Hirdetés

Mákos mézes krémes

Hozzávalók

1
tepsihez
+

A mézes laphoz

Hozzávaló kipipálva
160 g liszt
Hozzávaló kipipálva
6 g sütőpor
Hozzávaló kipipálva
50 g vaj
Hozzávaló kipipálva
50 g porcukor
Hozzávaló kipipálva
1 ek méz
Hozzávaló kipipálva
1 db tojássárgája
Hozzávaló kipipálva
40 ml tej

A mákos piskótához

Hozzávaló kipipálva
160 g liszt
Hozzávaló kipipálva
100 g egész mák
Hozzávaló kipipálva
6 g sütőpor
Hozzávaló kipipálva
4 db tojás
Hozzávaló kipipálva
150 g cukor
Hozzávaló kipipálva
1 ek olaj
Hozzávaló kipipálva
1 ek tej

A krémhez

Hozzávaló kipipálva
2 db tojássárgája
Hozzávaló kipipálva
40 g cukor
Hozzávaló kipipálva
30 g liszt
Hozzávaló kipipálva
300 ml tej
Hozzávaló kipipálva
100 g vaj
Hozzávaló kipipálva
10 g porcukor

A tetejére

Hozzávaló kipipálva
70 g olvasztott csoki vagy porcukor
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Mákos mézes krémes

A klasszikus mézes krémesről kijelenthető, hogy a legjobb karácsonyi desszertek egyike. A klasszikus recepteket általában nem is ér nagyon átvariálni, de mák-fanatikusok számára kifejlesztettünk egy olyan mézes krémes receptet, ami talán még az eredetinél is jobb. 2 mézes krémes lapot ugyanis kivettünk a rendszerből és helyette egy habkönnyű mákos piskótát tettünk bele.
Kipróbáltam, jóóó lett!
5
Hirdetés

Hozzávalók

1
tepsihez
+

A mézes laphoz

Hozzávaló kipipálva
160 g liszt
Hozzávaló kipipálva
6 g sütőpor
Hozzávaló kipipálva
50 g vaj
Hozzávaló kipipálva
50 g porcukor
Hozzávaló kipipálva
1 ek méz
Hozzávaló kipipálva
1 db tojássárgája
Hozzávaló kipipálva
40 ml tej

A mákos piskótához

Hozzávaló kipipálva
160 g liszt
Hozzávaló kipipálva
100 g egész mák
Hozzávaló kipipálva
6 g sütőpor
Hozzávaló kipipálva
4 db tojás
Hozzávaló kipipálva
150 g cukor
Hozzávaló kipipálva
1 ek olaj
Hozzávaló kipipálva
1 ek tej

A krémhez

Hozzávaló kipipálva
2 db tojássárgája
Hozzávaló kipipálva
40 g cukor
Hozzávaló kipipálva
30 g liszt
Hozzávaló kipipálva
300 ml tej
Hozzávaló kipipálva
100 g vaj
Hozzávaló kipipálva
10 g porcukor

A tetejére

Hozzávaló kipipálva
70 g olvasztott csoki vagy porcukor
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés
Fotó: Szilágyi Nóri

A mézes laphoz a lisztet elkeverjük a sütőporral, egy csipet sóval és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. A tésztát lisztezett deszkán kb. 50×18-as téglalappá nyújtjuk és egy tepsire fektetve 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A kihűlt tésztát kettévágjuk, hogy két 25×18-as lapot kapjunk.

A mákos piskótához a tojásfehérjét habbá verjük a cukor felével. A sárgáját is kihabosítjuk a cukor másik felével, az olajjal és a tejjel. A lisztet elkeverjük a mákkal és a sütőporral. A sárgájához adagoljuk a lisztet és a tojásfehérjehabot és egy kisebb formába öntjük a tésztát (kb. 26×20-as, a lényeg, hogy utána tudjunk belőle akkora lapot vágni, mint a mézes). 160 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.

Fotó: Szilágyi Nóri

A krémhez a tojássárgáját elkeverjük a cukorral, liszttel, tejjel és összefőzzük, addig amíg pudingszerűre sűrűsödik a krém, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt krémet kihabosítjuk a vajjal és a porcukorral. A krém felét az egyik mézes lapra kenjük, erre rakjuk az ugyanakkorára vágott mákos piskótát, erre jön a másik réteg krém, végül az utolsó mézes lap. Hűtőben 1-2 napig hagyjuk pihenni, majd olvasztott csokival bevonjuk a tetejét vagy megszórjuk porcukorral.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?