Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Eszterházy-torta

Hozzávalók

1
18 cm átmérőjű tortához
+

A tortalapokhoz

10 db tojásfehérje
300 g cukor
300 g darált dió
20 g rétesliszt

A krémhez

6 db tojássárgája
100 g cukor
80 g dió
200 ml tej
1 csapott ek étkezési keményítő
250 g szobahőmérsékletű vaj

A tetejére

200 g fehércsoki
100 g étcsoki
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Eszterházy-torta

Sokan nem mernek nekiállni otthon az Eszterházy-torta elkészítésének, pedig egyáltalán nem nagy ördöngösség, inkább picit pepecs meló, amikor egyenletes, kör alakban kell felkenni a sütőpapírra a tésztát, de nem igazán lehet elrontani. Főzött, diós vajkrém kerül főként a tojásfehérjéből és cukorból álló diós piskótalapok közé. A tetejére való díszítésnél pedig fehércsokit használtunk, amit bárhol beszerezhettek! ;)
Kipróbáltam, jóóó lett!
4
Hirdetés

Hozzávalók

1
18 cm átmérőjű tortához
+

A tortalapokhoz

10 db tojásfehérje
300 g cukor
300 g darált dió
20 g rétesliszt

A krémhez

6 db tojássárgája
100 g cukor
80 g dió
200 ml tej
1 csapott ek étkezési keményítő
250 g szobahőmérsékletű vaj

A tetejére

200 g fehércsoki
100 g étcsoki
Bevásárlólistához adom

A tésztához először előveszünk 3 db sütőpapírt és mindegyikre rajzolunk 2-2 kb. 19-20 cm átmérőjű kört. Megfordítjuk a sütőpapírokat (hogy ne a ceruzás oldalára kenjük a tésztát). A tojásfehérjékből kemény habot verünk, félúton belekeverjük a cukrot is. A darált diót összekeverjük a rétesliszttel, majd beleforgatjuk a fehérjehabba. A masszát egyenletesen elkenjük a sütőpapírokon, ügyelve arra hogy a rajzolt kör pereméig kikenjük a tésztát és egyenletesen elsimítsuk). 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kettesével a lapokat (kb. 15 perc), majd hagyjuk kihűlni őket.

 A krémhez a vaj kivételével a hozzávalókat csomómentesre keverjük egy lábasban, majd közepes lángon, folyamatosan kevergetve, puding sűrűségűre sűrítjük. Mikor langyosra hűlt az alap, robotgéppel belekeverjük a vajat, majd hűtőbe rakjuk a krémet és hagyjuk teljesen kihűlni. Egy 18 cm-es tálat, vagy tortaformát/tortakarikát előveszünk, a tortalapokról lehúzzuk a sütőpapírt, és mindegyik lapot szépen körbevágjuk a forma mentén, hogy ugyanolyan méretű lapokat kapjunk (hacsak nem sikerült teljesen szabályosra kenni az összes lapot :D).

A krémmel rétegezzük a tortalapokat, körbekenjük vékonyan a szélét és a tetejét is a tortának és hűtőbe rakjuk kb. 1 órára. A fehércsokit és étcsokit külön-külön megolvasztjuk. A fehércsokit a torta tetejére csurgatjuk, elkenjük, az étcsokit nyomózsákba töltjük és pici lyukat vágunk a végén. Az étcsokit sűrűbb sávokban a fehércsokira csurgatjuk, majd egy fogpiszkálóval kb. 1 centinként az előző sávokra átlósan vonalakat húzogatunk, majd visszafelé is az 1 cm-es sávok között. Hűtőbe rakjuk, majd tálalásnál forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások