölteléket és hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen és könnyebben formázható legyen.
Vaníliasodó:
Elkészítjük a sodót is, amihez a tejet és a tejszínt összekeverjük, és 50–60 fokosra melegítjük. A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait, majd egészen habosra keverjük egy üstben. Az üstöt vízgőz fölé rakjuk, folyamatosan adagolva hozzáöntjük a meleg tejet, és habverővel folyamatosan kevergetjük, míg a sodó besűrűsödik (kb. 10 perc).
Előkészítjük a főzéséhez szükséges eszközöket. Egy nagy lábast kb. egyharmadig töltünk vízzel, és ráteszünk egy szűrőt, erre egy sütőpapírdarabot, amit jó pár helyen megszurkálunk egy hústűvel, hogy át tudjon áramolni rajta a gőz, illetve keresünk egy rávaló fedőt is. Fontos, hogy ne maradjanak nagy hézagok, ahol kiszökhet a gőz!
Ha a tésztánk megkelt és a duplájára nőtt, olajos kézzel kissé átgyúrjuk, majd kb. 120 g-os gombócokra osztjuk szét. Olajozott felületen kicsit ellapítjuk őket, majd mindegyik közepébe egy csapott evőkanálnyi sűrű csokis krémet teszünk. Összecsípjük a széleket, és szép, sima gombócokat formázunk belőlük.
Gőzölés:
Felforraljuk a vizet, majd hagyjuk közepes lángon gyöngyözni. Rárakjuk az edényre a szűrőt, erre a sütőpapírt, erre egy gombócot. Lefedjük, és hagyjuk gőzölődni 15 percig. Érdemes addig 4 gombócot a hűtőbe dobni, hogy ne keljenek túl, amíg főzzük a többit.
Tálaláskor a tányérokba szedünk a sodóból, erre kerül egy gőzgombóc, amit megszórunk egy nagy adag cukros fahéjjal, és már csak az evés maradt hátra.
- Elkészítési idő: 2 óra
- Gőzölési idő: 18–20 perc
A legújabb TÉLI MAGAZINUNKAT, benne sós gőzgombócakkal és további király ünnepi receptekkel megtalálod a webshopunkon vagy a szupermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál!