Hirdetés

Mákos-szilvás kelt lepény

Hozzávalók

1
24x24 cm-es sütőformához
+

A tésztához

300 ml langyos tej
40 g cukor
500 g liszt
30 g friss élesztő
50 g lágy vaj
2 db tojássárgája
20 g vaj a tepsi kikenéséhez

A habos szilvához

1 ½ kg szilva
1 tk fahéj
2 db tojásfehérje

A krémhez

500 ml tej
500 ml habtejszín
80 g vaj
80 g liszt
50 g cukor
2 csomag vaníliás cukor
6 db tojás

A tetejére

150 g darált mák
150 g cukor

A tálaláshoz

porcukor
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Mákos-szilvás kelt lepény

Ha valami mákos, szilvás és még lepény is, biztosan megfelel minden édesség iránti elvárásnak. A puha kelt tészta pedig csak még dob az egészen.
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

1
24x24 cm-es sütőformához
+

A tésztához

300 ml langyos tej
40 g cukor
500 g liszt
30 g friss élesztő
50 g lágy vaj
2 db tojássárgája
20 g vaj a tepsi kikenéséhez

A habos szilvához

1 ½ kg szilva
1 tk fahéj
2 db tojásfehérje

A krémhez

500 ml tej
500 ml habtejszín
80 g vaj
80 g liszt
50 g cukor
2 csomag vaníliás cukor
6 db tojás

A tetejére

150 g darált mák
150 g cukor

A tálaláshoz

porcukor
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

A mákos-szilvás kelt lepény elkészítéséhez elsőként a langyos tejhez adjuk a cukor felét és 3-4 tk lisztet. Elmorzsoljuk benne az élesztőt, elkeverjük, és meleg helyen hagyjuk felfutni kb. 20 percig. Ezt követően keverőtálba tesszük a lisztet, a lágy vajat, a tojássárgáját, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztőt. Elkeverjük, majd közepes fokozaton 10 percig dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 50-60 percig kelesztjük.

Kimagozzuk a szilvát, elnegyedeljük, és elkeverjük vele a fahéjat. A krémhez egy lábasban összeforraljuk a tejet és a tejszínt. Egy közepes lángon hevített lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a vaníliás cukrot. Elkeverjük, majd felöntjük a felforralt tejszínes tejjel, kiforraljuk, majd félrehúzzuk, hogy langyosra hűljön.

A tepsit lágy vajjal kikenjük, a tésztát lisztezett deszkán a tepsi méretére nyújtjuk, és belefektetjük. Kézzel eligazgatjuk a tepsiben a tésztát, hogy egyenletes vastagságú legyen.

A még meleg mártáshoz adjuk a tojások sárgáját, a fehérjét kemény habbá verjük a habos szilvához szükséges 2 db fehérjével együtt. A felvert tojáshab háromnegyedét óvatosan összekeverjük a krémmel, a megmaradt habot pedig a fűszeres szilvához keverjük. A habos krémet elterítjük a kelt tésztán, majd erre rakosgatjuk a habos szilvákat szorosan egymás mellé.

A darált mákot elkeverjük a cukorral, és a szilvára szórjuk.

Sütés

Előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük, és 40-45 perc alatt készre sütjük. A lekapcsolt sütőben, nyitott ajtónál hagyjuk kicsit hűlni, majd kivesszük, de még mindig várunk a felszeleteléssel, mert langyosan tudjuk a legszebben adagolni. Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.

Mákos-szilvás kelt lepény
Mákos-szilvás kelt lepény

Előkészítési idő: 100 perc
Elkészítési idő: 45 perc
Összesen: 145 perc + min. 60 perc hűtés

Ha tetszett a mákos-szilvás kelt lepény receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?