Hozzávalók
- 12 g friss élesztő
- 200 ml meleg tej
- 400 g liszt
- 1 db tojássárgája
- 50 g puha vaj
- 1 nagy csipet só
- 50 g cukor
A lekenéshez
- 1 db tojás
Hozzávalók
- 12 g friss élesztő
- 200 ml meleg tej
- 400 g liszt
- 1 db tojássárgája
- 50 g puha vaj
- 1 nagy csipet só
- 50 g cukor
A lekenéshez
- 1 db tojás
A kalácsmuffin tésztája szinte megegyezik a hagyományos kalácséval. Egy keverőtálba morzsoljuk az élesztőt, felöntjük a tejjel, majd mehet bele a többi hozzávaló is. Nagyon alaposan kidagasztjuk, és lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.
Ezután enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 12 egyenlő részre osztjuk. Egyenként elharmadoljuk a tésztákat, és 3 kis rudat sodrunk belőlük, mintha kalácsot készítenénk. Befonjuk őket, a két végét aláhajtjuk, és papírral kibélelt muffinsütő formába tesszük, lefedjük, és 15 percig meleg helyen hagyjuk kelni.
Ezután lekenjük a tojással, és 200 fokos sütőben 5 percig sütjük, majd levesszük a hőmérsékletet 180 fokra, és további 15-20 percig sütjük, akkor jó, ha már szép barna a teteje.
- Előkészítés: 20 perc
- Kelesztés: 75 perc
- Sütés: 25 perc
- Összesen: 120 perc
Ha tetszett a kalácsmuffin receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Húsvétkor elmaradhatatlan a kalács, amit akár sósan, tormával és sonkával, akár édesen, lekvárral vagy mogyorókrémmel eszünk. Idén készítsétek el házilag! Még több húsvéti kalács recept, a hagyományostól a megúszóson át az alterig:
Rumos-aszalt barackos fonott kalács
Sonkával, tormával, tojással töltött kalács
Cukormentes, teljes kiőrlésű kalács