Hozzávalók
A tésztához
- 180 ml 2,8%-os tej (melegen)
- 25 g élesztő
- 80 g cukor
- 480 g liszt
- 1 csipet só
- 30 g holland kakaópor
- 80 g puha vaj
- 2 db tojás
A vaníliás-vajas töltelékhez
- 50 g porcukor
- 12 g vaníliás cukor
- 120 g puha vaj
- 1 nagy marék mazsola
A kereszt alakú díszítéshez
- 25 g liszt
- 1 tk olaj
- 2 - 3 ek víz
A lekenéshez
- 4 tk méz
Hozzávalók
A tésztához
- 180 ml 2,8%-os tej (melegen)
- 25 g élesztő
- 80 g cukor
- 480 g liszt
- 1 csipet só
- 30 g holland kakaópor
- 80 g puha vaj
- 2 db tojás
A vaníliás-vajas töltelékhez
- 50 g porcukor
- 12 g vaníliás cukor
- 120 g puha vaj
- 1 nagy marék mazsola
A kereszt alakú díszítéshez
- 25 g liszt
- 1 tk olaj
- 2 - 3 ek víz
A lekenéshez
- 4 tk méz
A tésztához az élesztőt a meleg tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, a kakaóporral és a cukorral, mehet bele a puha vaj, a tojás és az élesztős tej is, majd szép simára dolgozzuk a tésztát. Buci formájúra kerekítjük, és letakarva, meleg helyen 45-50 percig kelesztjük.
Közben a töltelékhez kb. 20-25 percre vízbe (vagy rumba) áztatjuk a mazsolát, és ha megszívták kicsit magukat a folyadékkal, leszűrjük őket és összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával.
A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. A töltelékből mindegyik darab közepére rakunk egy teáskanálnyit, majd jól összecsípjük a végeket, és buci alakúra formázzuk őket. Letakarva további 20-25 percig kelesztjük.
Közben elkészítjük a díszítést: összekeverjük a lisztet, az olajat és a vizet, nyomózsákba töltjük az így kapott masszát, majd kereszt alakban a bucik tetejére nyomjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk a bucikat 30-35 percre. Mikor megsültek, még melegen lekenjük őket mézzel, hogy szép fényes legyen a felületük.
Ha tetszett a kakaós hot cross buns receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!