Hozzávalók
A pitetésztához
- 200 g liszt
- 120 g vaj
- 60 g cukor
- 1 csipet só
- 2 db tojássárgája
- 1 ek tejföl
A töltelékhez:
- 100 g puha vaj
- 8 g porcukor
- 100 g mandulaliszt (vagy finomra darált mandula)
- 2 db tojás
- 10 g liszt
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g)
A tetejére
- 3 - 4 db körte
Hozzávalók
A pitetésztához
- 200 g liszt
- 120 g vaj
- 60 g cukor
- 1 csipet só
- 2 db tojássárgája
- 1 ek tejföl
A töltelékhez:
- 100 g puha vaj
- 8 g porcukor
- 100 g mandulaliszt (vagy finomra darált mandula)
- 2 db tojás
- 10 g liszt
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g)
A tetejére
- 3 - 4 db körte
A tésztához elmorzsoljuk a vajat a lisztben, és amikor már nagyjából egyenletes méretűek a vajdarabkák, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojássárgáját, a tejfölt és összegyúrjuk az egészet. A kész tésztát folpackba csomagoljuk, és kb. 30 percre a hűtőbe rakjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Amíg a tészta hűsöl, összedobjuk a krémet: a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a mandulalisztet és a lisztet is. Alaposan összekeverjük, és kész is van! A tésztát kinyújtjuk, és piteformába tesszük, levágjuk a széleit, befedjük alufóliával, és nehezékként babot öntünk a közepébe.
Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük, és 10 perc alatt “vakon” elősütjük. Ezután leszedjük a tésztáról a nehezéket, az alufóliát, és így is sütjük még 15 percig. Az elősütött pitetésztába belekanalazzuk a mandulás krémet, és a megpucolt, kimagozott körtét felszeletelve szépen elrendezzük a tetején. Jöhet is az utolsó kör, most 25 percig sütjük, és már kész is vagyunk! Megvárjuk, amíg kihűl, kiügyeskedjük a piteformából, és már ehetjük is!