Hozzávalók
- 1 kg sárgabarack
- 100 g barna cukor
- 1 ek fahéj
- 1 kg burgonya
- 300 g liszt
- 1 db tojás
- 1 ek vaj + a zsemlemorzsához 1 ek vaj
- só
- 5 ek zsemlemorzsa
- fahéjas porcukor a szóráshoz
- tejföl a tálaláshoz
Ha barackszezon, akkor barackos gombóc!
Hozzávalók
- 1 kg sárgabarack
- 100 g barna cukor
- 1 ek fahéj
- 1 kg burgonya
- 300 g liszt
- 1 db tojás
- 1 ek vaj + a zsemlemorzsához 1 ek vaj
- só
- 5 ek zsemlemorzsa
- fahéjas porcukor a szóráshoz
- tejföl a tálaláshoz
A barackos gombóc egy igazi nyári klasszikus, amit gyerek és felnőtt egyaránt imád. A barackokat alaposan megmossuk, kimagozzuk, majd egy mélyebb tálban összeforgatjuk a fahéjjal és a barna cukorral.
Vágott felületükkel felfelé, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a barackokat, és 140 fokos sütőben, légkeveréssel 25 percig karamellizáljuk őket. Ha kész, félretesszük, és hagyjuk kihűlni. A zsemlemorzsát olvasztott vajon aranybarnára pirítjuk, majd ezt is félretesszük.
A krumplit sós vízben puhára főzzük, és még melegen áttörjük egy krumplinyomó segítségével. Egy tálcán szétterítjük, így gyorsabban hűl. A hideg krumplipüréhez hozzáadjuk a lisztet, a tojást, egy csipet sót, és 1 evőkanál vajat. Ha a tészta túl ragacsos, keverünk még hozzá annyi lisztet, amennyitől könnyen formázható lesz. Alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, majd a tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk.
A tésztából kis négyzeteket vágunk, ezek közepére helyezünk 1-1 barackot, és a tészta négy sarkát összecsippentve gombócokat formázunk. Gyöngyöző sós vízbe helyezzük a gombócokat, egy szűrőkanál segítségével. Miután feljöttek a víz felszínére még 1 percig főzzük a gombócokat, majd megforgatjuk őket a pirított zsemlemorzsában. Fahéjas porcukorral, és tejföllel tálaljuk.
Ha tetszett a barackos gombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!