Hirdetés

Ha barackszezon, akkor barackos gombóc!

Hozzávalók

4
személyre
+
1 kg sárgabarack
100 g barna cukor
1 ek fahéj
1 kg burgonya
300 g liszt
1 db  tojás
1 ek vaj + a zsemlemorzsához 1 ek vaj
5 ek zsemlemorzsa
fahéjas porcukor a szóráshoz
tejföl a tálaláshoz
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Ha barackszezon, akkor barackos gombóc!

Néhány barackot meg kell menteni a lekvárrá válástól! Ez a mentőexpedíció a barackos gombóc nevet viseli. Sütőben karamellizálódott barack, házi tészta, pirított morzsa, és fahéj minden mennyiségben.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

4
személyre
+
1 kg sárgabarack
100 g barna cukor
1 ek fahéj
1 kg burgonya
300 g liszt
1 db  tojás
1 ek vaj + a zsemlemorzsához 1 ek vaj
5 ek zsemlemorzsa
fahéjas porcukor a szóráshoz
tejföl a tálaláshoz
Bevásárlólistához adom

Fotó: Szilágyi NóraA barackokat alaposan megmossuk, kimagozzuk, majd egy mélyebb tálban összeforgatjuk a fahéjjal és a barna cukorral. Vágott felületükkel felfelé, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a barackokat, és 140 fokos sütőben, légkeveréssel 25 percig karamellizáljuk őket. Ha kész, félretesszük, és hagyjuk kihűlni. A zsemlemorzsát olvasztott vajon aranybarnára pirítjuk, majd ezt is félretesszük. A krumplit sós vízben puhára főzzük, és még melegen áttörjük egy krumplinyomó segítségével. Egy tálcán szétterítjük, így gyorsabban hűl. A hideg krumplipüréhez hozzáadjuk a lisztet, a tojást, egy csipet sót, és 1 evőkanál vajat. Ha a tészta túl ragacsos, keverünk még hozzá annyi lisztet, amennyitől könnyen formázható lesz. Alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, majd a tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk.

A tésztából kis négyzeteket vágunk, ezek közepére helyezünk 1-1 barackot, és a tészta négy sarkát összecsippentve gombócokat formázunk. Gyöngyöző sós vízbe helyezzük a gombócokat, egy szűrőkanál segítségével. Miután feljöttek a víz felszínére még 1 percig főzzük a gombócokat, majd megforgatjuk őket a pirított zsemlemorzsában. Fahéjas porcukorral, és tejföllel tálaljuk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások