Hozzávalók
- 10 ek búzadara
- 4 ek finomliszt
- 6 ek cukor
- 1 diónyi vaj
- 250 ml tej
- 1 marék aszalt meggy, vagy mazsola (mindkettő opcionális)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 db tojás
- 1 ½ csipet só
- 1 db nagy citrom lereszelt héja
- vaj (kenésnek a serpenyőbe)
- Jó minőségű lekvár, bármilyen gyümölcsből, de leginkább barackból
Hozzávalók
- 10 ek búzadara
- 4 ek finomliszt
- 6 ek cukor
- 1 diónyi vaj
- 250 ml tej
- 1 marék aszalt meggy, vagy mazsola (mindkettő opcionális)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 db tojás
- 1 ½ csipet só
- 1 db nagy citrom lereszelt héja
- vaj (kenésnek a serpenyőbe)
- Jó minőségű lekvár, bármilyen gyümölcsből, de leginkább barackból
Ez a nagyszerű édesség szinte mindenki kedvence. Bizonyos források szerint maga a császár, Ferenc Jóska „találta fel“. (Kaiserschmarrn)
Saját kényünkre-kedvünkre változtatgathatjuk a receptúrát. Lehet liszt nélkül is készíteni, bár akkor pótolni kell darával, vagy egyéb őrölt gabonával.
A császármorzsa elkészítéséhez először felmelegítjük a tejet a vaníliás cukorral, majd egy tálban a búzadarára öntjük. Hagyjuk, hogy megszívja magát, de nem szabad túláztatni, nagyjából 15 perc kell neki.
Addig egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját hozzáadjuk a búzadarához, elkeverjük és beleforgatjuk a száraz hozzávalókat is. A fehérjét egy másik tálban másfél csipet sóval kemény habbá verjük. A masszába reszeljük egy szép nagy citrom héját, és beleforgatjuk a tojások felvert habját a tésztába.
A császármorzsa sütéséhez a közepesen erős lángon melegített serpenyőbe teszünk egy adag vajat, annyit, hogy az egész edény fényes legyen. Ha a serpenyőnk kellően forró, máris beleöntjük a masszát és a még folyós állagú tészta tetejét megszórjuk egy kevés aszalt meggyel vagy mazsolával.
Ha az alsó fele megbarnult, megfordítjuk, majd apró darabokra tördeljük, és egyenletesen megpirítjuk, hogy az egész étel szép aranybarna legyen, úgy nézzen ki, mint egy császármorzsa.
Tálaláskor nyakon önthetjük bármivel, ami folyik és édes, a legjobb választás egy házi baracklekvár lesz. Jó étvágyat!