Hirdetés

Karácsonyi meggyes pite

Hozzávalók

1
db 23 cm átmérőjű piteformához

A tésztához

370 g liszt
1 nagy ek porcukor
1 csipet só
170 g hideg vaj
5 - 6 ek víz

A töltelékhez

2 db nagy üveg meggybefőtt (levével együtt)
1 db tojássárgája
½ db vaníliarúd
1 tk őrölt fahéj
2 ek liszt
4 ek meggylekvár

A kenéshez

1 db tojás
Hirdetés

Karácsonyi meggyes pite

Nem tudom van-e egyébként valaki, aki nem szereti a klasszikus meggyes vagy éppen az almás pitét, de az biztos, hogy mi odáig vagyunk értük. Semmi flanc, csak omlós pitetészta és egy nagy adag kicsit fűszeres meggyréteg. Kb. másfél óra alatt elkészül és még a karácsonyi asztalon is elég menőn néz ki, csak dobjatok rá pár rénszarvas-, csillag- vagy fenyőmotívumot ;)
Hirdetés

Hozzávalók

1
db 23 cm átmérőjű piteformához

A tésztához

370 g liszt
1 nagy ek porcukor
1 csipet só
170 g hideg vaj
5 - 6 ek víz

A töltelékhez

2 db nagy üveg meggybefőtt (levével együtt)
1 db tojássárgája
½ db vaníliarúd
1 tk őrölt fahéj
2 ek liszt
4 ek meggylekvár

A kenéshez

1 db tojás

A tésztához a vajat kisebb kockákra vágjuk, gyorsan összedolgozzuk a többi hozzávalóval, becsomagoljuk fóliába és 1 órára a hűtőbe rakjuk. A töltelékhez a meggyet leszűrjük, a levét egy fazékba rakjuk, csomómentesre keverjük benne a tojássárgáját, lisztet, meggylekvárt, fahéjat, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd beledobjuk a meggyszemeket is.

A tésztát a pihentetés után kicsomagoljuk és 2:1 arányban elosztjuk. A nagyobb részt kinyújtjuk kb. 26 cm átmérőjűre, belerakjuk a formába, lenyomkodjuk a széleit és levágjuk a feleslegesen lelógó részeket. Rakunk bele 2 réteg alufóliát, száraz babot szórunk rá és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 percig “vakon” sütjük a babbal, utána alufólia és a nehezék nélkül további 6-7 percig.

Közben a maradék tésztát kinyújtjuk és karácsonyi sütiszaggatóval motívumokat vágunk ki a tésztából. Az elősütött alapra öntjük a meggyes tölteléket, erre rárakjuk a kiszúrt formákat, lekenjük kevés tojással és visszatoljuk a sütőbe kb. 20 percre, amíg aranybarna lesz a süti teteje.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások