Hirdetés

Diós kosárka

Hozzávalók

28
db. kosárkához
+

A tésztához

400 g liszt
1 csomag sütőpor
100 g porcukor
4 db tojássárgája
250 g vaj
vaj és liszt a formák kikenéséhez

A töltelékhez

400 g darált dió
300 g porcukor
4 db tojásfehérje
150 g baracklekvár

A tetejére

200 g étcsoki
1 ek olaj
½ marék egész dió
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:

Hirdetés

Diós kosárka

Nem vagyok nagy diórajongó, legalábbis ezt hittem eddig. Ez a sütemény azonban egyszerűen nagyszerű, és mivel nem habos-babos, viszonylag sokáig eltartható, és könnyen szállítható is.
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

28
db. kosárkához
+

A tésztához

400 g liszt
1 csomag sütőpor
100 g porcukor
4 db tojássárgája
250 g vaj
vaj és liszt a formák kikenéséhez

A töltelékhez

400 g darált dió
300 g porcukor
4 db tojásfehérje
150 g baracklekvár

A tetejére

200 g étcsoki
1 ek olaj
½ marék egész dió
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:


Hirdetés

A diós kosárka elkészítéséhez a lisztet, a sütőport és a porcukrot egy tálban összekeverjük, majd a tojások sárgájával és a vajjal egy rugalmas állagú tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. A töltelékhez a darált diót elkeverjük a porcukorral. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és belekeverjük a diós keverékbe. 

A pihentetett tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. 6-7 cm-es köröket vágunk belőle, majd a kivajazott, kilisztezett formákat kibéleljük a tésztával, és gyengéden belenyomkodjuk, hogy szép formája legyen. Az aljára kanalazunk 1 teáskanál lekvárt, és háromnegyedig megtöltjük a töltelékkel, majd 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15-20 percre.

Gőz felett megolvasztjuk a csokit, belekeverjük az olajat, majd a formából kivett, kissé kihűlt kosárkákat fejjel lefelé belemártjuk a csokiba. Lecsepegtetjük róluk a felesleges csokoládét, a tetejükre helyezünk egy-egy fél diót, majd hagyjuk, hogy megdermedjen a tetején a csoki. Akár frissen is fogyaszthatjuk, de ekkor a tészta még erősen ropogós. Ha hagyjuk egy napot állni, akkor a tészta kissé bepuhul, és olyan lesz, mint ami mindannyiunk emlékezetében él. Ebben a nagy melegben természetesen hűtőben érdemes tárolni.  

Diós kosárka
Diós kosárka
  • Előkészítés: 60 perc
  • Sütés: 20 perc
  • Összesen: 80 perc

Ha tetszett a diós kosárka receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?