A fantasztikus desszertek támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 8 db tojás
- 500 g porcukor
- 200 ml víz
- 200 ml olaj
- 500 g liszt
- 1 ½ csomag sütőpor
- 2 ek kakaópor (cukrozatlan)
A forma kikenéséhez
- 2 ek olaj
- 2 ek liszt
A krémhez
- 2 csomag puncs ízű pudingpor (40 g-os kiszerelés)
- 800 ml tej
- 5 ek cukor (ízlés szerint)
- 300 g vaj
- 300 g porcukor
- 3 ek rum
A tetejére
- kb. 300 g étcsoki
- 2 ek olaj
A fantasztikus desszertek támogatója a
A fantasztikus desszertek támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 8 db tojás
- 500 g porcukor
- 200 ml víz
- 200 ml olaj
- 500 g liszt
- 1 ½ csomag sütőpor
- 2 ek kakaópor (cukrozatlan)
A forma kikenéséhez
- 2 ek olaj
- 2 ek liszt
A krémhez
- 2 csomag puncs ízű pudingpor (40 g-os kiszerelés)
- 800 ml tej
- 5 ek cukor (ízlés szerint)
- 300 g vaj
- 300 g porcukor
- 3 ek rum
A tetejére
- kb. 300 g étcsoki
- 2 ek olaj
A méteres kalács tésztájához a tojássárgájákat kikeverjük a porcukorral. Hozzákeverjük a vizet és az olajat, majd hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezután adagonként hozzáadjuk a lisztet és a sütőport is a tojásos keverékhez. A masszát kétfelé vesszük, és az egyik adaghoz hozzákeverjük a kakaóport.
Az őzgerincformákat kiolajozzuk, megszórjuk kevés liszttel, és beleöntjük a tésztákat. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Kivesszük a sütőből, hagyjuk kigőzölögni, majd egy éles késsel levágjuk a formából kilógó részt. Ezt lefagyaszthatjuk, és bármikor elővehetjük, hogy például egy jó somlói galuskát készítsünk belőle.
A krémhez a pudingport egy gyorsforralóban, közepesen erős lángon, a tejjel és a cukorral sűrű pudinggá főzzük, majd hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. A vajat a porcukorral egy robotgép segítségével kihabosítjuk, majd belekeverjük a kihűlt krémbe, végül rummal ízesítjük.
A kihűlt tésztákat kb. ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk. Az őzgerincformát kibéleljük egy folpackkal, így könnyedén kiemelhetjük majd a süteményt.
A krémet egy habzsákba töltjük, és annyit nyomunk belőle a fehér piskótára, hogy bőven befedje azt. Majd a kakaós piskótára is nyomunk a krémből, és beleállítjuk a kibélelt formába. Aztán ismét nyomunk a krémből egy fehér piskótára és hozzátapasztjuk a már formában lévő kalácshoz. Így folytatjuk, egészen addig, amíg teljesen ki nem béleltük a formát a süteménnyel. Folpackkal lefedjük, és egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.
Másnap kiemeljük a süteményt a formából. Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit, hozzákeverjük az olajat, és lelocsoljuk vele a kalácsot. Megvárjuk, míg megdermed a csoki, aztán ferdén felszeleteljük. Ne féljünk ferdén tartani a kést. 😉
- Előkészítési idő: 90 perc
- Sütési idő: 40 perc
- Pihentetés: minimum 12 óra
- Összesen: 14 óra 10 perc
Ha tetszett a méteres kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!