A csokis-kókuszos kalácskoszorú tésztájához a meleg tejbe szórunk egy csipet cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk 4-5 percig pihenni, amíg felfut. A lisztbe rakjuk a tojást, a tojássárgáját, a többi cukrot és az élesztős tejet. Elkezdjük összeállítani a tésztát, majd beledolgozzuk az olvasztott vajat, és szép simára dagasztjuk. Cipót formázunk belőle, megszórjuk kevés liszttel, és letakarva, meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett deszkán kb. 4 mm vastag téglalapra nyújtjuk.
A töltelékhez az olvasztott vajban elkeverjük a barna cukrot és a kakaóport, majd megkenjük vele a kinyújtott tésztát, és megszórjuk a kókuszreszelékkel, valamint a kisebb darabokra vágott étcsokival (vagy csokipasztillával).
Hosszában kettévágjuk a tésztát, és mindkét darabot feltekerjük, majd a két rudat megtekerjük többször egymás körül. Belerakjuk a kalácsot egy vajjal vékonyan kikent, majd kilisztezett kuglófformába, és letakarva 25 percig kelesztjük. Végül 175 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütjük, és rácson hagyjuk kihűlni. Felvágás előtt megszórhatjuk porcukorral.

- Elkészítési idő: 35 perc
- Kelesztési idő: 55-65 perc
- Sütési idő: 45-50 perc